• BIST 8718.11
  • Altın 2242.741
  • Dolar 32.3254
  • Euro 35.1547
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Meme kanseri tedavisi 'fil hastalığını' tetikleyebiliyor

Meme kanseri tedavisi 'fil hastalığını' tetikleyebiliyor
Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Elif Akalın, meme kanserinin tedavisi sırasında koltuk altı lenf bezleri alınan hastalarda lenf ödeminin çok sık görüldüğünü bildirdi.

Prof. Dr. Akalın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kol ve bacakta şişme sonrasında ciltteki değişiklikler sebebiyle halk arasında "fil hastalığı" adıyla bilinen lenf ödeminin, çok sık görülen bir halk sağlığı sorunu olduğunu söyledi.

Sorunun en sık meme kanseri hastalarında görüldüğünü dile getiren Akalın, meme kanserinin de 8 kadından birinde bulunduğunu belirtti.

Meme kanserinin, tedavileri nedeniyle artık kronik hastalık kategorisinde olduğunu ifade eden Akalın, şöyle konuştu:

"Meme kanserinin tedavisi sırasında koltuk altı lenf bezleri alınan hastalarda çok sık olarak lenf ödemi görülür. Kişinin lenf akımının bozulmasına bağlı olarak kol veya bacakta şişme olur. Yani sıvı dolu bir kol ya da bacak düşünün. Bunun günlük yaşama çok ciddi kısıtlayıcı etkileri oluyor. Bu, uzun yıllar tedavisinin olduğu bilinmeyen ya da doğru şekilde tedavi edilemeyen bir sağlık sorunuydu. Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları olarak konuyla ilgili çok ciddi uğraş veriyoruz."

Tedavide bandajlama, masaj, egzersiz gibi lenf ödemi azaltıcı yöntemleri hastalara uyguladıklarına işaret eden Akalın, bunun ardından uzun süre bası giysisi giyen hastaların ödemle mücadele ettiğini anlattı.

- Erken müdahale önem taşıyor

Akalın, lenf ödemi sırasında uzuvlarda biriken protein içeriği yüksek sıvının, enfeksiyon riski doğurduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:

"Ufak bir sinek ısırığı olsa bile orada mikroplar kolayca yerleşebilir ve ciddi enfeksiyon olabilir. Bu nedenle lenf ödemi erken tanımak ve kişinin kolu ya da bacağı çok şişmeden buna müdahale etmek gerekiyor. Eğer tanınması veya tedavisinde gecikilirse hasta, kontrol altına alınamayan enfeksiyon, kıpkırmızı bir kol ya da bacak, ağrılı ateş veya üşüme, titreme yapan sistemik birtakım bulgularla karşımıza gelebiliyor."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4113 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim