• BIST 9524.59
  • Altın 2493.4
  • Dolar 32.5145
  • Euro 34.7382
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Mide küçültme ameliyatları

Mide küçültme ameliyatları
Mide küçültme ameliyatları ile fazla kilolara elveda diyenleri, yakınları da tanımakta zorluk çekiyor.

Mide küçültme ameliyatları ile fazla kilolara elveda diyenleri, yakınları da tanımakta zorluk çekiyor. Amerika'da son dönemde artış sağlayan mide küçültme ameliyatı, Türkiye'de de zayıflamak isteyen aşırı kilolular tarafından da ilgi görmeye başladı.
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp,yaptığı açıklamada Mide Küçültme Ameliyatı hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, "Şişmanlık günümüzün en büyük halk sağlığı sorunlarından birisi. Ne yazık ki gün geçtikçe kilolu insanlar, toplumda artıyor. Ne yazık ki, kilo sadece belli bir grup insanı değil, toplumun her kesimini ilgilendiriyor. Özellikle çocukları, günümüzde çok daha fazla etkiliyor. Kilo ile ilgili problemler arttıkça, beraberinde getirdiği birçok hastalıkta tansiyon, şeker, romatizma problemleri ve bir çok problem kilo ile birlikte insanların üzerine yük olarak taşınıyor. Kilodan kurtulmak ise ne yazık ki kolay geldi. Bir çok tedavi yöntemi var; diyet yapmak, eksersiz yapmak yada ilaçlar kullanmak. Ancak bunların başarısız olduğu durumlarda, genel cerrahide, cerrahi yöntemler tabi ki gündeme gelebiliyor. Cerrahi tedavi yöntemleri çeşitli. Midenin küçültülmesi, mideye bant takılması veya balon uygulaması gibi yöntemler var. Bunlar arasında biz Malatya'da İnönü Üniversitesi'nde öncelikli olarak mide küçültme ameliyatlarını tercih ediyoruz. Nedeni, mide küçültme ameliyatlarının uzun dönemdeki sonuçlarının çok daha etkili olması" dedi.

"TANSİYONU VE ŞEKERİ OLANDA MİDE KÜÇÜLTEBİLİR"
Prof. Dr. Kayaalp şunları söyledi:
"Yaklaşık 4 yıldır Malatya İnönü Üniversitesi'nde Mide Küçültme Ameliyatlarını uyguluyoruz. Şuana kadar toplam 93 hasta ameliyat ettik. Bu ameliyatların sonucunda, hemen hepsinde önemli ölçüde kilo kayıpları oluştu. Hastaların kilo kaybının yanında bizim ek hastalıklar dediğimiz, tansiyon, şeker veya diğer problemlerde de önemli gerilemeler oluyor. Bu nedenle ek hastalıkların olması, bu ameliyat için her hangi bir engel oluşturmuyor. Şeker hastalığı olan veya tansiyonu olan ve kilo nedeniyle ameliyat olmayı düşünen insanlarda, bunlar ameliyat olması için engel değil. Bunun altının çizilmesi gerekiyor."

Mide Küçültme Ameliyatı yapılan 93 kişinin önemli bir kısmının Malatya dışından geldiğini ve hastalardan 3'ünün de Almanya'dan gelip ameliyat olduğunu belirten Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, "90 kilo ile 240 kilo arasında değişin ameliyat ettiğimiz hastalar var. Genellikle uğraştığımız kilolar, 120 kilo ve üzeri. Ameliyat öncesinde riskleri azaltabilmek için birçok hazırlık yapıyoruz. Hastalar bize daha çok riskini soruyor. Malatya, Mide Küçültme Ameliyatı bakımında, vaka sayısı bakımında bakıldığı zaman, Türkiye'deki 2 merkezden birisi. Birisi bizimle aynı rakamda bulunan İzmir'de bir ekip var, birde Malatya var. Malatya'yı karaciğer nakilleri gibi, Mide Küçültme Ameliyatlarında da lider yapmak istiyoruz" dedi.

"AMERİKADA GEÇEN YIL 110 BİN KİŞİ MİDE KÜÇÜLTME AMELYATI OLDU"
İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cüneyt Kayaalp, "Mide Küçültme Ameliyatları sonrasında hastaların hem psikolojik durumlarında ve hem de estetik görünümlerinde çok ciddi düzelmeler oluyor. Mide Küçültme Ameliyatlarının, diğer ameliyatlara göre birçok avantajı var. Ameliyat sonrasında erken dönemde hastaların toparlanması biraz zor olsa da, teknik olarak cerrahlığı biraz zorda olsa, uzun vadedeki sunuşları çok iyi olduğu için diğer yöntemlere göre, bizim ülkemizde de, dünyada da tercih ediliyor. Geçen yıl Amerika'da sadece 1 yıl içerisinde Mide Küçültme Ameliyatı olan insan sayısı 110 bin kişi ve Amerika Sağlık Bakanlığı'nın tahminine göre bu sayı gittikçe artacak. Sadece Amerika'da Mide küçültmek için bin tane cerraha ihtiyaç olduğu söyleniyor. Doğal olarak bunların etkisi bizim ülkemizde de Avrupa'da da görülüyor" şeklinde bilgi verdi.

"ESKİ FOTOĞRAFLARIMA BAKINCA, 'BU BENMİYİM' DİYORUM"
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Mide Küçültme ameliyatı olan Ayşegül Durak (22) adlı ev hanımı, "Ben 98.5 kiloydum. Malatya'da bu ameliyatı olan ikinci hasta benim. Psikolojik olarak kilo beni çok rahatsız ediyordu. Ameliyatın etkilerini öğrendikten sora ameliyat olmaya karar verdim. 1 ay boyunca rahat bir şey yiyip-içemedim. Ondan sora yavaş yavaş yemeye başladım. Kilo psikolojik olarak beni çok yıpratıyordu. Ameliyattan sonra yaklaşık 38 kilo verdim. Bu ameliyat benim için büyük bir avantaj oldu. Eski fotoğrafı bakınca inanamıyorum, bu ben miyim diyorum. Ameliyattan sonra beni zayıflamış olarak gören tanıdıklarım şaşırıyor. Beni tanımayanlar da baya oldu" dedi.
Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde Mide Küçültme ameliyatı olan işletmeci Salih Özalp (44) ise, "Son 13 yıllık yaşantımda kilolu yaşadım. En son 150 kiloydum. Şuanda 80 kiloyum. Bu durum benim sosyal yaşantımı olumsuz yönde etkilemekteydi. Bir mağazaya gidip, bir gömlek almayı, bir palto alabilmeyi, bir pantolon alabilmeyi, bir takım elbise alabilmeyi hep hayal etmişimdir. Fakat hiçbir zaman gerçekleştiremedim. Hep terzilerde diktirmek durumunda kaldım. İyi giyinmeye çalışan, temizliğime dikkat etmeye çalışan bir insan olarak yaşıyordum. Yada öyle yaşadığımı zannediyordum. Meğer öyle değilmiş, ancak bunu kilo verdikten sonra anlayabildim. Kilolu insanların yaşam kalitesinin düşük olduğunu hissettim. Çünkü bunu ben yıllarca yaşadım. Şu anda yaşamımda ve hayatımdan çok memnunum. Rahatlıkla mağazalara gidip alışveriş yapabiliyorum. Şimdi her şey normale döndü. Ameliyattan sonra uzun süre görüşmediklerimin beni tanımadıklarını gördüm. Benden beni defalarca sordular. Ayak ayak üstüne oturmayı çok özlerdim. Bunu yılarca yapamadım. Ama ameliyattan sora şimdi çok rahatlıkla ayak ayak üstüne atıp, bu zevki yaşayabiliyorum. Giydiğim kıyafetlerin bana yakıştığına inanmaya başladım" ifadelerini kaydetti. Bu arada, Mide Küçültme Ameliyatı olmak isteyen kilolu kişilerin İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Servisine başvuruda bulunabileceği belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim