• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Meyve suyu şekerden temizleniyor!

Meyve suyu şekerden temizleniyor!
Günlük yeme içme alışkanlıkları arasında önemli yer tutan meyve sularına Avrupa Birliği ayarı geliyor.

Avrupa Birliği Meyve Suyu Birliği hükümlerine uyum amacıyla Türkiye'de de 'yüzde 100 meyve suyu' diye tabir edilen meyve sularına şeker ilavesi kaldırılıyor.

Düzenlemenin ardından bu kategoriye giren içeceklere şeker katılamayacak. Nektar, aroma, toz ve meyveli içeceklerde ise şeker kısıtlaması olmayacak. Bakanlık kaynaklarının, sektörde faaliyet gösteren şirketlerin kaliteyi artıracağı düşüncesinde olduğu ve uygulamayı desteklediği ifade ediliyor. Yaklaşık bir milyon ton meyvenin işlendiği sektörde uygulama ile yüzde 100 meyve sularından su ve şeker ilavesi tamamen kaldırılacak.

Meyve suyu piyasasında 5 çeşit ürün bulunuyor. 'Yüzde 100' diye tabir edilen meyve sularının tamamı meyveden imal ediliyor. Yönetmelikte bu kategorideki içeceklerin tatlandırılması için şeker ilavesine izin veriliyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bu meyve sularına ilave şeker katılması üreticilerin talebi dikkate alınarak kaldırılıyor.

Halkın genel olarak meyve suyu diye adlandırdığı kategoriye meyve suyu, meyve nektarı, aromalı içecek, meyveli içecek ve toz içecek olmak üzere toplam 5 çeşit ürün giriyor. Aromalı içecekte meyve bulunmuyor. Suyun içine aroma katılarak elde ediliyor. İnsanlar bunu da meyve suyu olarak alıp tüketebiliyor. Meyve suyu ise yüzde 100 meyveden imal ediliyor. Yeni düzenlemenin meyve suyu dışındaki içeceklerde şeker ilavesine bir kısıtlama olmadığı ifade ediliyor.

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Genel Sekreteri Ebru Akdağ, değişiklik talebinin kaliteyi sağlamak amacıyla meyve suyu üreticilerinden geldiğini kaydetti. Üreticilerin normalde yüzde 100 meyve suyuna şeker katmadığını belirten Akdağ, "Yönetmeliğe göre tat dengesini sağlamak için miktarı yönetmelikte belirtildiği kadar şeker katılabileceği belirtiliyordu. Üreticiler buna ihtiyaç görmediği için ekstra olarak bunu kullanmıyorlardı." dedi. Ebru Akdağ, "Avrupa Birliği Meyve Suyu Birliği direktifi yayınlandı. Şimdi aynı şekilde biz de uyum çerçevesinde bu yönetmelikteki değişiklikleri kendi yasamıza yansıtıyoruz. Artık yüzde 100 meyve suyuna tat dengesi sağlanmak için dahi olsa şeker katılmayacak." dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2594 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim