• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Metabolik cerrahiyle bir taşla iki kuş

Metabolik cerrahiyle bir taşla iki kuş
Aşırı kiloları nedeniyle sağlık sorunları yaşayan Mehmet Bayrıbaşı metabolik cerrahi ameliyatıyla hem şekerden hem böbrek taşlarından kurtuldu

Kayserili Mehmet Bayırbaşı (59), yıllardır şeker hastalığı ile mücadele ediyordu. Bayırbaşı, zamanla tansiyon, kolesterol yüksekliği, göz problemleri, aşırı kilo problemi de yaşamaya başladı.

BİR DE BY-PASS GEÇİRDİ

Hastalığı nedeniyle günde 4 kez insülin vurulurken, onlarca hap kullanmak zorunda kalan Bayırbaşı tüm bunların yanı sıra her yıl birkaç defa da böbrek taşı düşürüyordu. Bayrıbaşı zaman içinde tıkanan kalp damarları nedeniyle de by-pass ameliyatı olmak zorunda kalmıştı. 2013'te Türkiye Metabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik'le tanışan Bayırbaşı'na 5 saatlik metabolik cerrahi operasyonu uygulandı.

TANSİYON VE KOLESTEROL...

Ameliyattan sonra şeker hastalığından kurtulan ve diyabet ilaçlarının tümünü bırakan Bayırbaşı'nın her yıl taş üreten böbrekleri de taş üretmeyi kesti. Bununla birlikte tansiyon, kolesterol ve göz problemleri de düzelirken, 112 kilodan 80 kiloya düştü. Bayırbaşı yaşadıklarını şöyle anlattı: "Günde 12 çeşit hap alıyor, 4 defa insülin vuruluyordum. Tüm bunlara rağmen şekerimi 300'lerin altında düşüremiyordum. Böbreklerim yılda 1-1.5 cm'yi bulan taşlar üretiyordu ve her defasında büyük ağrılar çekerek taş döküyordum."

EŞİ DE AMELİYAT OLDU

Şu an damar tıkanıklığını önleme amaçlı olarak kan sulandırıcı hap dışında hiçbir ilaç kullanmadığını belirten Bayırbaşı kendisi gibi şeker hastası olan eşine de Doç. Dr. Alper Çelik tarafından metabolik cerrahi ameliyatı yapıldığını söyleyerek "Eşim de ben de şu an sağlıklı bir hayat sürüyoruz. Adeta yeniden doğmuş gibiyiz. Günlük hayatımda kilolu kişilere rastladığımda şeker hastası olup olmadıklarını soruyor ve bu kişilere metabolik cerrahi ameliyatı olmalarını tavsiye ediyorum" diye konuştu.

'HASTANIN METABOLİZMASINDAKİ YÜK AZALDI'

TürkiyeMetabolik Cerrahi Vakfı Başkanı Doç. Dr. Alper Çelik konuya ilişkin olarak şu bilgileri verdi: Mehmet Bey'in metabolizmasındaki yük azaldı ve değerleri normale döndü. Metabolik cerrahi ameliyatları, ince bağırsaklarda yer değiştirme işleminin yapıldığı bir operasyondur. Burada amaç, bağırsaklardaki emilimin bozulmaması. Metabolik cerrahinin diğer ameliyatlardan farkı bu ve her yerden gıda emilimi devam eder. Bu sayede hasta hem ömür boyu vitamin ve mineral bağımlısı olmaz, hem de taş oluşması riski azalır.

DİDEM SEYMEN

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2983 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim