• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Merdiven altı laboratuarları can alıyor

Merdiven altı laboratuarları can alıyor
Her şeyin başı sağlıktır’ fakat bizler sağlımızı yerine getirirken bazen başkaları sağlığından olabiliyor. Tıpkı diş protez teknisyenleri gibi.

Her şeyin başı sağlıktır’ fakat bizler sağlımızı yerine getirirken bazen başkaları sağlığından olabiliyor. Tıpkı diş protez teknisyenleri gibi. Çalıştıkları sağlıksız koşullardan kaynaklı olarak yakalandıkları hastalıklar onları ölüme kadar götürebiliyor. Geçtiğimiz Haziran ayı içinde iki diş protez teknisyeninin hayatını kaybetmesi üzerine diş teknisyenlerinin de Silikozis hastalığına yakalandığı ortaya çıktı. Tüm bunların hepsini Ataşehir Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’de Diş protez teknisyeni olarak çalışan Nursel Özkan gazetemize anlattı.

Özkan, diş protez teknisyenlerinin çalıştıkları zaman dilimi içerisinde meslekten kaynaklı olarak astım, deri üzerinde alerjik reaksiyonlar, çapraz reaksiyona bağlı olarak hepatit B ve silikozis gibi hastalıklara maruz kaldıklarını söyledi. Silikozis hastalığının, özellikle metal kumlama yapan teknisyenlerde çalışma koşullarının da uygun olmamasından kaynaklı olarak daha sık rastlandığına dikkat çeken Özkan “Bu hastalıkların tümü meslekten kaynaklanan hastalıklar. Teknisyenler daracık alanda hem yiyor, hem içiyor, hem de çalışıyor ve yaptıkları işin tüm tozlarını kendi ciğerlerine soluyorlar” şeklinde konuştu. Silokozis hastalığının normal şartlarda kuluçka süresinin uzun olduğunu fakat geçtiğimiz haziran ayında hayatını kaybeden diş teknisyeni Ömer Faruk Böyük’ün daha 19 yaşında olduğunu hatırlatan Özkan “Silikozis genellikle bir meslekte 10 yıl çalıştıktan sonra kendini belli eder, Fakat Ömer Faruk daha 19 yaşındaydı. Ve mesleğe 16 yaşında başlamıştı. 3 yıllık bir zaman diliminde durumu böyle olduysa çalışma koşulları kim bilir nasıldı” diye konuştu.

1000 ÜZERİNDE MERDİVEN ALTI LABORATUAR VAR

Bu hastalıkların çoğunlukla kayıt dışı laboratuarlarda meydana geldiğine dikkat çeken Özkan “Türkiye’de 1000’nin üzerinde kayıt dışı merdiven altı dediğimiz laboratuar var. Ve bu hastalıkların büyük çoğunluğu buradan çıkıyor. Çünkü bu laboratuarların koşulları hastalıkların meydana çıkmasına zemin hazırlıyor” şeklinde konuştu. Özkan, diş protez teknisyenlerinin kişi başına çalıştığı alanın 40 metre kare olması gerektiğini belirterek “Kişi başına 40 metre kare düşmesi gerekiyorken 10 kişi bu kadar alanda çalışıyor. Hiçbir makine vakumlu değil çünkü bunlar kolay alınamıyor. Ve metal kumlama ucuz malzemeler ile yapılıyor. Hastalığa protez yaparken meydana çıkan silika tozları sebep oluyor ve bugün gerekli önlemlerin alınmaması üzerine yarın toplu ölümler yaşanabilir” dedi.

‘HASTALIKLARINI GİZLİYORLAR’

Türkiye’de 20 binin üzerinde diş teknisyeni çalıştığını belirten Özkan, her on teknisyenden birinde silikozis hastalığı olduğunu söyledi. Fakat hastalıkların bilinenden çok daha fazla olabileceğini ifade eden Özkan “ 20 bin teknisyenin büyük bir çoğunluğu kayıt dışı sigortasız çalışıyor, doğal olarak tespit edilmeleri pek mümkün olmuyor. Eğer ki sigortaları olacak alsaydı meslek hastalıkları hastanesinde altı ayda bir kontrolden geçmek zorunda kalacaklardı” dedi. Teknisyenlerin genellikle hastalıklarını gizlediklerini aktaran Özkan, “Hiçbir güvenceleri yok, malulen emekli olamıyorlar ya da rahatlıkla tedavi olamıyor eğer ki işverene söyleyecek olursa işten atılır. İşten atılmamak için canları pahasına çalışıyorlar.”diye konuştu. Bu hastalık önlenebilir bir hastalık olduğu halde, gerekli tedbirler alınmadığına vurgu yapan Özkan, “Çalışma ortamında gerekli önlemler alındığı takdirde bu hastalıklar önlenebilir” dedi.

Ruken Tuncel
(İstanbul/EVRENSEL) Evrensel.net

Bu haber toplam 1761 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim