• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Muayene katılım payı, diyaliz hastalarını mağdur ediyor

Muayene katılım payı, diyaliz hastalarını mağdur ediyor
Hastalardan 1 Ekim'den itibaren eczaneler aracılığı ile alınmaya başlanan 'muayene katılım payı', kronik hastaları mağdur etti. Haftada 2-3 kez cihaza giren diyaliz hastaları, kendilerinden her defasında katılım payı alınmasından şikayetçi.

Hastalardan 1 Ekim'den itibaren eczaneler aracılığı ile alınmaya başlanan 'muayene katılım payı', kronik hastaları mağdur etti. Haftada 2-3 kez cihaza giren diyaliz hastaları, kendilerinden her defasında katılım payı alınmasından şikayetçi.

Bu kişiler rahatsızlıklarından dolayı sık hastalanıyor ve ayda en az 3-5 kez reçete yazdırıyorlar. Bazı ilaçlarını sadece uzman hekimin yazabildiği bu hastalar, sağlık ocağı dışında başka bir kuruma gittiğinde 3-10 YTL arasında katkı payını ödemek zorunda kalıyor. Her defasında katılım payı ödedikleri için sıkıntıya düşen diyaliz hastaları, yeni düzenlemenin dışında tutulmak istiyor. Uzmanlar da bağışıklık sistemleri zayıf olan bu kişilerin sağlık ocaklarında sıra bekleyemeyeceğine dikkat çekerek, diyaliz merkezlerinde yazılan ilaçlardan katılım payı alınmaması gerektiğini söylüyor.

Kendisi de eskiden diyaliz hastası olan Böbrek Hasta Haklarını Koruma Derneği Genel Başkanı Vahap Acar, uygulamanın senede birkaç kez hastaneye gidenlere göre yapıldığına işaret ederek, kronik rahatsızlığı olanların düşünülmediğini vurguluyor. Diyaliz hastalarının ayda en az 3-5 kez reçete yazdırdığını anlatan Acar, "Bu hastalar bazı ilaçları mutlaka uzmana yazdırmak zorunda. Sağlık ocağında da uzman hekim olmayacağı için diyalize girdikleri merkezlerden bu ilaçları yazdırıyorlar ve katılım payı ödemek zorunda kalıyorlar." diyor. Acar, bünyeleri zayıf olan bu hastaların sağlık ocaklarında sıra beklemesinin onların hastalıklarını iyice artıracağına da dikkat çekiyor. Üç senedir diyalize giren emekli Mustafa Çelik (59), bu ay iki kez reçete yazdırmış. Diyaliz merkezi özel hastane statüsünde göründüğü için emekli maaşından 20 YTL'lik katkı payı kesilecek. "Benim yine durumum iyi. Durumu ağır olup da bir ayda 10 tane reçete yazdıran var." diyen Çelik'e göre, sağlık ocaklarında hiçbir diyaliz hastası sıraya girip ilaç yazdıramaz. Buna ne zaman yeter ne de bu hastaların bünyeleri dayanır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'ne göre, birinci basamak sağlık kuruluşlarına (sağlık ocağı ve aile hekimleri) gitmeden devlet hastanelerine gidenler 3, eğitim ve araştırma 4, üniversite hastaneleri 6, özel hastane ve tıp merkezlerine gidenler ise 10 YTL 'muayene katılım payı' ödemek zorunda. Türkiye'de 40 bin diyaliz hastası bulunuyor.

Bu haber toplam 2643 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim