• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Müezzinoğlu; Hekim Açığının Sorumlusu YÖK ve Tabipler Birliği

Müezzinoğlu; Hekim Açığının Sorumlusu YÖK ve Tabipler Birliği
‘Üniversitelerin tıp fakültelerinde kontenjanlar artırılsın’ diyen bakan, Türkiye’nin 20 bin uzman hekim, 13 bin aile hekimi açığı olduğunu söyledi. Müezzinoğlu, “Bu açığın kapanması 10 yıl sürer” dedi.

BÜLENT ŞANLIKAN / Akşam

AKŞAM’ı ziyaret eden Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sağlıkta şiddetten hekim açığına, kanserle mücadeleden yeni düzenlemelere kadar birçok konuda açıklamalarda bulundu:

SAĞLIKÇIYA EL KALDIRAN TUTUKLANACAK

“Şiddet olaylarına toleransımız olmaz, olmayacak da. Kanuni düzenleme önemli. Caydırıcılığı önemsiyoruz. Şu an rutin bir uygulama var. Hekim şikayetçi olacak, ifade verecek. Ancak biz yeni düzenlemeyle hakimlere, şiddet uygulayanı tutuklama yetkisi veriyoruz. Hemşireye elini kaldıran, doktora yumruk atan tutuklanacak. Bir de ceza ertelenmesi konusu var. Bu uygulamayı da hukuk çerçevesine oturtabilirsek ceza ertelenmesini engellemiş olacağız. Konuyla ilgili Adalet Bakanımız ile görüşmelerimiz sürüyor.”

ACİLLERE 3 RENKTE YENİ DÜZENLEME

“Şiddet en çok acillerde yaşanıyor. Bu konuyla da ilgili yeni bir düzenleme yapıyoruz. Acilleri yeşil, sarı ve kırmızı alan olarak üçe ayırdık. Başı ağrıyan, ateşi olan yeşil alana ya da durumuna göre sarı alana gidecek. Kırmızı alana ise trafik kazası, yanık, olağanüstü durumlardaki vakalar gidecek. ‘Acile gidince para alınmaz, beklenmez’ deniliyor. Tamam da bizim rutin hastalarımızın acil statüsü yüzde 40’lara gelmiş durumda. Oysa Avrupa ülkelerini içine alan dünya istatistikleri yüzde 7-8’dir. Önümüzdeki bir ay içinde acil sistematiğini düzenleyip kamuoyuna duyuracağız, uygulamaları da başlatacağız. O zaman sorunların azalacağı kanaatindeyim.”

YENİ KAMU SPOTLARI YOLDA

“Yıl sonuna kadar şiddetle, hareketle, antibiyotik kullanımıyla ilgili kamu spotları olacak. Sigara konusunda kamu spotlarının faydasını gördük. Bunlar televizyon ekranından ibaret değil. Bütün aile hekimlerimize her ay bir konunun çalışıldığı broşürleri ulaştıracağız. Aile hekimine giden hastalara o broşürler dağıtılacak.”

2 BİN 500 YENİ HEKİM GELECEK

“Sağlık konusundaki en büyük sorunlarımızdan biri de, hekim ve hemşire açığımızın olması. İdeal bir aile hekimliği sistemi kurabilmemiz için en az 35 bin aile hekimine ihtiyacımız var. Şu an kapasitemiz 22 bin civarında. Uzman hekimde ise 20 bin açığımız var. İlk defa önümüzdeki yıl normal kontenjanlardan fazla olarak 2 bin 500 yeni hekim mezun olacak. Önümüzdeki her yıl 4-5 bin fazla mezun gelmeye başlayacak. Açığımızın kapanması en az 10 yıl sürer.”

HER VATANDAŞA KALİTELİ HİZMET

“Temel ilkemiz, 75 milyonun sağlığa ulaşımında hakkaniyettir. Her vatandaş sağlık sorununu çözebilmeli. Biz her yere, bütün tıbbi donanımıyla modern altyapısıyla hastane yaptık. Mecburi hizmeti getirdik. Mecburi hizmet sayesinde, Hakkari’ye, Şemdinli’ye, Tunceli’ye, Şırnak’a, vatandaşımızın hak ettiği sağlık çalışanlarını gönderebiliyoruz.”

KANSER TEŞHİSİ DAHA KOLAY

KANSER vakalarının arttığı doğru. Ancak teşhis imkanları da arttı. Hekime her vatandaşımız rahat ulaşabiliyor. 2002 yılında bir insanın yılda ortalama 3 defa hekime ulaşabilme imkanı varken, bugün bu sayı 8’e ulaşmış durumda. Kanser Araştırma Daire Başkanlığımız var. Onu yeni bir düzenlemeyle yıl sonuna kadar netleştireceğiz. Güçlü bir üst yapı kurmak istiyoruz.”

Bu haber toplam 3180 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim