• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

"Muayenehane yasağı, hekimini seçmek isteyen hastaya haksızlıktı"

"Muayenehane yasağı, hekimini seçmek isteyen hastaya haksızlıktı"
Muayenehane yasağının kalkması vatandaşın lehine mi aleyhine mi olur? Kimi hekim vatandaş böyle rahat edecek diyor, kiminin endişeleri var, kimi "Yasak kalksa da açamayız" diyor. İşte farklı görüşler...
Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. HALİL BAHÇECİOĞLU:
 
" EŞYANIN tabiatına aykırı bir sistem söz konusuydu. Ortaya, bir gruba yönelik yasak atmak doğru bir şey değildi. Hekimini seçmek isteyen hasta da, muayenehanesi olan hekim de kötü gösterilmeye çalışıldı. Bu hekimler hırsız, tü kaka, kötü niyetli gibi sunuldu. Mahkeme bunun böyle olmadığına, bu kişilerin de "normal" insanlar olduklarına karar vermiş, bu sevindirici. Nasıl diğer meslek gruplarındaki kişiler özel sektörde çalışabiliyorlar, kamu hastanelerinde çalışan hekimler de bu haktan yararlanabilmen. Bu hekimler tehlike arz etmiyorlar, işlerini yapıyorlar. Muayenehaneye daha fazla ağırlık vermeleri gibi bir şeyin mümkünü yok. Hastanedeki hastalara yetişemiyorlar, isteseler de bırakamazlar onları zaten. Böyle bir korku yersiz.
 
'Daha iyi şartlarda muayene olmak hastanın da hakkı'
 
İÜ İst. Tıp Fak. Hastanesi Göğüs Hast. Uzmanı Prof. Dr. TURHAN EVE:
 
Kararı olumlu karşılıyorum. Hiçbir meslek grubunda çalışma koşullarını bu kadar kısıtlayan bir yaklaşım yok. İkincisi, insanlar tercih yapabilmek istiyorlar. Hastayı muayenehaneye gelmesi için zorlayan, kamu hastanesini kullanmaya çalışan hekimleri tespit edip cezalandırabilirler. Ama bütün ülkeyi kapsayan ve insanların tercih yapmasını yasaklamak niye? Hasta belki daha yakın hizmeti tercih edecek, özgür bırakmak lazım. Biz günde 50-60 hasta bakıyoruz, bir kısmı bekleyemiyor, bir kısmı ağır ve daha kısa sürede daha uygun yerlerde, daha iyi şartlarda muayene olmak istiyorlar. Böyle zamanlarda muayenehaneye gitme seçeneği olmalı. Bu durum kamu hastanelerinin içini boşaltır, hekimi muayenehanede daha çok vakit geçirmeye iter, suiistimale teşvik eder mi? Tabii ki edebilir ama bu da hastane başhekimliği tarafından denetlenerek çözülebilecek bir durum. Hekim saat 17.00'den sonra ister futbol oynar, ister eve gider, isterse muayenehaneye gider. Tamamen denetimsiz değil, denetlenen, çalışma saatlerine uygun şartlarda yapılırsa bu sistem vatandaşın lehine olur. Muayenehanesi olan hekim hırsız konumuna sokulmuştu,...
 
'Kamu hastanelerinde hızlı ve yanlış teşhis konabiliyor, muayenehaneler hastanın lehine'
 
Eski Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı / Enf. Hast. A.B.D. Bşk. Prof. Dr. MÜNİR BÜKE:
 
ŞİMDİ vatandaş hastanelerde istediği yerde muayene olabiliyor fakat maalesef istediği doktor tarafından görülme şansı yok. Üniversiteler çok yoğun bir hasta trafiği ile karşı karşıyalar. Dolayısıyla bir doktorun günde 70-80 tane hastaya bakarak teşhis-tanı koyması mümkün değil, her ne kadar vatandaşlarımızın 'muayene olabiliyorum, ilacımı alabiliyorum' gibi bir algısı varsa da, böyle bir sorun maalesef ki var. Tanı konmadan verilen ilaçlar çok zararlı etkilere neden olabilecek ve ileride, belki 10-15 yıl sonra maalesef gelişi güzel kullanılan bu ilaçlar hastalarda karaciğer, böbrek yetersizliği yanında, biraz ütopik gibi görülecek ama, kan kanserlerine bile neden olur. Sebebi de tabii doktorların günde 70-80 tane hasta muayene etmek gibi bir durumla karşı karşıya bırakılmaları ve nihayet gelen hastaların doğru dürüst muayene edilmeden istedikleri ilacı yazma veya yazdırma gibi bir davranışları sergilemeleridir. Bu hem ilaç sarfiyatını artırdığı gibi hastanın sağlığı açısından da büyük sorunlar oluşturuyor ve hekim de sorumluluk altına giriyor. Çünkü bu ilaçlar bazen yan etki yapabiliyor. Bunu çok objektif olarak değerlendirmeye çalışıyorum. Bu yasak devam etseydi, tanı güçlüğü içerisinde olan, daha deneyimli doktorlara başvurmak isteyen kişiler, istedikleri yere ulaşamayacaktı. Bunu yasaklamak yazık günah. Böyle devam ederse yani doktorlar günde 70-80 tane hasta muayene ederse, bu hastalara 5-6 tane ilaç yazarsa, 10-15 yıl sonra karaciğer, böbrek yetmezliği ve kan hastalıklarına hazır olmalılar.
 
'Muayenehane yasağının kalkması işe yaramaz, vatandaş yine mağdur olacak'
 
Çamlıca Alman Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. SERDAR KAHRAMAN:
 
"Hekimler muayenehane açsalar bile özelde ameliyat yapamayacaklar, devlet hastanesindeki hastalan onlara ulaşmak için bu muayenehaneleri kullanacak"
 
GERÇEKÇİ olarak baktığımızda, şu an kamudaki hekimlerin zaten % 90'ı muayenehanesini kapatmış durumda. (Eğitim, araştırma ve devlet üniversitelerini değil, devlet hastanelerini kastediyoruz zaten en başından beri öğretim üyeleri bu işin dışındaydı.) Dolayısıyla bu karar şu anda kamuda çalışan hekimlerin %5-10'luk bir bölümünü ilgilendiriyor, geri kalan zaten cebri birtakım tedbirlerle kapattırıldı. (tayin edilme, görev yeri değiştirilme vs...) Bu kapatmalar, bir daha açılmayacakları anlamına geliyor.
 
Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlükleri vasıtası ile bunu zaten fiili olarak engelleyecek, muayenehaneyi açmak kanuni olarak hak olsa da, zorluk yaratacak. Bu hekimler her türlü fiili zorluğu aşmış olsa bile tayin edilme tehdidiyle karşı karşıya gelecekler. Bu hekimlerin büyük çoğunluğunun muayenehane açamayacağı anlamına geliyor.
 
Bir de şöyle bir şey var: Bu hekimler muayenehane açsa bile özelde hasta ameliyat edemeyecekler, dolayısıyla sadece devlet hastanesindeki hastaları onlara ulaşmak için bu muayenehaneleri kullanacak. Bu hasta açısından iyi bir şey çünkü hastanede hekimle bir şekilde gerekli kontağı kuramayan insanlar hekime bu yoldan ulaşmış olacaklar. Ama esasında piyasada ulaşabilecekleri hekim yok, muayenehaneler kapatılmış durumda.
 
Dolayısıyla fiili olarak bu kararın iptal edilmiş olması 'hekimlere muayenehane hakkı tanındı' gibi bir anlama gelmiyor. Birincisi bunlar özelde ameliyat yapamayacaklar ve muayenehane açmış olmaları bir şey ifade etmeyecek. İkincisi bu muayenehaneyi devam ettirmek ya da yeniden açmak için başvurduklarında da, şu anda Sağlık Bakanlığı'nın uyguladığı cebri önlemlerle bu iş bir yere varmayacak.
 
'Hekime de hastaya da faydası yok'
 
Florence Nightingale Hastaneleri Genel Koordinatörü Op. Dr. MÜCAHİT ATMANOĞLU:
 
KARARIN sonunda bir şey var, 'Onların hiçbiri özel hastanede çalışamaz.' diyor. Peki bu durumda, doktorlar muayenehaneye gelen hastanın ameliyatını nerede yapacak?

Bir muayenehane açılır, daimi doktorlar orada hastalarına bakar ve reçete verir. Ama devlette çalışan doktorların, mesaisi 17:00'de biteceğine göre, bu trafikte hastaneden kaç saatte çıkacak? Muayenehanesine gelecek, muayenehanesinde kaça kadar çalışacak? Cerrahi vakalar ne yapacak?
 
Ameliyatını devlet hastanesine götüremeyeceğine göre, özel hastanelerde yatıramayacağına göre, bu kararda bir çelişki var. Bu karar hiç onların bazen düşündüğü gibi değil. Kanunlarda serbest hekim ameliyatlarını özel hastanede yapar.
 
Sağlık Bakanlığı'nın bugün çıkardığı yönetmelik değişikliği var. O yönetmelik değişikliğinde muayenehane hekimlerinin artık özel hastanelerde tetkik ve ameliyat imkânı var. Sağlık Bakanlığı muayenehane açma hakkını veren bir kuruluştur. Devlette çalışan bir hekimin çıkan kanunun iptal maddesi içinde 'özel hastanelerde çalışamayacağı' yazıldığına göre bu kanunun bir eksiği var. Bu durum hastanın aleyhine işliyor, hasta neden gitsin?
 
Sosyal Güvenlik Yasası'nın temelinde bir iş var; Sosyal Güvenlik Kurumları ile anlaşmalı olmayan, özel hastane ve muayenehaneler dahil hastanın ilaçlarını devletten alamaz. Peki oraya giden hasta devletten alamıyorsa, laboratuvarlarını para ile yaptıracaksa bunun faydasının nerede olduğunu ben anlamadım.
 
Gülin Yıldırımkaya
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4062 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim