• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Nakil rahim tamam sıra tüp bebeğe geldi

Nakil rahim tamam sıra tüp bebeğe geldi
İlk kez yapılan kadavradan rahim nakliyle tanınan Derya Sert'in vücudu organı kabul etti. Dondurulan embriyolarla tüp bebek tedavisine de 6 ay sonra başlanacak.

Antalya'da geçtiğimiz haftalarda Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde dünyada ilk kez yapılan kadavradan rahim nakliyle adeta ikinci kez doğan 21 yaşındaki Derya Sert şimdi bebek sahibi olma hayali kuruyor. Rahim naklinden önce Derya Sert'in nisan ayında geliştirilen yumurtalıkları, eşinin spermleri ile döllendi. Elde edilen embriyolar, Sert'in nakil sonrası kullanacağı ağır ilaçlardan etkilenmemesi için donduruldu. 6 aylık süre sonunda tüp bebek yöntemi için gebelik denemeleri yapılacak. Genç kadının anne olma şansı ise yüzde 40. Dünyanın kadavradan ilk rahim naklini gerçekleştiren ekipte bulunan Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç Dr. Münire Erman Akar, Derya Sert'in bundan iki yıl önce "adet görememe" sorunu yüzünden hastaneye başvuruda bulunduğunu söyledi.

NORMAL YOLLA İMKÂNSIZ
Yaptıkları tetkikler neticesinde Derya'nın rahminin olmadığını anladıklarını söyleyen Doç. Dr. Akar, "Hastaya, nakil sonrası bir takım ilaçlar veriyoruz. Embriyonun bu ilaçlara maruz kalmaması için embriyoları dondurduk" dedi. Sonrasında nakil için uygun vericiyi beklemeye başladıklarını anlatan Akar, 8 Ağustos'ta uygun vericinin geldiğini ve hastanın hemen ameliyata alındığını söyledi. Nakledilen dokunun reddedilmemesi için hastaya ilaç tedavisi uygulandığını belirten Akar, 6 ay sonrasında tüp bebek yöntemine başvuracaklarını anlattı. Doç Dr. Akar, "Tüp bebeğin başarılı olma garantisi yok. Normal hastalarda bile embriyoları dondurup çözdüğümüzde bebek olma olasılığı yüzde 40. Sert'in normal yolla gebe kalması ise mümkün değil" dedi. Rahim nakli operasyonun katılan Doç Dr. Ömer Özkan ise Derya Sert'in tedavisinin hastanede sürdüğünü ve durumunun iyi olduğunu belirterek, "Kendisi çok mutlu. Ağır bir ameliyattan geçti, bunun bilincinde. Vücudu organı kabul etti. Bebeğine kucağına alacağı günleri hayal ediyor" dedi. Mersinli 2.5 yıllık evli Derya Sert'in eşi Mustafa Sert de eşinin yanında refakatçi olarak kalıyor ve onu bir an olsun yalnız bırakmıyor.

BAŞKA HASTAYA NAKLEDİLEBİLİR
Tıp literatürüne geçen rahim nakli operasyonuna katılan Doç Dr. Ömer Özkan, aile sağlıklı bir bebek ile yetinirse Derya Sert'e nakledilen rahmi çıkarabileceklerini söyledi. Rahmin daha sonra başka bir hastada da kullanılabileceğini vurgulayan Özkan, Türkiye'nin dört bir yanındaki hastalardan telefon yağdığını belirterek "Ben artık telefonlara yetişemiyorum sekreterim cevap veriyor" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1762 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim