• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Meyveleri sirkeyle yıkayın

Meyveleri sirkeyle yıkayın
Sebze ve meyveleri böceklerden korumak için kullanılan tarım ilaçları kanser ve sakat doğum gibi sorunlara yol açıyor. Riskten korunmanın tek yolu ise...

Sebze ve meyveleri böceklerden korumak için kullanılan tarım ilaçları kanser ve sakat doğum gibi sorunlara yol açıyor. Riskten korunmanın tek yolu ise besinleri iyice yıkamaktan geçiyor

Tarım ürünlerini üretim ve depolama sırasında zararlılardan korumak için kullanılan kimyasallar ‘pestisit’ ya da ‘tarım ilacı’ olarak adlandırılır. Günümüz modern tarımında pestisitlerin kullanılması kaçınılmazdır. Ancak tarım ilaçları kullanılırken, hem ürünün hastalık, zararlı ve yabancı otlara karşı korunması, hem de insan ve çevreye olumsuz etkilerinin en az olması çok büyük önem taşımaktadır. Kaliteli üretimi güvence altına alabilmek için kullanılan bir tarımsal mücadele şekli olan tarım ilacı kullanımı, 1940’lardan beri üretimi artıran önemli bir bileşendir. Kısa sürede etki göstermesi ve kullanımının kolay olması nedeniyle, tarım ilacı kullanımı en çok tercih edilen yöntemdir. Tarım ilaçlarının kullanılmadığı durumlarda ürünlerde yüzde 60’lara varan oranlarda kalite ve verim düşüklüğü olduğu bilinmektedir. Ancak, tarım ilaçlarının kullanımı insan sağlığı ve çevreye olumsuz etkileri gibi birçok sorunu da beraberinde getirmektedir.

Elmayı limonlu suda bekletin

Tarım ilaçları; böceklere karşı, küflenmeye karşı, ürüne zarar veren yabancı otları temizlemeye karşı, yapraklardaki bitleri öldüren, kurtçuklara karşı kullanılanları olmak üzere birçok gruba ayrılır. Bu tarım ilaçlarının kullanımında kurallara uyulmadığı zaman besinlerdeki kalıntı miktarı artmaktadır. Bu nedenle, üreticilerin tarım ilaçlarını, doğru dozda, doğru zamanda kullanmaları konusunda eğitilmeleri ve denetim sistemlerinin uygulanması gerekmektedir. Aşırı ve bilinçsiz kullanım sonucu tarım ilaçlarının kanser, doğumsal anomali, sinir sistemi zararları ve uzun dönemde oluşan yan etkilere neden olmaktadır. Tarım ilaçları ve parçalanma ürünleri toksik maddeleri içerdikleri gibi, uygulanan tarım ilacı ve uygulama koşuluna bağlı olarak, çevre kirliliğine neden olabilmekte, aşırı buharlaşabilenler ise soluduğumuz havayı kirletmektedir. Ayrıca fazla kullanımı organizmalarda ilaca karşı direnç oluşturmakta bu yüzden tarım ilacı uygulaması başarısız olmaktadır. Örneğin; çilek, elma, şeftali, kivi, mısır, soğan gibi besinlerde bolca tarım ilacı kullanılmakta, bu ve benzeri besinleri tarım ilacından arındırmak için, besinleri bol su içine sirke ile limon koyarak yıkayabilir, böylece daha güvenli şekilde tüketebilirsiniz.

Selahattin DÖNMEZ
[email protected]
StarGazete

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3222 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim