• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye alındı

Meme kanseri tedavisinde o ilaç geri ödemeye alındı
İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, Türkiye'de 3-4 aydır kullanılmaya başlanan "Pertuzumab" adlı ilacın meme kanserinde kadınlar için umut olduğunu belirtti.

Son yıllarda kadınları en çok tehdit eden kanser türleri arasında yer alan meme kanseri, Avrupa'daher yıl 460 binin üzerinde kadında teşhis edilirken 130 binden fazla kadın kanserin ileri evrede olması sebebiyle hayatını kaybediyor. Türkiye'de ise kanser tanısı konulan her 4 kadın kanserinden 1'inin ise meme kanseri olduğu belirtiliyor.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Onkoloji Enstitüsü Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Yeşim Eralp, kanser sıklığının giderek arttığı Türkiye'de meme kanserinin kadınlar için çok önemli bir sorun oluşturduğunu söyledi.

Eralp, istatistiklere göre; Türkiye'de meme kanserinin yüz binde 46 kadında görüldüğünü belirterek tüm meme kanserli hastaların yaklaşık yüzde 10'unun ileri evrede bulunduğunu aktardı. Eralp, dünyada en çok 50-70 yaş arasında görülmesine karşın meme kanserinin Türkiye'de 40-49 yaş arası menopoz öncesi dönemde daha sık karşılaşıldığını kaydetti.

'ÖZEL İZİNLE SGK GERİ ÖDEME YAPIYOR'

Türkiye istatistiklerine göre; yüz binde 35 oranı ile kadınlarda görülen kanserler içinde birinci sırayı alan meme kanseriyle ilgili tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştiğini anlatan Eralp, şöyle devam etti:

"Türkiye'de 3-4 aydır kullanılmaya başlanan Pertuzumab, meme kanserli hastaların yaklaşık yüzde 20'sinde etkili olabilen akıllı ilaç grubundan bir ilaçtır. İlaç kanserli hücrelerin gelişimini durdurarak hastalığın yayılmasını engelleyebiliyor. Kemoterapi ve bir başka akıllı ilaçla uygulandığında başarı oranı yüzde 80'e çıkıyor. İlaç 3 ve 4'üncü evrelerde kullanılabiliyor. Üçüncü evre hastalarda şifa şansı, çok daha fazla. Dördüncü evrede aslında hastanın teknik olarak şifa şansı yoktur. Dördüncü evredeki meme kanserinde bile hastaların yarısında 5 yıl ve ötesinde yaşam şansı sağlayabiliyor. Türkiye'de özel sağlık sigortası bulunan hastalar tarafından bir süredir kullanılıyor. Yeni uygulamayla ilaç belirli koşulları sağlayan hastalar için SGK'nın geri ödemesi kapsamına da alındı. Bizim popülasyonumuzun yüzde 90'ı SGK'lı olduğu için herkesin ulaşabilmesi açısından çok önemli bir gelişme. Hastaların çok ihtiyacı vardı. Sağlık Bakanlığı'ndan endikasyon dışı denilen özel bir izin alınıyor. Bu izinle beraber SGK ödeme yapıyor. Çok yakında bu da belki değişecek."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5743 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim