• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Meme Kanserini Erken Tanı ile Yenin

Meme Kanserini Erken Tanı ile Yenin
Meme kanseri vakaları son dönemde artmakla beraber ölüm oranı sabit kalıyor.

Meme kanseri vakaları son dönemde artmakla beraber ölüm oranı sabit kalıyor. Türkiye Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği doktorlarından Op. Dr. Cavit Hamzaoğlu, meme kanserinin akciğer kanserinden sonra dünyada görülme riski en fazla olan kanser türü olduğunu söyledi. Kadınlarda meme kanserine yakalanma oranlarının dünya üzerinde değişiklik gösterdiğini belirten Hamzaoğlu, Amerika'da her 8 kadında bir, Avrupa ülkelerinde 10 kadında bir, ülkemiz için kesin olmamakla birlikte 14-15 kadında bir görülmekte olduğunu ifade etti.

Meme kanserine yakalanma riskinin kadınlarda erkeklere oranla 100 kat fazla olduğunu dile getiren Hamzaoğlu, son yıllarda erkeklerde görülen vaka sayısının yüzde 50 arttığını belirterek erkeklerinde dikkatli olmaları konusunda uyardı.

MEME KANSERİ NEDİR

Meme kanserinin oluşumu hakkında da bilgi veren Hamzaoğlu, meme kanserinin memede bulunan süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmeleri olarak tanımladı.

Hamzaoğlu ayrıca, meme kanseri hakkında bilinmesi gerekenleri şöyle özetledi: "50 yaş üzerinde olan kadınlarda meme kanseri görülme sıklığı 4 kat daha fazladır. İlk çocuğunu 30 yaşından sonra doğuran kadınlarda meme kanseri görülme oranı iki kat fazladır. Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda risk hafif yükselmektedir. 12 yaşından önce adet görmeye başlanması, 50 yaşından sonra hala adet görmeye devam etmesi riski artırmaktadır. Tüm meme kanserlerinin yüzde 25'i aileseldir. 10 yıldan fazla östrojen tedavisi gören kadınlarda risk artmaktadır. Alkol ve sigara kullanımıyla düzensiz beslenme riski artırıyor.

ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR

Erken tanının önemini vurgulayan Hamzaoğlu, yüzde 96'ya varan oranlarda erken tanı ile hayatta kalma şansı olduğunu ifade etti. Yirmili yaşlardan itibaren kişinin kendini kontrol etmesi gerektiğine değinen Hamzaoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "20-40 yaşları arasında 3 yılda bir, 40'li yaşlardan sonra her yıl, daha sonraki yaşlarda risk durumuna göre yılda bir mamografi çektirilmesini tavsiye ediyorum."

Kişinin kendisini muayenesinin önemini bir örnekle destekleyen Hamzaoğlu, yaklaşık yüzde 42'lik bir oranla kişinin kendini muayenesi sırasında tanı koyduğunu belirtti. Meme kanserinin korkulacak bir hastalık olmadığını belirten Hamzaoğlu, asıl korkulması gerekenin geç tanı konması olduğunu sözlerine ekledi. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2628 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim