• BIST 9524.59
  • Altın 2489.018
  • Dolar 32.5474
  • Euro 34.68
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

'Mevzuat savaşı işyeri hekimlerini vurdu'

'Mevzuat savaşı işyeri hekimlerini vurdu'
Çalışma Bakanlığı’nca yapılan sınav geçersiz sayılınca 2.500 doktor ve mühendis mağdur oldu.

İşyeri hekimi olarak çalışacak doktorlarla güvenliğini sağlayacak mühendisleri seçmek için Çalışma Bakanlığı’nca yapılan sınav geçersiz sayılınca 2.500 doktor ve mühendisin mağdur olduğunu söyleyen İSGHEDER Başkanı Turhan Şalva, “Bakanlık eski ve yeni yönetmelikler arasında eğitim içeriğinde eksiklik belirlerse bir tamamlama eğitimi önerebilir. Sınavda başarılı olmuş uzmanların hakkını yok sayamayız” dedi.

Sayıları 2 bin 500’ü bulan doktor ve mühendis, sürekli değişen kanun ve yönetmelikler nedeniyle sıkıntı yaşıyor. İşyeri hekimi olarak çalışacak doktorları ve işyeri güvenliğini sağlayacak mühendisleri seçmek için Çalışma Bakanlığı’nca 25.12. 2010 tarihinde yapılan sınav Danıştay tarafından geçersiz sayılınca, binlerce insanı mağdur eden büyük bir zaman ve emek kaybı oluştuğu belirtiliyor. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmet ve Eğitim Kurumları Derneği ( İSGHEDER ) Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Turhan Şalva, iş sağlığı ve güvenliği hizmeti sunmak için eğitim alan ve sınava giren doktor ve mühendislerin mağdur edildiğini belirterek, sektörde büyük bir eleman açığı yaşandığını belirtti. Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimi olarak hizmet veren kurumların ve sektörün toplam doktor ve mühendis ihtiyacının yaklaşık 20’şer bin olduğunu, ancak şu anda bu işi yapabilecek 6-7 bin sertifikalı uzman bulunduğunu söyleyen Şalva, bu sorun çözülmezse eğitim alarak sınava giren ve kazananların tekrar eğitim alıp sınava girmeleri gerekeceğini, bunun da büyük bir zaman ve emek kaybı olduğunu söyledi.

Bu durumun özellikle tersaneler ve madenler gibi yüksek güvenlik seviyesi gerektiren işyerlerinde kazalara adeta davetiye çıkardığını belirten Şalva, Çalışma Bakanlığı’nın bu sorunla ilgili olarak acilen bir açıklama yapması gerektiğini söyledi. Turhan Şalva, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün hem üyemiz olan şirketler hem de eğitim verdiğimiz doktor ve mühendisler zor durumda. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin geçici 3. Maddesi ile İşyeri Hekimlerinin Görev Yetki ve Sorumlulukları Hakkındaki Yönetmeliğin geçici 4. Maddelerinin Danıştay tarafından yürütmesi durdurulduğundan, 25.12.2010 tarihinde Çalışma Bakanlığı’nın yaptığı sınava girenlerin eğitimleri geçersiz kabul edildi. Bu kişiler başarılı oldukları sınavın ve hatta edindikler İş Güvenliği Uzmanlığı belgelerinin iptalini gerektirecek bir durumla karşı karşıya bulunmaktalar. Eğer Bakanlık eski ve yeni yönetmelikler arasında eğitim içeriğinde eksiklik belirlerse bu konuda bir tamamlama eğitimi önerebilir. Ancak, sınavda başarılı olmuş ve çalışma hayatına başlamış uzmanların kazanılmış haklarını yok saymaya hiçbirimizin hakkı yoktur. Hukuki sonucun belgelerin iptali yönünde olmadığı da göz önüne alınırsa, sınavı kazananların belgeleri geçerli kabul edilmelidir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4045 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim