• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 9 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 16 °C

Nasıl sağlıklı bir şekilde yaşlanırım?

Nasıl sağlıklı bir şekilde yaşlanırım?
Ünlülere yaşlanma konusunda koçluk yapan Prof. Dr. Michael Klentze, Türkiye’ye geldi ve sağlıklı yaşlanmayla ilgili Günaydın’ın sorularını yanıtladı:

* Organik beslenmenin yaşlanma üzerinde gerçekten faydası var mı?
Tarım ilaçları vücuda girdiğinde hormon etkisi yapıyor. Plastik şişeler ve sigara da aynı etkiyi yapıyor. Vücudun dengesini bozup yaşlanmayı hızlandırıyor. Bu nedenle erkeklerde sperm sorunu artıyor. Organik beslenme çok önemli. Eğer yapılabiliyorsak onu tercih etmek lazım. Ama bu bile korunmak için yetmez. Güneşte kalan plastik şişeler de vücuda girdiğinde aynı hormon alınmış gibi etki ediyor. Ondan da çok zararlı maddeler çıkıyor ve spermlerin azalmasına neden oluyor.

HAFTADA BİR
* Seks yaşlanmaya karşı koruyucu olabilir mi?

Seks, yaşlandıkça birinci hedef olmamalı. Günde bir ile haftada bir arası hepsi normaldir. Ama her şeyin çok olanı yaşlandırır. Seksi de çok yaparsanız, daha hızlı yaşlanırsınız. Gerçek bu.

* Sizce genç sevgili yaşlandırır mı yoksa gençleştirir mi?
Sevdiğiniz zaman mutlu olursunuz. Genç kadın da yaşlı erkeği devamlı hareket ettirir. O yüzden gençleştirici etkisi var. Önemli olan seks değil, sosyal ilişkidir. Genç kadın devamlı ilgi bekler. Bu, erkeği dinç tutur.

ALTI YUMURTA BEYAZI...
* Hayatınızda yaşlanmaya karşı fedakarlık yaptığınız veya yaşamınızdan çıkarttığınız şeyler var mı?

Sigara var. Su içmek için cam şişe kullanırım. Tavuk ve balık yiyorum. Kaynağını araştırın ve mutlaka doğal balıkları tercih edin. Deniz suyu balıklarını tercih edin. Dondurulmuş balıklar da olabilir. Dondurulmuş gıdalar taze sebzeden daha iyi olabiliyor. Güneşten uzak durmaya çalışırım. Güneşli havada yürümek yeterlidir. Ama güneşin altında yatmak zararlıdır. Bu yüzden kesinlikle saatlerce güneşin altında yatıp güneşlenmeyin.

* Çok sevdiğiniz halde “Sağlığıma zararlı” diyerek yemediğiniz bir şey var mı?
Kırmızı et. Yumurtanın sarısını çok severim ama yemem. Çok kolestrol içeriyor. Sabahları, altı yumurtanın sadece beyazını yerim. Eğer bol otlu bir bölgede, otla beslenen bir hayvanın etini yiyorsanız, o ette Omega- 3 yüksektir. Doğal ortamda yaşayan insanlar, doğal otla beslenen hayvanın etini yiyorsa sorun yok demektir.

SOMON BALIĞI HAPI VAR
* Çok balık yer misiniz, balığı nasıl seçersiniz?

Normalde balık yerseniz sindirilip gider. İsviçreli bilim adamları balıktan elde edilen kök hücreyi özel bir şekilde ambalajlayıp sindirim sisteminde sindirilmeyip vücuda girmesini ve dokulara etkili olmasını sağlıyor. Balığın birkaç yerinden, özellikle de erkek balıkların sperminden elde ediliyor. İçinde hücre yenileme ve büyüme kapasitesi var. En çok somon balığından elde ediliyor.

BİRADAN KREM YAPIP BUZDOLABINA KOYUN
* İçki içer misiniz, erken yaşlanmamak için alkol almamak mı gerekli?

Dengeyi kaçırmamak önemli. Alkol almanız gerekiyorsa bir kadeh kırmızı şarabı tercih edin. Birayla krem yapıp yüzünüze sürebilirsiniz. Herhangi bir cilt kremi alıp içine koyabilirsiniz. Ama buzdolabında saklayın.

KIRIŞIKLIKLARINIZA ÖZEL REÇETE
Canlandırıcı tonik

1 adet elma + 1 adet havuç + Yarım çay kaşığı zerdeçal + Yarım çay kaşığı zeytinyağı. Katı meyve sıkacağında elma ve havuç sıkılır, daha sonra zerdeçal ve zeytinyağı ile karıştırılır. Güne zinde başlamak isteyenler her gün bu karışımı içebilirler.

Gençlik kahvaltısı
3 kaşık yulaf ezmesi + 3 kaşık ruşeym ezmesi + 1 kaşık kepek + 1 çay kaşığı tarçın + 2 adet ceviz içi + 1 adet elma rendesi + yağsız süt. Hepsi karıştırılarak haftada da en az üç kez tüketilmelidir.

Anti-aging salata
1 demet taze ıspanak + 1/2 avokado + 3 çorba kaşığı lor peyniri + 4-5 adet çeri domates + 1 tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu + 1 çay kaşığı çörek otu + 1 tatlı kaşığı zeytinyağı + 1 çorba kaşığı elma sirkesinden yapılabilir.

DİYET ESTETİKTEN YARARLI
* Yaşlanmaktan korunmak için yapılan estetik ameliyatlar, diyetler aslında hayatı biraz kısaltıyor mu?

Herkes istediğini yapabilir. Bunlar esas yaşı değiştirmez. Kişinin mutlu olmasına sebep olabilir. Burada önemli olan tek şey diyetin kısıtlanması. Yoksa yüzü güzel ama erken yaşlanan insanlar ortaya çıkar.

NEGATİF BİR KAVRAM
* Anti-aging kavramı hakkında ne düşünüyorsunuz?

İsim güzel değil. İyi yaşlanma veya yaşlanma kontrolü gibi bir isim kullansak daha iyi. Herkes bu kelimeyi kullanıyor ama negatif bir kavram...

VİTAMİNLER ORKESTRA GİBİDİR
* B VİTAMİNİ Özellikle B-6 vitaminini kolesterol problemi olanlara öneriyoruz.

* C VİTAMİNİ Günlük C vitamini ihtiyacınız 1000 mg’dır. Bunu dört kilo limonla ancak alabilirsiniz.

* E VİTAMİNİ E vitaminini serbest radikalleri vücuttan arıtmak için alıyoruz. Serbest radikal tek başına gezen elektronlardır. Bunlar vücutta paslanmaya neden olur. Vücutta besin destekleri orkestra gibidir. Birbirleri ile uyumlu olmalıdır. Sadece E vitamini vermekle olmaz, diğer destekleri de almalısınız ki zararlı etkileri sıfırlasınlar.

* BALIK YAĞI Yaşlanmaya neden olan enfeksiyonları önlemek için 1 gr Omega-3 balık yağı veya tohum yağları alınması gerekli. Kadınların folik aside ihtiyacı vardır. Hücrelerimizin yenilenmesi için onarıcı şeylere gereksinimi var.

HEP GENÇ KALABİLMEK İÇİN MUTFAK TÜYOLARI
KALSİYUM 
Kemiklerin dayanıklılığını artırmak için kalsiyum alımı artırılmalıdır. Gaz yapabilen süte göre yoğurt daha çok tercih edilebilir. Yoğurt, sindirim enzimlerini de daha hızlı çalıştırabilmesi için öğütülmüş keten tohumu ile karıştırılmalıdır.

OMEGA-3 Hücrelerin çalışmasında yağın çok büyük önemi var. Sağlıklı yağ, Omega 3’tür. Yeterli ve kaliteli Omega-3 için en önemli kaynak balıktır. Bunun için de haftada ortalama 400 gr kadar balık tüketilmelidir.

* Somon, uskumru, sardalya, ton gibi yağlı balıklar tercih edilmeli. Balığı yeterli miktarda yemeyenler ise Omega-3 vitamin desteklerinden faydalanabilir.

SU Su başta olmak üzere sıvı alımı çok önemlidir. Yenilenlerden ve kullanılan ilaçlardan oluşan atık maddelerin vücuttan atılabilmesi için sıvı döngüsü sağlanmalıdır. Günlük 2-3 litre suyun yanında bitki çayları da sıvıya katkıda bulunabilir.

BADEM Yaşlanmaya karşı önemli vitaminlerden biri olan E vitamini avokado, badem, fındık, ruşeym ezmesi ve bitkisel yağlarda bulunur. Her gün düzenli 4-5 adet badem yanında salatalarınızı avokado ile zenginleştirebilirsiniz.

ŞEKER Beyaz şeker, yaşlanmayı hızlandırır. Bunun yerine bal, pekmez, kuru veya taze meyveler ile doğal tatlar tercih edilmelidir.

KIRMIZI ET Doymuş yağdan zengin kırmızı et, hücrelerin serbest radikal üretmesine neden olacağından haftada bir porsiyonu geçmemelidir. Kırmızı etin yanında özellikle domates, havuç, kırmızı lahana gibi sebzeler tüketilmelidir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2964 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim