• BIST 8989.95
  • Altın 2281.224
  • Dolar 32.3261
  • Euro 35.049
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Memur adaylarının ve aday memurların bilmesi gereken pratik bilgiler

Memur adaylarının ve aday memurların bilmesi gereken pratik bilgiler
Aday memurların başka kurumlara adaylık döneminde atanıp atanamayacakları, adaylık döneminde yıllık izin kullanılıp kullanılamayacağı gibi birçok önemli konuya yer vereceğiz...

AHMET ÜNLÜ

Bugünkü yazımızda memur adaylarının ve aday memurların bilmelerinde fayda mülahaza ettiğimiz aday memurların başka kurumlara adaylık döneminde atanıp atanamayacakları, adaylık döneminde yıllık izin kullanılıp kullanılamayacağı gibi birçok önemli konuya yer vereceğiz.

Aday memur başka kurumlara atanabilir mi?

Aday memur olarak çalışmakta olan personelin KPSS süreci sonunda başka kurumun memur kadrosuna yerleştirilmesi durumunda, çalışmakta olduğu kurumun muvafakat vermesi durumunda atanması mümkündür.

Bu konuyla ilgili olarak, 657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde geçen 'nakil' ibaresinden memurun başka kurumlarda durumuna uygun bir kadroya sınava tabi tutulmaksızın naklen atanmasının anlaşılması gerektiği, aday memur iken kamu kurum ve kuruluşlarınca yapılan özel yarışma sınavı neticesinde (A) Grubu bir kadroya atanma hakkı kazananların veya KPSS sonucuna göre gerçekleştirilen merkezi yerleştirme işlemi neticesinde (B) grubu bir kadroya yerleştirilenlerin atanmalarının ise 657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde geçen 'nakil' anlamında değerlendirilemeyeceği düşünüldüğünden bunların adaylık döneminde muvafakatle naklen başka kurumlara atanmasında sakınca bulunmamaktadır.

Adaylık döneminde istifa edenlerin hizmetlerinin değerlendirilmesi

Aday memur iken istifa eden personelin yeniden aday memur olarak atanması halinde adaylık süresinin tespitinde memuriyetten çekilmeden önce adaylıkta geçirdiği süreler memuriyette değerlendirilir mi?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 54'üncü maddesinin ikinci fıkrasında; 'Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz.' denilmekte, 'Asli memurluğa atanma' başlıklı 58'inci maddesinde ise, 'Adaylık devresi içinde eğitimde başarılı olan ve olumlu sicil alan adaylar sicil amirlerinin teklifi ve atamaya yetkili amirin onayı ile onay tarihinden geçerli olmak üzere asli memurluğa atanırlar. Asli memurluğa geçme tarihi adaylık süresinin sonunu geçemez' hükmü yer almaktadır.

Diğer taraftan, aynı Kanunun 159'uncu maddesinde, 'Adaylık süresi sonunda bu Kanun hükümlerine göre asıl memurluğa atananların adaylıkta geçirdikleri süreler, kademe ilerlemelerinde ve derece yükselmelerinde değerlendirilir.' denilmektedir.

Yukarıda yer verilen hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde, aday memur iken istifa eden personelin yeniden aday memur olarak atanması halinde adaylık süresinin tespitinde memuriyetten çekilmeden önce adaylıkta geçirdiği sürelerinde eklenmesi suretiyle hesaplanması gerekmektedir.

Adaylık süresinde kurum değiştirenlerin adaylık süreleri değişir mi?

A kurumda uzman yardımcısı olarak görev yapmakta olan bir personelin B kurumuna müfettiş yardımcısı olarak atanması halinde uzman yardımcısı olarak geçirdiği sürelerin aday memurlukta geçirilmesi gereken sürenin hesabında değerlendirilmesi mümkün müdür?

657 sayılı Kanun'un 54'üncü maddesinde; 'Aday olarak atanmış devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz' hükmü yer almaktadır.

Yukarıda verilen hüküm çerçevesinde, A kurumda uzman yardımcısı olarak görev yapmakta olan bir personelin B kurumuna müfettiş yardımcısı olarak atanması halinde uzman yardımcısı olarak geçirdiği sürelerin aday memurlukta geçirilmesi gereken sürenin hesabında dikkate alınması gerekmektedir. Devlet Personel Başkanlığının görüşü de bu yöndedir.

Aday memurun yıllık izni nasıl hesaplanır?

.....

Yazının devamı için tıklayınız

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3772 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim