• BIST 9112.89
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Memur-Sen hükümet ile anlaştı

Memur-Sen hükümet ile anlaştı
Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, 2005 sonrası memurlara derece verilmesi, disiplin affının getirilmesi, ikramiyelere 30 yıllık süre sınırlamasının kaldırılması ile emeklilere çocuk yardımı ve aile yardımı konusunda hükümetle büyük ora

Tonbul, "Birinci çocuğa 50 TL, ikinci çocuğa 50 TL verilebilir, üçüncü çocuğa 250 TL verilebilir. Şu an itibariyle net bir rakam yok ama bu kapsamda çalışılıyor." dedi.

Üçlü Danışma Kurulu Toplantısı bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik başkanlığında toplanacak. Memurların taleplerinin görüşüleceği toplantıda memurları yetkili konfederasyon Memur-Sen temsil edecek. Toplantı öncesi kurulda görüşülecek konuları Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) değerlendiren Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, heyecanla bekleyen milyonlarca memura müjde verdi.

Bu görüşmelerde en çok üzerinde duracakları konunun 2005 yılından sonraki memurlara bir derece verilmesi olduğunu belirten Tonbul, 2005 yılı öncesi giren memurlara bir derece verildiğini, aynı derecenin 2005 sonrası giren memurlara da verilmesini istedi. Tonbul, yine 2005 sonrası disiplin suçlarına da af gelmediğini hatırlatarak, bu kapsamdaki bir affı da masaya yatıracaklarını ifade etti. Memurların ikramiye hesaplanmasındaki 30 yıllık süre sınırlaması olduğunu aktaran Tonbul, işçilerde böyle bir süre sınırlaması olmadığını, bu sınırlamanın memurlar için de kaldırılması gerektiğini bildirdi.

4/C'lilere kadro verilmesi taleplerinin halen devam ettiğini vurgulayan Tonbul, özelleştirmeler devam ettiği sürece 4/C'lilerin de olmaya devam edeceğine işaret ederek, "Mesela TEDAŞ özelleştirmesi şu anda tamamlandı. Bu işçi arkadaşlarımız 6 ay sonra kurumlara müracaat edecekler. 4/C'liler bizde kanayan bir yara. Geçtiğimiz toplu sözleşmede ücretlerinde baya bir iyileştirme yapıldı, çocuk yardımı verildi. Çalışma süreleri 11 ay 28 güne çıkartıldı. Bir yere gönderilirken işçi yada memur olarak gönderilsin, kadro verilsin." diye konuştu.

Özellikle enerji sektöründe sözleşmeli personel alamadıkları için işçi statüsünde alınan mühendis, doktor, avukatların da sorun teşkil ettiğini aktaran Tonbul, bunların sınıf olarak işçi yaptıkları iş bakımından ise memur olduğuna dikkat çekti. İşçi statüsündeki bu çalışanların da kadroya alınması gerektiğinin altını çizdi. Türkiye Taş Kömürü Kurumu'nda bu durumda 60-70 kişinin olduğunu ama başmühendis bulamadıklarını ifada eden Tonbul, "Niye kadrolu mühendisleri kalmamış, iş sağlığı güvenliğinden dolayı birçoğu gitmiş. Elindeki mühendisler işçi statüsünde, onlara iş yaptırıyor ama sorumluluk veremiyor. O açıdan bu kurumları da rahatlatmak lazım." diye konuştu.

EMEKLİLERE AİLE YARDIMI VE ÇOCUK YARDIMI

Emeklilere aile yardımı ve çocuk yardımı verilmediğini vurgulayan Tonbul, bu konunun toplu sözleşme masasına getirildiğini ve 'tamam düzeltelim' dendiğini dile getirdi. Tonbul, şöyle konuştu:

"Aile yardımı, çocuk yardımı, evlenme yardımı, doğum yardımı, ölüm yardımı gibi konular Kamu Personeli Danışma Kurulu'nda görüşelim dediler. 3 çocuk teşviki söyleniyor ama şuanda bir teşvik sistemi yok. Bu nasıl teşvik edilecek? Konuşuluyor. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ayrı çalıştı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ayrı çalıştı. Daha sonra Çalışma bakanlığı Aile bakanlığının çalışmasını da aldı. Burada Maliye Bakanlığı bir direnç gösteriyor. Ortak irade olarak, bir-iki çocuğa teşvike gerek yok. Ama üçüncü çocuk için bir teşvik gerekli. Birinci çocuğa 50 TL, ikinci çocuğa 50 TL verilebilir, üçüncü çocuğa 250 TL verilebilir. Şuan itibariyle net bir rakam yok ama bu kapsamda çalışılıyor. Kademeli bir artış şeklinde."

ÇALIŞAN BÜTÜN KADINLARA KREŞ

Çalışan kadınların önünde en büyük engelin kreş sorunu olduğunu anlatan Tonbul, gelinen nokta ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

"Kamu kurumları kendi kreşlerini kurabilsin. 50 çalışan ve üstü varsa kreş açılsın. Yeterli çalışanı yoksa kurumlar birleşerek açabilir. Diyelim ki yine yok hizmet alımına gidilebilir. Hem özel sektör teşvik edilmiş olur hem de çalışan bayanların kreş sorunu çözülmüş olur. Bu kreşe sadece çalışanlar göndermesin, çocuğunu kreşe vermek isteyen bir aile de versin. Böyle sadece memurların çocukları diye bir sınırlamamız yok. Doğum izninde belli bir mesafe kat edildi. Biz bunu 24 hafta olarak planlamıştık ama biz bunu sadece memur olarak düşünmüştük. Oysa kanun yapıldığı zaman özel sektöre de yansıyor. 24 hafta özel sektör tarafından uygun görülmedi. Kamuda bir sıkıntı yok; kamu 24 haftayı hemen verelim diyor ama özel sektör 18 hafta diyor. Kadın istihdamında sıkıntı doğurmaması gerekir. Biz şuanda 18 haftanın makul olacağı görüşündeyiz."

EVLENME YARDIMI GELİYOR

Tonbul, gündemde olan evlenme yardımı taleplerinin uygun görüldüğünün altını çizerek, Aile Bakanlığı'nın bunu kredi olarak düşündüğünü fakat, kendilerinin hibe şeklinde yardım olarak düşündüklerini ve bunun müzakeresini yaptıklarını söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3497 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim