• BIST 9475.01
  • Altın 2496.579
  • Dolar 32.5995
  • Euro 34.7967
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

"Mekik çekerek karın yağı erimez"

"Mekik çekerek karın yağı erimez"
İki sporcu, en çok yöneltilen 100 soruya doğru cevapları vererek bir spor-yaşam kitabı çıkardı.

Hepimiz uzun yaşamanın, sağlıklı olmanın, dinç ve fit görünmenin hayalini kuruyoruz. Hele yaz gelmişken daha sıkı bir karna sahip olmak, sahilde incecik boy göstermek için spor salonuna kayıt yaptırıp açlık diyetine girenler sizin çevrenizde de vardır.

Oysa sağlıklı yaşamak için, düzenli spor ya da egzersiz yapmak çok önemli. Serhat Sıdal ve Ufuk Sönmez, profesyonel sporcu olan iki arkadaş. Yıllardır spor yapan ve yaptıran Serhat ile Ufuk spor konusunda doğru bilinen yanlışları 100 soruda toplayarak bir kitap yazdılar.

Pozitif Yayınları’ndan çıkan ‘100 Soruda Sağlıklı Spor ve Yaşam’ adlı kitap doğru bildiğimiz pek çok bilginin aslının olmadığını gösteriyor...

Serhat Sıdal (38):

‘100 Soruda Sağlıklı Yaşam ve Spor’ kitabını yazmak nereden aklınıza geldi?

Aslında bu kitabın çıkması Ufuk’un baskısı ile oldu. Kitap yazmak bana imkansız gibi geliyordu. Etrafımda olan eğitmen, sporcu, spor yapan veya yapmayanlara sorduğum sorular şunu ortaya çıkardı: Doğru bildiğimiz yanlışlar var. Örneğin yağ, kasa dönüşür mü? Ya da kas, yağa? Bu bir efsaneden ibaret. Ama sporcuların bile böyle bir söylem kullandıklarını şaşkınlıkla gördüm. Sonunda, 23 yıldır sporculardan ve çalıştırdığım üyelerden gelen, en çok sorulan 100 soruyu bir kitap haline getirmek istedik.

Kaç yıldır spor eğitmenisiniz?

26 yıldır sporcuyum. Spora yüzme ile başladım, su topuna geçtim. 16 yaşındayken su topu ve yüzme eğitmenliği ile devam ettim. Ardından fitness eğitmenliği geldi. 18 yıl boyunca yüzlerce spor eğitmeni yetiştirdim.

Spor salonlarında en çok yapılan hata nedir?

Bir değil, üç hata var: Hareketlerin yanlış yapılması, fazla yapılması veya eksik yapılması. Yanlış yapılan hareket, duruş bozukluğuna ve sakatlanmalara yol açabilir. Bir hareketi gereğinden fazla ve ağır şekilde yaparsanız, sakatlanırsınız. Bir hareketi eksik sayıda ve çok düşük seviyelerde yaparsanız sonuç alamazsınız. Yani boşuna çalışmış olursunuz. Burada önemli olan, eğitimli hocalara danışarak ve onların çizeceği antrenman programına göre hareket etmektir. Örneğin; vücudun artık antrenmanlara cevap vermediği aşamalarda, yani plato dediğimiz durumda, mutlaka antrenmanın değiştirilmesi gerekir.

Intelligence Fitness (IF) adlı bir sistem öneriyorsunuz. Bu nedir?

IF sisteminin temel hedefi; vücudumuzu çalıştırırken sadece kaslarımızı değil, ruhumuzu ve beynimizi de geliştirmek. Bu sistemde, kaslara, gerçek görevlerini hatırlatacak hareket ve teknikler uygulanıyor. Bu çalışma sistemi vücudun daha çabuk tepki vermesine ve çok kısa sürelerde forma girmesine olanak sağlıyor. IF’te egzersizler, her gün kişinin durumuna göre değişiklik gösterdiği için, çalışmaların bir kısmı outdoor, yani doğada yapılıyor. Herkesin sık şikayet ettiği spor salonlarının sıkıcılığı ve motivasyon kırıcı etkileri de bu sayede ortadan kalkıyor. IF’in bir başka özelliği de sadece kişiye özel dersler olması. Önce kişinin postür analizi, sağlık ve spor geçmişi gözden geçiriliyor, sonuçlara göre de özel antrenman ve kişiye uygun bir beslenme sistemi oluşturuluyor.

Her gün değişik isimli bir spor ya da egzersiz ortaya çıkıyor, diyet listeleri havalarda uçuşuyor. Bu konuya nasıl bakıyorsunuz?

Fitness konusunda ‘80’lerdeki efsane ‘Rocky’ filmlerinde yapılan antrenmanlara döndük. Doğal şartlar, serbest ağırlıklar, vücut ağırlığı ile yapılan fonksiyonel antrenman metotlarına geri dönüş var. Diyet programlarına gelince: Aç kalarak zayıflama, kibrit kutusu peynir, kişiye özel olmayan, seri üretim beslenme reçeteleri, şok diyetlerle hızlı kilo verme, egzersiz yapmadan kilo verme modası artık son bulmalı.

Herkesin yapabileceği temel egzersiz diye bir kavram var mı?

Var tabii. Herhangi bir sağlık sorununuz yoksa yürüme, yüzme, koşma, ip atlama, sıçrama, fırlatma ve bisiklet gibi egzersizler temeldir. Doğru yapıldığında, doğru beslenildiğinde, doğru dinlenildiğinde, doğru yerde ve doğru ekipmanlarla yapılan her türlü egzersizler bütünü, en doğru spordur.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8623 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim