• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Muayenehanelerin varolma hakkı - Prof.Dr.Taner YÜCEL

Muayenehanelerin varolma hakkı - Prof.Dr.Taner YÜCEL
Dünya ülkelerinde örneğine zor rastlanan ve hükümetin büyük bir iradesiyle yürütülen kamu ağırlıklı bu sistemin neden olduğu sorunlardan ...

Ülkemizde 2005 yılına kadar % 85 oranında “serbest meslek” esaslı yürütülen dişhekimliği hizmetleri, günümüzde “kamu” ağırlıklı bir sisteme dönüştürülmüştür. Dünya ülkelerinde örneğine zor rastlanan ve hükümetin büyük bir iradesiyle yürütülen kamu ağırlıklı bu sistemin neden olduğu sorunlardan TDB ve Odalarını sorumlu tutmanın ne kadar adaletli bir yaklaşım olduğunu siz aklıselim sahibi meslektaşlarıma bırakıyorum.

Artan iktisadi ve sosyal dengesizlikler küreselleşmenin etkileri, genç nüfusun fazlalığı, inovasyon ve teknolojik gelişmeleri beraber değerlendiren TDB, bilimsel temelli koruyucu ağız ve diş sağlığı politikalarının uygulanmasıyla toplumun sosyo-politik ve tıbbi ihtiyaçlarının karşılanabilmesini mümkün görmektedir.

Ülkemizde ağız diş sağlığı sisteminin reforme edilmesinde:

1- Dişhekimliği mesleğinin kendini yönetme özelliğinin muhafazası ve kuvvetlendirilmesi gerekir. Dişhekimliğinin serbest meslek olarak uygulanması, mesleki sorumluluğu ve yeterliliği geliştirdiği, tıbbi-etik-sosyal bağlamda tedavi serbestliğini sağladığı ve de hastaların güvenini artırdığı için gelişmiş bir ağız-diş sağlığı sisteminin vazgeçilmez unsurudur.

Kendini yönetme özelliği; ihtiyaca uygun ve dengeli hizmetle sosyal sorumluluğun gelişmesine yardımcı olur. Bu sistem devleti de birçok yükten kurtardığı gibi bireyde sağlık bilincinin gelişmesine de ayrıca önemli katkı yapar. Dişhekimlerinin, yardımcı personelin ve diş teknisyenlerinin nitelikli mesleki eğitiminin ve sürekli dişhekimliği eğitiminin gelişmesine imkan sağlayacak ortam yaratır.

2- Hasta otonomisi ve serbestçe dişhekimini seçme hakkının muhafazası gerekir. Hastaların en temel hakkı olan dişhekimini seçme özgürlüğü, tek taraflı olarak uygulanan kamusal genel sağlık sigortası ile ciddi olarak yaralanmaktadır. Hastanın dişhekimini kendi belirlemesi, hastayla dişhekimi arasındaki güven ilişkisinin temel koşuludur ve bugün demokratik ülkelerdeki sağlık sistemlerinin de temel felsefesini oluşturur. Hastanın kendine en yakın yerde dişhekimliği hizmetinden yararlanması ancak sağlık meslek uygulamalarının muayenehaneler yoluyla da verilmesiyle mümkündür.

3- Serbest meslek esaslı hizmet alımının gerçekleşmesi gerekir. Hasta odaklı, kaliteli serbest meslek esaslı hizmet alımına kamu sağlık sigortası muhakkak geçmelidir. Bu, kamu kurumlarından hizmet alınmasını da olumlu etkileyecek ve halka ulaştırılan hizmetin kalitesini arttıracağı gibi kamunun yaptığı işlerin denetlenmesine de olanak sağlayacağı için ayrıca çok önemlidir. Hasta kendi özgür iradesiyle servis, iş, bilgi, kabiliyet ve becerisine güven duyduğu dişhekimine karar verebilmeli ve dişhekimi de kendi sorumluluğuyla hastasının tedavisini seçerek yapabilmelidir.

TDB, ülkemizdeki 24 bin dişhekimini ağız diş sağlığı hizmeti verme konusunda kamu/ özel ayrımı yapılmadan faydalanılması gereken bir değer olarak görmektedir.

Bağımsız, kamu güdümünde olmayan bir TDB’ye ve Dişhekimleri Odalarına neden her zamankinden fazla ihtiyacımız olduğu konusunda daha çok söze gerek yok diye düşünüyorum...

Saygılarımla,

Prof.Dr.Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı
 

Bu haber toplam 3049 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim