• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 15 °C

Meme kanseri cerrahisinde son nokta

Meme kanseri cerrahisinde son nokta
Bilim dünyası meme kanseri ameliyatlarında son nokta sayılabilecek bir çalışmaya imza attı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serdar Saydam, bilim dünyasının meme kanseri ameliyatlarında hastalığın koltuk altına sıçradığı olgularda bile, kola ait lenf kanallarını koruyup, operasyon sonrası kolun şişmesini en azından belirli oranda önleyen yeni bir yöntem geliştirdiğini açıkladı.

Bilim dünyası meme kanseri ameliyatlarında son nokta sayılabilecek bir çalışmaya imza attı. Bilimsel kongrelerde de sunulan çalışma hakkında bilgi veren Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Serdar Saydam, "Meme kanseri ameliyatlarında önce sentinel lenf bezi biyopsisi yapıyoruz. Sonuçta metastaz (yayılma )yoksa koltuk altındaki diğer lenf bezlerini almıyoruz. Ancak kanser bu bölgeye yayılmışsa koltuk altındaki lenf bezlerini alıyoruz. Koltuk altında gerçekleştirilen bu operasyonlar, koldan gelen lenf akımını bozabiliyordu. Bu durum da kolda ameliyat sonrası iyileşmesi güç şişlik, ödem meydana getiriyordu. İşte yeni ameliyat yöntemi; onkolojinin prensiplerden vazgeçmeden hem koltuk altındaki diğer lenf bezlerini alırken, bir yandan da koldan gelen lenf yollarını koruyarak hastanın kolunda operasyon sonrası ödem oluşmasını önlüyor" dedi.

RİSKİ EN AZA İNDİRİYOR

Ameliyat sırasında, 'Koltuk Altının Tersten Haritalandırılması' isimli bir teknik uygulandığını anlatan Dr. Saydam, "Bu teknik sayesinde koldan gelen ve memeden gelen lenf yollarını ayırıyoruz. Daha sonra koltuk altındaki lenf bezlerini çıkartıyoruz. Böylece koldan giden lenf yolları korunarak hastanın kolunun şişmemesi sağlanıyor. Bu yeni yöntemde, meme kanserinde tümörün sıçradığı lenf bezleri alınırken, kol şişme riski de en aza düşürülüyor" diye konuştu.

KOLDA İKİ SANTİMETREYE KADAR ŞİŞLİK OLUŞABİLİYOR

Bilim dünyasının yeni cerrahi yöntem üzerinde uzun zamandır çalıştığını ifade eden Dr. Saydam, DEÜ Tıp Fakültesi Hastanesi'ndeki kliniklerinde de yeni yöntemi uygulayacaklarını belirtti. Yeni ameliyat yöntemi sayesinde hem koldan giden lenf yollarının korunduğunu hem de koltuk altında kanserin sıçradığı lenf bezlerinin çıkartıldığını kaydeden Dr. Saydam, şunları söyledi: "Bu yeni cerrahi yöntem sayesinde meme kanseri lenf bezi ameliyatı olan kadınlarda lenf ödemi oluşma olasılığını yüzde 2'lere düşürüyor. Kolumuza atardamarlarla gelen kan, toplardamarlar ve lenfler yoluyla toplanıyor. Lenfler alındıysa koldaki kanda durgunluk ve bu bağlı olarak da staz (durgunluk) oluşuyor. Ve kolda iki santimetreye kadar bir şişkinlik oluşuyor. Lenf ödemi oluşan hastaların tedavisi de zor oluyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4920 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim