• BIST 9693.46
  • Altın 2513.021
  • Dolar 32.5761
  • Euro 34.7834
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Miyom doğumu engellemez

Miyom doğumu engellemez
Miyomlar düşük riski oluşturabilir. Ama tedavisi vardır. Doğumda ise sezaryene yol açma ihtimali söz konusu olsa da doğum yapmaya engel değildir

Jinemed Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Teksen Çamlıbel, herkesin sorunu olan anne ve baba olmanın bütün merak edilenlerini yanıtlamaya devam ediyor. Çamlıbel, kadınlarda çokça görülen miyom sorununa değinirken iyi huylu rahim tümörü olarak bilinen miyomların korkutmaması gerektiğini belirtiyor. Prof. Çamlıbel'e göre miyomlar gebeliğe engel değil. Miyomlar düşüğe neden olabiliyor ama önceden fark edilmişse bir tehlike arz etmez. Ayrıca doğumda sezaryen dışında anneyi zorlayacak sıkıntılar oluşturmaz.

Gebelikte miyomlar tehlikeli midir?
Anne adayları miyomlara çok dikkat etmeli çünkü ilk 3 ayda düşük yapma riski yüksektir. Özellikle rahmin içine doğru büyüyen miyomlarda düşük ihtimalini arttırır. Hatta boyutları belirlediğimiz boyutları aşar ise yüzde 40 civarında düşüğe yol açabilirler. Normal boyutlardakiler de düşükler ise yüzde 15-20 seviyesine inebilir. Ancak bu önceden fark edilirse bu sorun tehlike arz etmeden sonuçlanır.

Gebelikte erken doğuma neden olur mu?
Miyomlar özellikle gebelik esnasında büyürler. Bazen çok büyük boyutlara ulaşabilir ve gebeliğin 5, 6, 7 ve 8. aylarında kendi damarları tarafından yeterince beslenemezlerse dejenerasyon denilen bir sürece girerler. Miyom büyüme hızına kendi damarları yetişemez ve miyom ölmeye başlar. Bir ağrı oluşturur. Bazen bu ağrı yüzünden hastanın ameliyat edilmesi gerekebilir. Bu da erken doğumlara neden olur ancak uzman hekimler süreci düzenler. Anneyle bebeği riske atmayacak şekilde doğumu gerçekleştirir.

Bu durumda hasta ne yapmalı?
Hasta bize geldiğinde miyom olduğunu saptarsak sadece onu izlemekle yetiniriz. Miyomların büyük bir kısmı gebelikte herhangi bir soruna yol açmamaktadırlar. Ama gebelik öncesi gelirse özellikle submuköz miyomların alınmasını tavsiye ediyoruz. İntramural dediğimiz veya dışa doğru büyüyen miyomlarda ise boyutu küçük ise ameliyatı tavsiye etmiyoruz bile.

Doğumu etkiler mi?
Miyomların gebelikte sezaryene yol açmaları ihtimali vardır. Özellikle büyük miyomlar, rahim ağzına yakın olanlar, normal doğumu güçleştirebilir, bebeğin başla değil, makatla veya kolla gelmesine yol açabilir. Büyük miyomu olan gebelerde genellikle doğumu gerçekleştirmek için suni sancı önerilmez. Bu, miyomun dejenerasyonuna yol açabilir. Miyomlu rahimlerde sezaryen yapılacaksa mutlaka ameliyat öncesi kan ve kan ürünleri , pıhtılaşmayı sağlayacak maddeler hazır bulundurulmalıdır. Ayrıca sezaryen esnasında miyomların alınmasını tavsiye etmiyorum. Çünkü çok şiddetli kanamalara yol açabilir. O yüzden miyom sezaryen sonrası alınması daha uygundur.

Gebelikte miyom görülürse gebelik sonlandırılır mı?
Gebede miyom görüldüğü zaman hiçbir şikayet yokken gebeliği sonlandırmak gerekli değildir.

MENOPOZDA NE YAPILIR?
Eğer hasta rahminin alınmasını istemiyorsa rahmin alınması şart değildir. Miyomlar alındıktan kısa bir süre sonra menopoza girileceği düşünülen hastalarda özellikle rahmin de alınmasını istemiyorlarsa rahmi bırakabiliyoruz. Menopozdan sonra yeni miyomlar çıkmamakta, o zamana kadar oluşabilecek ufak miyomlar da menopoz etkisiyle büyümelerini durdurmaktadır. Ama ailesini tamamlamış, miyomlarla ilgili ciddi şikayetleri olan ve menopozu da en az 3-5 sene olan kişilerde rahmin alınması güzel bir alternatifdir. Hastayı çok mutlu edebilir. Menopoz sonrasında miyomlar büyümez veya küçülürler.

AMELiYATA GEREK YOK
Miyom ameliyatı ne zaman zorunludur?
Miyomun boyutu, ağrısı, kadının yaşı gibi konular bu durumlarda etkilidir. Kadın doktoru ile konuşmalı ve birlikte bir sonuca varmalıdır. Büyümekte olan miyomlarda çoğu kez menopoza ulaşamadan hastanın şikayetleri ve kanamaları çok arttığı için ameliyat gerekli olmaktadır. Ancak miyomların büyüklüğü 7-8 cm'e geldiği zaman ise hiçbir şikayet vermeseler de alınmalarında fayda vardır. Ayrıca hızlı büyüyen miyomlarda nadir de olsa kanserleşme riski olduğu için bunların da alınmasına gerekebilir. Bunun dışında kısırlık sorunu olanlarda rahmin içine doğru büyüyen miyomların alınması ve 5 cm üzerindeki miyomların da çıkartılması önerilir.

Ameliyatsız almak mümkün müdür?
Dışarı doğru büyüyen miyomlar neştersiz cerrahi denilen bir sitemle alınabilir. Ameliyatsız diyoruz biz buna. Kadınlar rahmim alınacak diye korkuyor ve doktora gitmiyor, bu çok yanlış. Komşudan duyduklarınız ya da birinin başına gelen kimseye emsal olamaz. Kadın hemen doktora gitmeli ve çözümlemeli.

Miyomun alınması şart mıdır?
Rahim duvarının içinde olan veya rahim dışına doğru büyüyenlerde, miyomun boyu 5 cm'in üzerinde ise yine bu miyomların alınması önerilmektedir. Fakat dediğimiz gibi bu durum ancak çocuk sahibi olmakta zorluk çeken yani infertilite (kısırlık) dediğimiz olgular için geçerlidir.
Küçülme ya da kaybolma ihtimali var mı?
Miyomların östrojenlerle büyüdüğünü söylemiştik. Dolayısıyla östrojenin az olduğu menopoz sonrası yıllarda miyomlar küçülür ve artık bir sorun teşkil etmez. Menopoza çok az kalmış insanlardaki miyomlarda şikayet olsa dahi bir süre bekleyerek menopozun gelmesini beklemek ve ondan sonra bunun küçülmesini izlemek daha doğru olur.

BURÇİN GÖKTAN / Takvim

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 15221 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim