• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 24 °C

Migrene botokslu çözüm

Migrene botokslu çözüm
Viva Kalp ve Beyin Sağlığı’ndan Nörolog Prof. Dr. Dilek İnce Günal, ayda 15 defadan fazla migren atağı geçiren, ilaçlara bağımlı olan hastalara botoks tedavisi uyguladıklarını belirtti.

Baş ağrılarının büyük bir çoğunluğunu migren tipi ağrıların oluşturduğunu açıklayan Viva Kalp ve Beyin Sağlığı’ndan Nörolog Prof. Dr. Dilek İnce Günal, “Migren, daha çok eğitimli, yüksek düzey çalışan, stresle iç içe olan kişilerde daha fazla görülüyor. Kadınlarda erkeklere oranla daha fazla görülen migren, hormonların etkisiyle gençlerde daha zorlayıcı. Menopozdan sonra kadınlarda migren ataklarının azaldığı biliniyor. Migrende genetik yatkınlık büyük bir risk ama stresle birlikte görülme olasılığı daha da artıyor. Ayrıca migren bazı hastalıklarla beraber görünmeyi de çok seviyor. Titiz, düzenli, kural sever, stresli kişiler bir bakıma daha takıntılı kişilerde daha fazla ağrı görülür” diye konuştu.

KORUYUCU TEDAVİ DE UYGULANIYOR

Migren ağrısının zonklayıcı karakterde, genellikle şiddetli ve tek taraflı olarak görüldüğünü belirten Prof. Dr. Günal, “Ağrının şiddeti nedeniyle yapılan işinizi bırakır, randevunuz varsa iptal etmek zorunda kalırsınız. Fiziksel aktivite, yürüyüş yapmak ağrıyı daha da artırır. Ağrının hafiflemesi için mümkünse karanlık, sessiz bir ortamda uyuyarak dinlenmek gerekir. Migren ataklarını üst üste günlerce yaşayan hastalar da var. Bu atakların görülme sıklığını azaltmak için koruyucu tedavi uyguluyoruz. Ağrı derecesine göre özel migren atak tedavi ilaçları ve iğneleri kullanıyoruz. Koruyucu tedavi ilaçlarında hasta her gün düzenli ilaç kullanır ve ağrının sıklığı azaltılmaya çalışılır” dedi.

İLAÇ BAĞIMLILARINA BOTOKS TEDAVİSİ

Bir ay içinde 15 atak yaşayan, ilaçlara bağımlı hale gelen kişilerin ayrı olarak ele alınıp, tedavisinin yapılması gerektiğini açıklayan Prof. Dr. Günal, “Stres, uyku düzeni bozukluğu, vardiya usulü çalışmak, aç kalmak, yanlış beslenme, kuruyemiş, çikolata, Japon-Çin yemeklerindeki soslar, eski kaşar, kırmızı şarap ağrıyı artırır. Kronik migrende kullanılan koruyucu tedavi ilaçları etkisiz oluyor. Son altı aydır ilaçların etkisiz olduğu ve bir ayda 15 atak geçiren hastalara botulinum toksin yani halk arasında bilinen adıyla botoks tedavisi uyguluyoruz. Bu iki grup hastada botoks tedavisi başarılı ve bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Çok küçük iğnelerle 32 noktaya uygulanan botoks, yüz, saçlı deri ve ense bölgelerine yapılıyor. 15 dakika süren bu işlemi, 3 ay sonra tekrarlıyoruz. Yıl içinde 3 seans botoks uygulaması ile hasta migren ataklarından kurtulup, ağrısız bir hayat geçirme fırsatını yakalıyor” ifadelerini kullandı.

Nihal Işık/İHA

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4645 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim