• BIST 9092.9
  • Altın 2325.324
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0246
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Melek, yapay kalbiyle hayatta

Melek, yapay kalbiyle hayatta
Diyarbakırlı 16 aylık Melek Özcan, İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, Türkiye'nin en küçük yapay kalbi takılarak hayata tutundu.

Diyarbakırlı 16 aylık Melek Özcan, İzmir 'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde, Türkiye 'nin en küçük yapay kalbi takılarak hayata tutundu. Yaşam süresi yapay kalp takılarak uzatılan, bir an önce nakle ihtiyacı olan minik Melek, tedavisinin devam ettiği hastanenin maskotu olurken, maddi durumu iyi olmayan, işsiz babası Muhsin Özcan için de yardım çağrısında bulunuldu.

Doğuştan kalp kası bozulması ve yetmezliği bulunan 16 aylık, 7 kiloluk Melek Özcan, Diyarbakır 'daki tedavisi sırasında durumu kötüye gidince, bir umut, işsiz babası Muhsin Özcan tarafından İzmir 'deki Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne getirildi. Buradaki Göğüs Kalp Damar Cerrahisi'nde kontrol geçirilen minik Melek'e, acil olarak kalp nakli yapılması gerektiği belirlendi. Şu ana kadar uygun kalp bulunamayınca ve durumu kötüleşince harekete geçen Göğüs Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öztekin Oto, başarılı bir operasyonla, minik Melek'in bedenine, Berlin'den getirilen 10 cc'lik Türkiye 'nin en küçük yapay kalbini taktı. Yaşama tutunması bu şekilde sağlanan Melek'in, eski sağlığına tam olarak kavuşması için bağışlanacak uygun bir kalp ise heyecanla beklenmeye başladı. Oyun cak bebeğiyle ve tatlılığıyla sağlık personelinin de büyük sevgisine sebep olan Melek, kaldığı yoğun bakım servisinin maskotu olmayı başardı. Minik Melek, maddi durumları iyi olmayan, yeşil kartlı anne ve babasının, yeni dünyaya getirdiği kardeşiyle ilgilenip yanında bulunamaması nedeniyle yalnızlılığını, bir an olsun başından ayrılmayan hemşire ablaları ve doktorlarla giderdi.

KENDİ KALBİ GİBİ GÖRÜYOR

Türkiye 'nin en küçük yapay kalbini takarak bir ilki geçekleştiren Prof. Dr. Oto, "16 aylık bir bebek, Diyarbakır 'dan bize geldi. Hem kalp yetmezliği hem de kalp kası bozulması var. Gelişme geriliğinin yanısıra yiyemiyor, içemiyor, hemen yoruluyor. Tedavisinin ardından memleketine geri yolladık. Ancak arkasından tekrar rahatsızlandı. Bu kez yapay solunum aletine bağlandı. Akciğer enfeksiyonu oldu. Onu da tedavi ettik. İlaçlardan ayrılamıyordu. Bunun üzerine yapay kalp taktık. Melek'in kurtulması için kalp nakli gerekli. Yapay kalple yaşam süresini uzattık. Bu süre zarfında uygun kalp bulunursa naklini yapacağız. Son çare yapay kalp değil. Acil eski sağlığına kavuşması için kalp nakli gerekiyor. Nakil yapılacak olursa başarı şansı yüksek. Vücutta az ilaç kullanılıyor. Vücut kendi kalbi gibi görüyor" diye konuştu.

YARDIM ÇAĞRISI

Minik Melek'in durumuyla gün boyu ilgilenen Göğüs Kalp Damar Cerrahisi personeli, babası Muhsin Özcan'a iş bulunması için de duyarlı vatandaşlardan yardım çağrısında bulundu. Ailenin, hem ikinci çocuklarının dünyaya gelmesi hem de Melek'in tedavi giderleri nedeniyle baba Muhsin Özcan'a sahip çıkılması gerektiği kaydedildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2324 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim