• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Neden bizlerde ayrımcılığa gidiliyor?"

"Neden bizlerde ayrımcılığa gidiliyor?"
Sağlık lisansiyeri tıbbi teknolog, hemşire, sağlık memuru ve ebeler artık yeter diyor. Sağlık Bakanlığı'nın haksız uygulamalarını sorguluyor.

"12.05.2006 Resmi Gazete Sayısı: 26166 Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren ve 30.07.2010 Değişiklik İşlenmiş hali yürürlükte olan “SAĞLIK BAKANLIĞINA BAĞLI SAĞLIK KURUM VE KURULUŞLARINDA GÖREVLİ PERSONELE DÖNER SERMAYE GELİRLERİNDEN EK ÖDEME YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK” te yer alan adaletsizlikler ile ilgili merak edilenler
1- Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları olan Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan 4 Yıllık Fakülte Mezunu (Eczacı, Kimyager, Kimya Mühendisi, Mühendis, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Avukat, Çocuk Gelişimcisi, Sivil Savunma Uzmanı) ilgili yönetmeliğin Ek-4 tablosunda 0,75 kat sayısından ek ödeme almaktadırlar. 0,75 kat sayısından ortalama her ay ek ödeme olarak 750-850 TL arasında ek ödeme almaktadırlar. Yine Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları olan Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan 4 Yıllık Fakülte Mezunu Tıbbi Teknolog, Hemşire, Ebe, Sağlık Memurları Ek-4 tablosuna göre Sağlık Meslek Lisesi Mezunu statüsünde her ay ortalama 0,40 katsayısından ortalama 450-550 TL arasında ek ödeme almaktadırlar.
-Eczacı, Kimyager, Kimya Mühendisi, Mühendis, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Avukat, Çocuk Gelişimcisi, Sivil Savunma Uzmanı V.S meslek mensupları 4 yıllık fakülte Mezunu olarak 0,75 katsayısından ek ödeme alırken neden 4 yıllık fakülte mezunu Tıbbi Teknolog, Hemşire, Ebe, Sağlık Memurları büyük bir ayrıma ve haksızlığa tabi tutularak Sağlık Meslek Lise mezunu seviyesinde değerlendirilerek 0,40 kat sayısından ek ödeme almaktadırlar?
- Ek-4 tablosuna göre Birinci Basamak Sağlık Kuruluşları olan Toplum Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüklerinde görev yapan Şefler 0,50 kat sayısından ek ödeme almaktadırlar ve ayniyat saymanları 0,75 kat sayısından ek ödeme almaktadırlar. Şefler ve Ayniyat Saymanlarının çoğunluğu Lise Mezunu veya 2 Yıllık Yüksekokul Mezunudur. Ayniyat saymanları ve şefler 4 Yıllık Fakülte Mezunu olan Tıbbi Teknolog, Hemşire, Ebe, Sağlık Memurlarından daha fazla ek ödeme almaktadırlar. Sağlık Bakanlığına soruyoruz. Lisans Mezunu Tıbbi Teknolog, Hemşire, Ebe ve Sağlık Memurları üvey evlat mıdır?
2- İkinci Basamak Sağlık Kuruluşları olan hastanelerde görev yapan 4 Yıllık Fakülte Mezunu (Kimyager, Kimya Mühendisi, Mühendis, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Avukat, Çocuk Gelişimcisi, Sivil Savunma Uzmanı Fizyoterapi Uzmanı v.s meslekler) ile 4 Yıllık Fakülte Mezunu (Tıbbi Teknolog, Hemşire, Ebe, Sağlık Memurları) 0,40 kat sayısından ek ödeme almaktadırlar. İlgili Yönetmelikte Eczacılara ayrıcalık tanınarak 0,70 kat sayısından ek ödeme almaktadır. Hastanelerde aynı eğitim ve kadroda yer alan Eczacılar neden ayrıcalıklı olarak 0,70 kat sayı uygulamasından ek ödeme almaktadırlar? Hakkaniyet gereği kendi alanında 4 yıllık fakülte mezunu (Kimyager, Kimya Mühendisi, Mühendis, Sosyal Çalışmacı, Psikolog, Avukat, Çocuk Gelişimcisi, Sivil Savunma Uzmanı Fizyoterapi Uzmanı) ve 4 yıllık fakülte mezunu (Tıbbi Teknolog, Hemşire, Ebe, Sağlık Memurları) da aynı eğitim ve eşdeğer kadro olan Eczacılar gibi 0,70 kat sayısından ek ödeme alması gerekmez mi? Neden Eczacılara özel ayrıcalık tanınmaktadır?
3- Tabiplere herhangi bir katkıya bağlı olmaksızın her ayın 15'inde ödenen döner sermaye sabit ödemesi yapılması ve hekim dışı personele ödenen döner sermaye gelirinin tabiplerde olduğu gibi aynı oran üzerinden emekli aylığına yansıtılırken neden 4 Yıllık Fakülte Mezunu Sağlık Hizmetleri ve Teknik Hizmetler ve diğer tüm sağlık çalışanlarına bu hak tanınmamaktadır? Neden sadece tabiplere yönelik bu uygulamalar yapılmaktadır?
4- İçişleri Bakanı Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde görev yapan polisler görev zorunlu görev süreleri bitince istedikleri ile tayin isteme hakkı verilmiştir. Sağlık Bakanımız yıllarca 5 ve 6. bölge olan Kalkınmada öncelikli bölgelerde görev yapan ve torpili olmayan sağlık personellerine aynı müjdeyi verecek mi? Torpili olmayan ve Kalkınmada öncelikli bölgelerde 5 ve daha fazla görev yapan sağlık personeline istediği ile gitme hakkı verilecek mi? Bu bölgelerde uzun süre görev yapan personel kaygılar içerisindedir.

Hekim dışında görev yapan yüksek öğrenimli sağlık personelinin statüleri ve yaptıkları görevler birbirinden üstün yâda ayrı önemde diye sınıflandırılması ve ayrıştırılması asla mümkün değildir. Hekim dışı her bir sağlık personeli sağlık hizmeti sunumunda ekibin birer üyesidir ve her bir mesleğin katkısı muhakkak ki kendi mesleklerinin önemi gibi önemlidir. Ek ödeme dağıtımında tahsil durumları gözetilmeden meslekler arasında ayrım yapılması ve farklı önemlerde değerlendirilmesi çalışma barışını bozacaktır.
SAĞLIK LİSANSİYERİ TIBBİ TEKNOLOG, SAĞLIK MEMURU, HEMŞİRE, EBELER SAĞLIK BAKANLIĞINDAN DÖNER SERMAYE AÇILIMINI BEKLEMEKTEDİR.
BU AÇILIMDA SENDİKALARIN, DERNEKLERİN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ

Tıbbi Teknologlar Meslek Grubu"
 

Bu haber toplam 2863 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim