• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Mobbing şikayetlerinin yüzde 25'i kamudan

Mobbing şikayetlerinin yüzde 25'i kamudan
İlhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi "Alo 170"e 2011 yılında bezdiriye yönelik 2 bin 1 şikayet geldiğini, 2014'te bu sayının 6 bin 659'a yükseldiğini vurguladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Yadigar Gökalp İlhan, bezdiri nedeniyle dünyada her yıl 6 milyon iş günü kaybının yaşandığını belirtti.

Kadın Yönetici ve Kadın Çalışanlar Dayanışma Derneği (KAYÇAD) ile Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) tarafından Grand Rixos Otel'de "Mobbing ile Mücadele Çalıştayı" düzenlendi.

Çalıştay'da konuşan İlhan, "Mobbingle daha etkin nasıl mücadele edilebilir?" sorusuna cevap arandıklarını ifade ederek, bezdirinin çok ciddi boyutlarda bir sorun olduğunu ifade etti.

ABD'de her 3 çalışandan birinin önceki bir yıl içerisinde bezdiri (mobbing) maruz kaldığını, Norveç'te her yıl 100 kişinin bu nedenle intihar ettiğini aktaran İlhan, şu değerlendirmede bulundu:

"Mobbing, bireyin fiziksel ve ruhsal çöküşüne, sağlığının bozulmasına, işine ve hatta intihar vakaları ile de hayatına kaybetmesine neden olabilmektedir. İşverenler açısından baktığımızda çalışanların verimlerinin düşmesi, hastalık sebebiyle işe gelememesi gibi nedenlerle üretim ve iş gücü kayıplarına yol açmaktadır. Yapılan bir araştırmaya göre, mobbing dünyada her yıl 6 milyon iş günü kaybına sebep oluyor. Yine çalışma ortamından kaynaklanan stresin tedavisi için yılda 10 milyar doların üzerinde harcama yapılıyor. Yani mobbing hem sosyal hem de ekonomik anlamda önemli maliyetlere sebep oluyor. Bundan dolayı gerek uluslararası kurumların gerekse de ülkelerin mobbingle mücadele alanında gerçekleştireceği çalışmalar büyük önem arz ediyor."

İlhan, bezdiriyle mücadelede eğitimin önemli bir yer tuttuğunu, ortaöğretimde müfredatta bu yönde derslerin yer alması gerektiğini ifade etti. İlhan, son dönemde bezdiri konusunda toplumsal bilincin arttığını memnuniyetle gördüklerini söyledi.

İlhan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İletişim Merkezi "Alo 170"e 2011 yılında bezdiriye yönelik 2 bin 1 şikayet geldiğini, 2014'te bu sayının 6 bin 659'a yükseldiğini vurguladı. İlhan, şikayetlerin yüzde 75'inin özel sektör, yüzde 25'inin ise kamuyla ilgili olduğunu bildirdi.

- "Mobbingin en zirve uygulamasını Türkiye'nin başbakanı (Ecevit) yapmıştır"

AK Parti Yozgat Milletvekili ve eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da bezdiriyi engellemeye yönelik 2010'da Başbakanlık Genelgesi yayımlandığını anımsattı. Bezdiriyle mücadelede eğitimin önemli bir yere sahip olduğunu ama bunun çeşitli nedenlerle uzun yıllar ihmal edildiğini ifade eden Bozdağ, şöyle konuştu:

"Çalışma hayatının her alanında kadına yönelik mobbing uygulamalarını görüyor ve bundan da her birimiz rahatsız oluyoruz. Mobbingin ne olduğunu şimdilerde doğru dürüst adlandırıyoruz. Sadece bunun adına 'mobbing' dediğimiz için bu ortaya çıkmadı. Bu on yıllardır, hatta yüz yıllardır var. Hayatın her alanında mobbing görülüyor ve herkes bundan rahatsız oluyor. Eğer bir kişi, aşağılamadan, ayrımcılıktan, ötekileştirmeden ve psikolojik baskı uygulamadan eğer keyif alıyorsa, ya aile terbiyesinde, ya zihniyetinde, ya ahlakında, ya eğitiminde ya da insanlığında bir yanlışlık vardır. Bu eksiklikleri kimsenin kabul etmemesi, herkesin bunları yapanlara karşı aynı tepkiyi vermesi gerekir."

Bozdağ, Merve Kavakçı'nın başörtüsüyle TBMM Genel Kuruluna girmesinin ardından Başbakan Bülent Ecevit'in "Burası devlete meydan okunacak yer değildir. Bu kadına haddini bildirin" dediğini anımsatarak, "Şimdi soruyorum, bu mobbing midir, ayrımcılık mıdır, nedir bu? Merhum Ecevit ne kadar milletvekili sıfatına haizse, o da o kadar milletvekili sıfatına haizdir. O sözlerle mobbingin en zirve uygulamasını Türkiye'nin başbakanı yapmıştır ve bunu kadınların bir kısmı ayakta alkışlamıştır" dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara ile KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz'ın da açılış konuşması yaptığı Çalıştay, farklı kurum temsilcilerinin sunumlarıyla devam etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3148 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim