• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Mendili satıp eczaneye döndü

Mendili satıp eczaneye döndü
Islak mendil devi Uni’yi eşiyle birlikte kurdu. Eylül 2012’de eşini kaybedince “Bu işin benim için anlamı kalmadı” diyerek şirketi 56 milyon TL’ye Eczacıbaşı grubuna sattı. Özbay şimdi eczanesinin başına döndü.

1995 yılında kurduğu ıslak mendil markası Uni’yi geçen kasımda Eczacıbaşı Grubu’na 56 milyon TL’ye satan Ataman Özbay, kendi mesleği olan eczacılığa geri döndü. Sirkeci’deki Ataman Eczanesi’nin yeniden başına geçen Özbay, şirketini satmaya eşinin rahatsızlanmasının ardından karar verdiğini söylüyor. Satışla birlikte Uni, Unibaby, Wogi, Woc, Comfort, Premax, Unimed, Mentholix, Şelale, Lemonni ve Uni Wipes markalarını Eczacıbaşı’na devreden Özbay, “Bu şirketi eşimle birlikte kurmuştuk. O vefat ettikten sonra şirketin de benim için artık bir önemi kalmadı” diyor.

Hayatını kaleme aldı
Şu sıralarda hayatını kaleme aldığını anlatan Özbay, “Kitabım kasım ayında yayınlanacak. Özellikle gençlerin okumasını çok isterim” diye anlatıyor.

Özbay, iş hayatına yeni buluş ve yeni markalarla tekrar döneceğinin de sinyalini veriyor.

Dönüşüyle birlikte eczane cirosunun yüzde 40 arttığını belirten Özbay, 1989 yılında bir aile firması olarak yola çıktıklarını ifade ediyor. Özbay şöyle devam ediyor: "Ataman İlaç ve Kozmetik Sanayi, 1995’te Uni markasıyla ıslak mendil üretimine başladı. Hijyene, araştırmaya, inovasyona ve kaliteye odaklandık ve kısa sürede Türkiye ve Balkanlar’ın en geniş kapasitesine sahip hijyenik ıslak mendil firması olduk. Hasta bakımı için saç yıkama bonesi, ıslak tuvalet kağıdı gibi ürünleri geliştirerek sektöre önderlik ettik."

İş hayatına gazete satarak başladı
İzmitli çok fakir bir ailenin çocuğu olduğunu söyleyen Ataman Özbay, yaşam öyküsünü şöyle anlatıyor: “İş hayatına gazete satarak başladım. Hem okudum hem çalıştım. Üniversiteyi kazandım ve eczacı oldum. Üniversitede, sonradan eşim olacak öğretmenime aşık oldum. Eşimle 1968’de evlendik. Hayrabolu’ya taşınıp ortak bir eczane açtık. Kazancımız artınca ikinci eczanemizi açtık. Ardından matbaa ve ayçiçeği fabrikası yatırımları geldi. Çocuklarımız büyüyünce iyi eğitim alsınlar diye İstanbul’a taşındık ve Sirkeci’de eczane açtık. Sonrasında ecza deposunu ve Uni fabrikasını kurduk.”
Evliliklerinin 44 yıl sürdüğünü belirten Özbay, “Eşim 2011’de hastalandı ve o olmadıktan sonra şirketin de bir anlamı kalmamıştı. Eşim geçen yıl eylülde vefat etti. Şirketi de kasım ayında sattım” diyor...

'Eşim UNİ’nin satıldığını görsün istemedim...'

Şirketin Eczacıbaşı’na satışını eşinin vefatının sonrasına bıraktıklarını belirten Ataman Özbay, “Eşim satıldığını görsün istemedim. Çünkü çok emek vermişti” diyor.

Eczacıbaşı’na şirket hisselerinin tamamını verdiğini hatırlatan Özbay, “Yüzde 100’ünü sattım çünkü ben bir tek eşimle ortaklık yaparım. Başka kimseyle yapmam” diye anlatıyor.

İthal edemeyince makineyi imal etti

Islak mendille ilk kez Fransa seyahati sırasında tanıştığını ifade eden Ataman Özbay, şirketin kuruluş sürecini söyle anlatıyor: “Silindir bir kutudaydı. Görür görmez ıslak mendil üretmeye karar verdim. Makinesini satın almak için araştırmalara başladım. Bu ürün ilk kez İsrail’de keşfedilmiş ve üretilmiş. Ama ne İsrail’den ne de Avrupa ülkelerinden makine temin edemedim. Bu nedenle matbaa ve yağ fabrikası girişimlerinden edindiğim tecrübeyle ıslak mendil makinesi  imal ettim ve Uni markası doğdu.”

İlk zamanlarda günde 3 bin mendil ürettiklerini kaydeden Özbay, “Şirketi sattığımız sırada saatte 40 bin adetlik üretime ulaşmıştık” diyor.

'Mendilleri' artık para verip alıyorum
Uni markaları ürünleri eczanesi için artık parayla satın aldığını söyleyen Ataman Özbay, “Kendi buluşum ürünleri para verip almak inanın hiç gücüme gitmiyor. Helal olsun. Onlar da kazansın. Şirketimi bir Türk firmasına sattığım için çok mutluyum” diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3240 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim