• BIST 9791.27
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Milyonlarca $'lık pazar karıştı tüy operasyonu geceye kaydı

Milyonlarca $'lık pazar karıştı tüy operasyonu geceye kaydı
Türkiye'deki güzellik salonları isyanın eşiğinde. Sağlık Bakanlığı'nın verdiği 'IPL epilasyon' izni ile 20-40 bin euroluk makineleri alan dükkanlar tek tek basılıp, kapatılıyor.

Avrupa'daki yıllık cirosu 20 milyar euroyu bulan, Türkiye'de ise sağlıklı veriler bulunmadığı için büyüklüğü hesaplanamayan epilasyon pazarı, sıkıntılı günler yaşıyor. Türkiye'nin dört bir yanında IPL epilasyon cihazı alıp, güzellik salonu açan 2 bin 500 yatırımcının mağdur olduğunu söyleyen Ankara Estetisyenler Derneği, Akdeniz Güzellik Uzmanları Derneği, İzmir Güzellik Uzmanları Derneği'nin ve Özel Kurslar Derneği'nin sözcüsü Rıfat Kıyıcı, sektörün içinde bulunduğu sıkıntıyı şöyle anlatıyor: IPL ışık tabanlı epilasyon sistemi. Avrupa, Amerika ve dünyanın birçok ülkesinde uygulanan bu yöntemi biz de uygulamak için çalışmalara başladık. 31.12.2008 tarihinde Sağlık Bakanlığı'nın çıkardığı genelgede de 'IPL cihazlarının kozmetik amaçlı olduğu ve eğitimini alanların kullanabileceği' beyan edilince, sıkıntı içinde olan sektörümüze nefes aldıracak bir kapı açıldı. Rakamları 20.000. ila 40.000 euro olan bu cihazları, bankalara veya firmalara borçlanarak aldılar. Ancak arkadaşlarımız bu makineleri kısa bir süre kullanabildi. Çünkü Türk Dermatoloji  ile Türk Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Derneği, genelgeyi durdurma davası açtı ve yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Şimdi belediyeler Danıştay'ın aldığı kararı gerekçe gösterip güzellik salonlarına baskınlar düzenliyor.' Kendilerinin de tüm delilleri ile davaya müdahil olduklarını anlatan Kıyıcı, 'Ancak dosya 1 yıldır sıra bekliyor. Bu süre zarfında tüm valiliklere IPL epilasyonun, güzellik salonlarından kaldırılması için yazılar gitti. Salonlara ihtarlar çekildi, kimi ceza yedi, kimi diken üstünde ne yapacağını bilemiyor. Bu uygulamalar yapılırken seanslar 1-1,5 yılı bulduğu için müşterilere verilen taahhütler ve alınan ödemeler kabusa dönüştü. Binlerce kişinin istihdam edildiği bir sektör, uçurumun kenarında. İntihar vakaları bile var' diye konuştu.

40 bin euroluk makineyi eve süs mü koyalım

DİYARBAKIR'DA güzellik salonu olan bir kadın girişimci de yasal iken yasadışı konuma düştüklerini belirterek, 'Bu durumu ne ailelerimize ne müşterilerimize açıklayamıyoruz. Paket program sattığımız müşterilerin seanslarını gece yapmak zorunda kalıyoruz. Çünkü gündüz salonlara baskınlar düzenleniyor. Daha aldığımız makinelerin yarı borcunu bile ödeyemedik. Satmaya kalktığımızda ise aldığımız fiyatın üçte birine bile satamıyoruz. Bu süreç böyle devam ederse, salonlarımızı kapatıp, makineleri de eve süs koyacağız' dedi.

Salonunu kapatan çok arkadaşımız var

İSTANBUL Zeytinburnu'nda güzellik salonu bulunan bir kadın girişimci, son dönemde borçları nedeniyle pek çok arkadaşının, salonlarını kapattığını belirterek, 'Bunlar ucuz cihazlar değil. 30-40 bin lira borçlanarak aldığımız makineler dolapta duruyor. Dükkanı kapatıp gitmek de kolay değil.  Çünkü her salonda en az 4-5 kişi çalışıyor' diye konuştu .

Dükkan sahiplerinin çoğu kadın

RIFAT Kuyucu, Sağlık Bakanlığı'nın verdiği kararın arkasında durduğunu ve kendilerini desteklemeye devam ettiğini belirtiyor. Danıştay'ın nihai kararının da pozitif olacağına inandıklarını vurgulayan Kıyıcı, 'Ancak geç gelen adalet adalet, değildir. Güzellik salonlarının sahibi çoğunlukla kadınlar. Kadınların ekonomiye katkılarının sağlanması için çalışmalar yapıldığı bu dönemde, sektörümüzün bu engeli acilen aşması gerekmektedir' diyor.

Şenay KÖŞDERE
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5960 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim