• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Muayenehanelerde 'mesai kaçağı' hekim avı

Muayenehanelerde 'mesai kaçağı' hekim avı
Anayasa Mahkemesi'nin kamuda tam gün çalıştıktan sonra özel muayenehanelerinde çalışmalarının önündeki engelleri kaldırmasının ardından rahatlayan hekimler, sağlık müdürlüklerince ‘denetime' alındı.
Anayasa Mahkemesi'nin kamuda tam gün çalıştıktan sonra özel muayenehanelerinde çalışmalarının önündeki engelleri kaldırmasının ardından rahatlayan hekimler, sağlık müdürlüklerince ‘denetime' alındı. 7 bine yakın hekimin olduğu İzmir'de muayenehanesi olan sadece 292 kamu hekimi bulunurken denetim ekipleri mesai kaçağı hekim avına çıktı. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan, denetimlerin rutin olduğunu savunurken "Hekim yakalama değil ‘tespit yapılıyor' demek daha doğru" dedi.
Sağlık Bakanlığı; devlet, eğitim hastaneleri ya da üniversite hastanelerinde çalışan, muayenehaneleri olan hekimlerin iki yerden birini tercih etmelerini istemişti. 30 Temmuz 2010'a kadar Sağlık Bakanlığı çalışanlarına, 31 Ocak 2011'e kadar da üniversitedeki hekimlere muayenehanelerini kapatmaları için süre tanınmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi, muayenehanesi olan hekimlerin korkulu rüyalarını sona erdirdi. Sağlık Bakanlığı bu gelişmenin ardından muayenehane denetimlerini artırdı. İllerde ‘sağlık grup başkanlıkları'nda oluşturulan ekipler, bakanlığın 17.00 olarak ilan ettiği mesai bitimi saatinden önce çalıştığı hastaneyi terk eden hekimleri yakalamak için muayenehaneleri gözaltına aldı. Yılda ortalama iki kez yapılan muayenehane denetimlerinin, Tam Gün Yasası'nın ardından sıklaştırıldığı, sadece Sağlık Bakanlığı değil üniversite hastanelerinde çalışan hekimlerin de muayenehanelerine baskın denetimler yapıldığı belirtildi.
İzmir'de pratisyen hekim sayısı Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 1859, üniversite hastanelerinde 22, özelde 218. Uzman sayısı Sağlık Bakanlığı hastanelerinde 2069, üniversitelerde 1198, özelde 1366. Bu verilere göre İzmir'deki toplam hekim sayısı 6732.
 
Muayene sayısı azaldı
İzmir'de 2005 yılında 1023 hekimin muayenehanesi vardı. Bu sayı 2006'da 971, 2007'de 1007 oldu. 2008'de 776'ya, 2009'da 724'e inen muayenehanesi olan hekim sayısı, son verilere göre 650 oldu. Bu 650 hekimden 10 pratisyenle 184 uzman, Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde çalışıyor. Ege Üniversitesi'nde çalışıp özel hekimlik yapan hekim sayısı 70, Dokuz Eylül Üniversitesi'nde 28. Bu verilere göre İzmir'de kamu ve üniversitede çalışıp muayenehanesi olan hekim sayısı sadece 292.
Performans uygulamasıyla muayenehanesi olan hekim sayısının düştüğünü, bir bölümünün özele geçtiğini, bir bölümünün de emekli olduğunu belirten hekimler, Anayasa Mahkemesi kararından sonra özel muayenehanesi olan hekimlere yönelik ‘üzücü' uygulamalar yapıldığını öne sürdü.
Denetim ekiplerinin ‘mesai kaçağı' diye hekimlerin peşine düştüğünü, bu arada ilginç durumlar yaşandığını belirten bir ilgili şunları anlattı: "Tam gün uygulaması şu anda sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastaneler için geçerli. Hiçbirimiz, bir meslektaşımızın asli görevini mesai bitmeden terk edip gitmesini onaylamayız. Ama amaç, niyet önemli. ‘Mesai kaçağı' diye, izinde olup muayenehanesinde çalışan meslektaşlarımız, hatta emekli hekimler hakkında tutanak tutulmuş. Üniversitede yarım gün çalışan ve bu yüzden mesaisi saat 13.00'te bitip muayenehanesine giden bazı hekimler için de ‘Mesai saatinde muayenehanesinde çalışırken tespit edildi' tutanağı tutmuşlar. Üniversite hekimleri için tam gün 2010 Ocak sonunda başlayacak. Buna karşın bu uygulama yapılıyorsa bunda iyi niyet aramamak gerekir. İzmir'de hem kamuda hem de muayenehanede çalışan hekim sayısı mevcudun yanında çok az. Çok doğru şekilde denetimler yapılabilecekken üzücü uygulamalar yakışmıyor."
 
Tabip Odası: Gurur kırıcı
İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Uzm. Dr. Ceyhun Balcı, hastanelerde hekimlerin mesai saatlerine görevde olup olmadıklarını tespit için onur kırıcı uygulamaların başlatıldığını öne sürdü. Dr. Balcı, "Hekimlerin kart basma, kameralı sistemlerle denetlenmesi söz konusu. Belki o hekim gece yarısı hastaneye gelip hastalarına bakıyor ama o zaman kart basılmıyor, kimse kameraya çekilmiyor. Buna bakılsa zaman açısından her zaman hekimler alacaklı çıkar. Maalesef hekimlerin karşısına onur kıran uygulamalar çıkıyor" dedi. İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Özkan ise denetimlerin her zaman yapıldığını, özel muayenehanelerin yanında her türlü özel sağlık kuruluşunun denetlendiğini söyledi. Denetim saatlerinin ekiplerce programlandığını belirten Dr. Özkan, "Kurallara riayet edenlere söylenecek bir şey yok. Yapılan denetimlerde mesai saatlerinde muayenehanesinde olan hekimler tespit ediliyor" dedi.
 
 
 
TTB: HUKUKİ SÜRECİ DEVAM ETTİRECEĞİZ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Eriş Bilaloğlu, Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı mesai genelgesi ve muayenelerin düzenlenmesini de içeren yönetmelik değişikliğiyle ilgili olarak hukuki süreci özenle yürüteceklerini bildirdi.
Bilaloğlu, TTB Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında Anayasa Mahkemesi'nin Tam Gün Yasası ile ilgili iptal kararı verdiğini, Danıştay 5. Dairesi'nin de işlemin yürütmesini durdurma kararı aldığını anımsattı. Bu konuda ısrarlı takiplerini süreç boyunca sürdürdüklerini ifade eden Bilaloğlu, şu anda da Sağlık Bakanlığı'nın iki düzenlemesinin gündemlerinde olduğunu belirtti.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4872 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim