• BIST 9530.47
  • Altın 2472.847
  • Dolar 32.429
  • Euro 34.8442
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Memur bugün hayatı 2 saat durduruyor

Memur bugün hayatı 2 saat durduruyor
Bugün ülke genelinde "iki saatlik iş bırakma eylemi" yapacak olan Emek Platformu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı’nın norm ve standart birliğini çalışanlar aleyhine daha da bozduğunu, sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamı

Bugün ülke genelinde "iki saatlik iş bırakma eylemi" yapacak olan Emek Platformu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Tasarısı’nın norm ve standart birliğini çalışanlar aleyhine daha da bozduğunu, sosyal güvenlik hakları açısından yarınları tamamıyla "güvencesiz bıraktığını" savunarak, "Bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değil" duyurusu yaptı.

Emek Platformu bileşenleri başkanlarının toplantısından sonra Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’nun okuduğu ortak açıklamada, özetle şöyle denildi:

HERKESİ ETKİLEYECEK: TBMM gündemindeki SSGSS Tasarısı; çalışan, emekli, hak sahibi aile fertleri ile dul ve yetimler için sosyal sigortalar ve sağlık alanında ağır hak kayıplarını içeriyor. Kazanılmış hakları geri götüren bu tasarı ’sosyal devlet’ ilkesine de aykırı. Düzenlemeler, herkesi olumsuz etkileyecek, sosyal sigorta ve sağlık haklarına erişimi zorlaştıracak, giderek daha da olanaksız kılacak.

BAŞBAKAN’IN İDDİASI: Oluşturulmak istenen sistemle, mevcut sistemdeki hakların korunduğu iddia ediliyor. Bu iddia, tüm çalışanlar için gerçeği yansıtmıyor. Çünkü, tasarının yasalaşmasıyla herkes bu yasa kapsamında, çalıştığı süre oranında yeni düzenlemelerden etkilenecek. Tasarı yine iddia edildiği gibi, çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamıyor, aksine var olan farklılıkları derinleştiriyor.

MUTLAKA DEĞİŞMELİ: Yarın (bugün) ’çalışmama hakkımızı’ kullanacağız. Tasarı TBMM Genel Kurulu’na gelince sendikaların temsilci ve yöneticileri
Ankara’da olacak. Amacımız bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. İşçiler, memurlar, emekliler tasarıya karşı ayakta iken ’yalancılıkla’ suçlandık. Haklı taleplerimizin karşılığını bir an önce görmek istiyoruz. Bu tasarı mutlaka değişmeli. Halkın bizi desteklediğini biliyoruz, çünkü haklıyız.

GENEL GREV SLOGANLARI: Soruları da yanıtlayan Kumlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in "anlaşmaya yakınız" sözünün "yanlış" olduğunu vurguladı. Kumlu, "Ancak, görüşmeye her zaman açığız" dedi. Ortak açıklama için Türk-İş Genel Merkezi’nde toplanan Emek Platformu temsilcileri, "genel grev" çağrısı yapan sloganlar atarak hükümete tepki gösterdiler.

EYLEM 10.00-12.00 ARASI: Emek Platformu’nun bugün saat 10.00-12.00 arasında gerçekleştireceği "Uyarı Amaçlı Çalışmama" eylemi, ulaşım, temizlik işleri, eğitim, sağlık alanlarında etkili olması bekleniyor. Ülke çapındaki eylem sırasında belediye hizmetlerine ara verilecek, şehir içi ulaşım duracak ve temizlik hizmetleri yapılmayacak.

İşçi ve memuru sokağa döken hak kayıpları

Bugün kadın-erkekte 58-60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın-erkekte 65’e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltiliyor.

Halen fiili hizmet zammından yararlanan bazı meslek çalışanlarının bu hakları ellerinden alınıyor.

Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltiliyor.

Aylık bağlama oranı her 360 prim gün sayısı için yüzde 2’ye indiriliyor.

Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançların güncel erimesinde kullanılacak katsayının belirlenmesinde gelişme hızının (refah payının) yüzde 100’ü yerine, yüzde 30’u dikkate alınacak.

İş kazası, meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve daha yüksek oranda sakat kalanlara bağlanan sürekli iş göremezlik gelirinin alt sınırı kaldırılıyor.

Alt sınır aylığı düşürüldüğünden, özellikle mevsimlik, geçici süreli ve yarı zamanlı çalışanlar, daha az aylık alacaklar.

Çalışan ve ölüm geliri aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75’den, yüzde 50’ye düşürülüyor.

Emekli aylıklarının yükseltilmesinde sadece enflasyon oranındaki artış dikkate alınacağından; emekli, dul ve yetimlere refahtan pay verilmeyecek.

Asgari ücretin üçte biri tutarında, altı ay süreyle verilmesi kabul edilen süt emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak düzenlendi.

Asgari ücretin üç katı tutarında verilecek cenaze yardımı bir asgari ücret tutarına indirildi.

Yetim kız çocuklan için ödenmekte olan evlenme yardımı (çeyiz parası) yetim aylığının 24 katı tutarından, 12 katına düşürülüyor.

Çalışanların, dul ve yetimlerin yararlanacakları sağlık hizmetlerine ilişkin tedavi yöntemleri, ilaç ve tıbbi malzemelerin miktar ve sürelerini belirleme yetkisi kurum yönetimine verilerek belirsizlik yaratılıyor.

Diş protezlerine yaş sınırı getirilerek 18 yaşını doldurmayan, 45 yaşından gün almayanlar, protez bedelinin yüzde 50’sini cepten ödeyecek.

Özel hastanelerden yüzde 20 katkıyla yararlanılabilecek.

SGK’nın oluşturacağı bir komisyonun belirleyeceği tedavi yöntemleri dışındakilere, üç katına kadar fark ücreti ödenmesi öngörülüyor.

Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; protez, ortez ve ilaç bedelleri için yüzde 10-20 oranında katılım payı ödenecek.

Çalışması sona eren sigortalıdan, önceki yıl içinde 90 gün prim ödeyenler, 120 gün prim ödeyenlerin ise kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları, 6 ay süreyle sağlık yardımlarından yararlanma hakkı alınıyor.

Bu haber toplam 1412 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim