• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Memurların kooperatif yönetimi hala suç

Memurların kooperatif yönetimi hala suç
Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevlerinin yasal alt yapısı için düzenleme yapıl

650 sayılı KHK'nın 38 inci maddesinin ikinci fıkrasıyla, "Memurların üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleri görevleri, özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalar bu yasaklamanın dışındadır." hükmü getirilmiştir.

Anayasa Mahkemesinin 18/07/2012 tarihli 2011/113 Esas, 2012/108 Karar Sayılı kararıyla anılan hüküm, Yetki Kanunun kapsamı dışında olduğu gerekçesiyle iptal edilmiştir. Ancak, Anayasanın 153 üncü maddesinin üçüncü fıkrası ile 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanunun 66 ncı maddesinin üçüncü fıkrası gereğince söz konusu maddeye ilişkin iptal hükmünün, kararın Resmi Gazeteden yayımlamasından başlayarak altı ay sonra yürürlüğe girmesine oy birliğiyle karar verilmiştir.

Anayasanın 153 maddesinin son fıkrasında "Anayasa Mahkemesi kararlan Resmi Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarım, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar." denilmiş olmasına rağmen, Yüksek Anayasa Mahkemesince öngörülen 6 aylık süre içerisinde (1/7/2013 tarihine kadar düzenleme yapılmalıydı) herhangi bir düzenleme yapılmamıştır.

Memurlar; yapı, kalkınma ve tüketim kooperatiflerinde yönetim, denetim kurulu üyesi olabilmektedir. Yine kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim kurullarında da üye olabilmektedir. Buna cevaz veren madde, 657'in 28 inci maddesinin ikinci fıkrasındaki hüküm idi. 650 sayılı KHK ile yapılan düzenleme öncesinde de 28 inci maddede de benzer bir hüküm yer alıyordu. Ancak 650 sayılı KHK bu fıkradaki kapsamı genişletti ve "kurumdan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmaların" bu yasaklamanın dışında olduğunu ekledi. Ancak ikinci fıkranın bütünü değiştiren bu yeni düzenleme Yetki Kanunu kapsamına girmediğinden Anayasa Mahkemesince iptal edilmiş ve şuan memurlara bu imkanı tanıyan düzenleme bulunmamaktadır.

Bu ihtiyacı gidermek üzere acil olarak yasal bir düzenleme yapılarak; memurlara, üyesi oldukları yapı, kalkınma ve tüketim kooperatifleri, kamu kurum niteliğindeki meslek kuruluşları ve kanunla kurulmuş yardım sandıklarının yönetim, denetim ve disiplin kurulları üyelikleriyle özel kanunlarda belirtilen görevler ile kurumundan izin alınmak kaydıyla yapılan insani ve sosyal amaçlı gönüllü çalışmalara olanak verilmelidir.

memurlar.net

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3933 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim