• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Migren tedavisinde akupunktur yöntemi!

Migren tedavisinde akupunktur yöntemi!
Dünyada pek çok Üniversite hastanesinde artık bilim dalı olarak kabul gören akupunktur, migren tedavisinde de başarısını kanıtlamış bilimsel bir tedavi yöntemidir.

MİGREN TEDAVİSİNDE  AKAPUNTUR
 
Dünyada pek çok Üniversite hastanesinde artık bilim dalı olarak kabul gören akupunktur, migren tedavisinde de başarısını kanıtlamış bilimsel bir tedavi yöntemidir.

Konya Medicana Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gamze Yılmaz Yanartaş, Migren, Dünya Sağlık Örgütü’nün akupunktur ile tedavi edilebilen hastalıklar listesinin başında gelir.
 
MİGREN AĞRISI EN SIK BAYANLARDA GÖRÜLMEKTEDİR
 
Migren, periyodik olarak tekrarlayan bir baş ağrısıdır. Migren, %90 oranında kadınlarda  ortaya çıkan, bazen bulantı ve kusma ile beraber giden zonklayıcı, şiddetli, zaman zaman tek taraflı ve sıklıkla enseden göze veya göz arkasından başlayıp enseye geçebilen baş ağrısıdır. Damarsal kökenlidir. Ağrı bazen ayda 1 bazen haftada 2-3 kez ataklarla gelebilir. Migren, auralı ve aurasız olmak üzere ikiye ayrılır.
 
Dr.Yanartaş,Aurasız migren, auralı (klasik)  migrenle aynı karakterdedir fakat sıklıkla bir ağrının geldiğini bildiren bir uyarı devresi yoktur ve ağrı yavaş yavaş gelişir. Klasik migrende ağrıdan önce genellikle görme alanında kıvılcımlar, kör noktalar veya hemianopsi (görme alanının yarısını görememe) gibi semptomlar vardır. 
 
MİGREN AĞRISI YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLER
 
Görme alanındaki şikayetlerin dışında, konuşma bozukluğu, yüzde, kol ve bacaklarda  karıncalanma veya güçsüzlük gibi şikayetler de ortaya çıkabilir. Baş ağrısı uyarı devresi sırasında ki şikayetler kaybolduğu zaman başlar. Ağrı esnasında hasta ışıktan ve sesten aşırı rahatsız olur. Migren genellikle adet sırasında, gebelikte veya menopoz döneminde artabilir. Stresli zamanlar dahil migren her hangi bir zamanda başlayabilir ,bazen hastayı uykudan uyandırabilir. İstirahat zamanlarında, hafta sonu veya tatilde veya stresli zaman sona erdiğinde de başlayabilir. Migren adetle veya açlıkla, alkol alma, şekerli yiyecekler ve çikolata yeme veya yüksek yerlerde bulunma ile ilgili ortaya çıkabilir. Hiperlipidemi ve hipertansiyon migreni tetikleyebilir. Baş ağrısı olan yüz kişiden 70’ı gerilim tipi baş ağrısı, yüzde 25’i migren, yüzde 5’i de küme tipi baş ağrısıdır.  

AKAPUNTUR TEDAVİSİ MİGRENİ ORTADAN KALDIRIR

Yanartaş Migrenli hastanın ağrı eşik seviyesi çok düşüktür.Akupunktur ağrı eşiğini  yükseltir. Ayrıca akupunktur vücut ve beyin omurilik sıvısında  bulunan bazı maddelerin veya hormonların (endorfin, serotonin, gaba, prostaglandin, histamin  gibi) salınımını etkileyerek ağrıyı  engeller.
 Akupunktur tedavisinden sonra migren nöbetleri seyrekleşir veya migren tamamiyle ortadan kalkar. Yapılan bilimsel araştırmalarına göre akupunkturla migren tedavi başarı oranı %80’dir. Migren teşhisi konulduktan hemen  sonra hasta akupunktur tedavisine başlarsa akupunkturun etkisini  çok daha kısa sürede görür.

Dr.Yanartaş,  akupunkturun her tedavisi kişiye özel olmakla birlkite genellikle haftada 1-2 kez olmak üzere toplam 10-20 seans uygulanır. Seanslar 40 dakika  sürer. 

Akupunktur tedavisi  bazen  osteopati (özellikle omurga, kas, eklem gibi dokuların fonksiyonel bozukluklarında elle nazikçe düzeltilmesi, dengelenmesi), tıbbi masaj, nöralterapi, ozonterapi ve  fizik tedavi gibi diğer  tıp yöntemleriyle birlikte de desteklenebilir.  
 

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim