• BIST 9093.41
  • Altın 2325.482
  • Dolar 32.3736
  • Euro 34.9977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

MRI çekimlerinde metal yasağına son!

MRI çekimlerinde metal yasağına son!
Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, kalp pili, stent, implant gibi metaller taşıdığından cihazlarına giremeyen hastaların bu olanaktan yararlanmalarını sağlayacak teknolojiyi geliştirdi.

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, kalp pili, stent, implant gibi metaller taşıdığından cihazlarına giremeyen hastaların bu olanaktan yararlanmalarını sağlayacak teknolojiyi geliştirdi.

Bilkent Üniversitesi araştırmacıları, vücudunda kalp pili, stent, implant gibi metaller taşıdığından Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) cihazlarına giremeyen hastaların bu olanaktan yararlanmalarını sağlayacak teknolojiyi geliştirdi.

Firma üreticileri, teknolojinin lisansını alarak cihazlarında kullanma kararı alırken, uygulamaya geçildiğinde MRI sırasında üzerinde metal bulundurmama koşulu da kalkmış olacak.

Bilgi veren Bilkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergin Atalar, beyin pili, kalp pili, stent, implant ve ağrı kesici cihazlar gibi tıbbi aletleri taşıyan hasta sayısının giderek arttığına işaret etti.

Bu cihazlar vücutta taşındığı takdirde hayat boyu MRI cihazına girip görüntüleme yapılamadığını vurgulayan Atalar, ''Bu konu geçmiş dönemlerde çok önemli değildi. Çünkü zaten MRI ve bu tür tıbbi cihazlar çok yaygın kullanılmıyordu. Ancak günümüzde iki teknoloji de hızla gelişiyor'' dedi.

Vücudunda implant taşıyan bir hastanın MRI'a ihtiyaç duyma ihtimalinin yüzde 10 dolayında olduğunu belirten Atalar, bu tür hastaların görüntüleme teknolojisinden yararlanamamasının dünya bilim çevrelerinde ilgi çektiğini anlattı.

Bilkent Üniversitesinde geliştirilen teknoloji ile implant, stent, kalp pili gibi metalleri üzerinde taşıyan hastaların da MRI'a girebilecekleri teknolojiyi geliştirdiklerini bildiren Atalar, ''Çalışmamızda iki önemli konuyu değiştirdik. Cihazın elektronik devresinde ve cihazların kablolarında değişikliğe gittik. Üretim yapan şirketler bizden çalışmamızın kullanım lisansını aldı ve üretime geçmeye karar verdiler'' diye konuştu.

''Mikrodalga fırınlara nasıl metal konulamazsa MRI cihazlarına da üzerinde metal bulunan insanlar giremezdi. Yani biz metal bir malzemeyi mikrodalganın içine sokabilmenin yollarını bulduk'' diyen Atalar, yaptıkları değişikliklerle metallerin elektromanyetik dalgalarla etkileşim gösteremediğini dile getirdi.


Bu haber toplam 1930 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim