• BIST 9056.11
  • Altın 2300.965
  • Dolar 32.313
  • Euro 35.1123
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Migren ve beslenme önerileri

Migren ve beslenme önerileri
Son zamanlarda giderek artan migren rahatsızlığı hayatı da olumsuz etkilemekte. Migrenin özellikle beyindeki damarların genişlemesi nedeniyle oluştuğu bilinmektedir.

Son zamanlarda giderek artan migren rahatsızlığı hayatı da olumsuz etkilemekte. Migrenin özellikle beyindeki damarların genişlemesi nedeniyle oluştuğu bilinmektedir.

Migren ağrısının oluşmasından önce kişide uyuşukluk, göz kararması, gözde parlayan ve kaybolan ışıklar, keyifsizlik, huzursuzluk görülebilmektedir.

Ağrıları sıklıkla tetikleyen faktörler her gün yediğimiz bazı yiyeceklerden kaynaklı olabilir. Bu tetikleyici besinleri az yemek ya da hayatınızdan çıkarmak migren ataklarını azaltabilmekte.

*Çikolata, peynir, bira ve şarap damar genişlemesine neden olarak migreni tetiklemektedir. Bu besinler dışında inek sütü, yumurta, gluten içeren besinler, domates, balık, mısır dahi etkileyebilmektedir.

*Besin alerjilerinin migreni tetiklediği bilinmekte. Besin alerjisi olan kişilerin daha fazla serotonin ve histamin salgılamaları sonucu migren atakları da etkilenmektedir. Kişiye alerji yapan veya sindirimde problem yaşatan besinlerin diyetten çıkarılmasıyla migren ataklarının da azaldığı belirtilmekte.

*Kırmızı şarap, beyaz şaraba göre daha fazla histamin salgılanmasına neden olur. Bu nedenle kırmızı şarabın beyaza göre tetikleyici etkisi daha fazladır.

*Histamin salınımını artıran besinlerin diyetten çıkarılması ve gerekirse B6 ve C vitamini desteğiyle ataklar azalabilmektedir.

*Monosodyum glutamat, nitrit, nitrat artık günlük tükettiğimiz birçok paketlenmiş üründe bulunmaktadır. Bu katkı maddelerinin de migren ataklarını etkilediği bilinmektedir. Paketlenmiş yiyecekleri alırken etiket okuma alışkanlığı edinmemiz önemli.

*Maya ve mayalı besinler, soya sosu da tüketiminin azaltılması gereken diğer yiyecekler.

*Sucuk, salam, füme etler, salamura etler ve ciğer de dikkatli tüketilmesi gereken protein grubunda yer alan besinlerdir.

*Eğer vazgeçemiyorsak kola, kahve gibi kafeinli içecekler günde en fazla iki bardak/fincan, alkollü içecekler en fazla günde bir bardak tüketilebilir.

*Aşırı tuzlu yiyecekler, fermente ürünler, deniz mahsulleri, turşu yine tetikleyici besinler arasında.

*Bazı kişilerde migreni portakal, limon, greyfurt gibi meyveler de etkileyebilmekte, yedikten sonra oluşan semptomlara göre tüketim miktarınızı ve sıklığınızı ayarlamalısınız.

*Migreni olan kişilerin düşük magnezyum seviyesi olabilmektedir. Magnezyum eksikliği de baş ağrılarını tetikleyebilmektedir.

*Bazı araştırmalara göre zencefil tüketimi migren ataklarını azaltabilmektedir. Günlük veya ağrı başlayınca tüketmek antienflamatuar etkisiyle faydalı olacaktır.

Dyt.Özlem Sert Aydın

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3629 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim