• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Nedensiz baş ağrıları!

Nedensiz baş ağrıları!
Baş ağrısı şikayetiyle hekime başvuranların yüzde 90’ında, ağrıya yol açabilecek herhangi bir fiziksel bulguya rastlanmıyor.

Nöroloji Bölüm Başkanı Dr. Özcan Ertürk, baş ağrısı çeşitlerini anlattı: “İnsanların yüzde 80’inde zaman zaman ilaç almayı gerektiren baş ağrıları oluyor. Bu ağrıların sadece yüzde 10’u kişiyi işinden alıkoyacak derecede şiddetli. Baş ağrısı nedeniyle hekime başvuran hastaların yüzde 5-7’sinde bu soruna neden olan beyin tümörü, beyin damar hastalığı (beyin kanaması, beyin damarı tıkanıklığı), beyin veya yüz yapılarında iltihap saptanıyor. Ağrı çeşitlerini, hastaların tariflerine göre, birkaç kategoriye ayırıyoruz.

Migren: Erkeklerin yüzde 10’unda kadınların yüzde 15-20’sinde ortaya çıkıyor. Nöbetler halinde gelen, saatlerce hatta günlerce süren, hastayı işinden alıkoyan, bulantı ve bazen kusmaya neden olabilen, ışıkla ses hassasiyetine yol açabilen, başın bir yarısını tutan, zonklayıcı, şiddetli baş ağrısı çeşidi.

Gerilim baş ağrısı: Hasta tarafından ağırlık, yanma, sıkışma, basınç şeklinde tarif edilir. Bulantı ve kusma görülmez, hareketle artmaz, çoğunlukla hastanın aktivitelerini engellemez. 5-10 dakika kadar kısa olduğu gibi günlerce de sürebilir. Yıllarca baş ağrısı çekenlerin yüzde 60’ında görülüyor.

Küme baş ağrısı: Sıklıkla bir saat civarında süren, günde bir ya da birkaç kez gelen, göz, alın ve şakakta yerleşik, ani başlayıp, ani sona eren şiddetli baş ağrısıyla karakterize. Ağrıya gözde kanlanma, gözyaşı ve burun akması, burunda şişme, yüzde terleme, göz kapağı şişmesi eşlik eder. Ağrı günde birkaç kere veya gün aşırı gelir ve genellikle aynı saatlerde, çoğunlukla geceleri ortaya çıkar. Sonra kendiliğinden kaybolur.

Kronik günlük baş ağrısı: Yıllardan beri her gün gelen, sabahtan akşama kadar devam eden, zaman zaman hastayı yatıracak kadar şiddetlenen sürekli baş ağrısı. Hastaların çoğunda başlangıçta migren, bir kısmında da gerilim tipi baş ağrısı bulunur. Bunlar giderek sıklaşır ve her gün gelen baş ağrısına dönüşür. İlaçlar baş ağrısını geçirmediği halde hasta almaya devam eder ve bir çeşit ilaç bağımlılığı gelişir.

Ruhsal nedenli baş ağrıları: Fiziksel nedene bağlı olmayan, psikolojik etkenlerle ilgili olabilen, kişinin bireysel, toplumsal ve mesleki olarak işlevlerini önemli derecede bozan ağrı şikayeti. Değişik ruhsal nedenli ağrılar belirli bir anatomik yapıya uymaz, bedenin birbiriyle ilgisiz birden çok yerinde ortaya çıkabilir. Ağrının yeri, zaman içine değişiklik gösterir. Tedaviyle bir bölgedeki ağrı geçerse bir başka bölgede tekrar ortaya çıkar. İlaçların yararı olmaz. Ağrıyla ilgili bilgiler çok güç alınır; hastalar çoğu kez belirsiz, birbiriyle çelişkili ya da uyumsuz cevaplar verir. Ağrı ruhsal nedenlerle ortaya çıkmasına rağmen hastalar genellikle duygusal sorunları ve çatışmaları olduğunu kabul etmez, ruhsal durumlarıyla ağrı arasında bağlantı kuramaz, ağrılarının gerçekliğine yönelik abartılı durumlar sergiler. Tedavi, esas olarak ilaç ve psikoterapiden oluşuyor.

Yapısal bozukluklara bağlı olmayan baş ağrıları: Çoğu zaman fiziksel etkilerle ortaya çıkan, nadiren tedavi gerektiren baş ağrıları. Başın soğukta kalmasına, soğuk gıda yenmesine, öksürüğe, egzersize ya da cinsel aktiviteye bağlı olarak artaya çıkabilir. Bu ağrılar, hayatı tehdit etmemekle beraber yaşam kalitesini ciddi şekilde bozar ve işgücü kaybına neden olur. Baş ağrısını ortaya çıkaran nedenlerin hasta tarafından tanınıp kontrol edilmesi, yaşam şeklinin ve dış olaylara verilen tepki biçiminin değiştirilmesi ve ağrıların gelmesini önleyici (ağrı ilacı olmayan) ilaçların uygun şekilde kullanılmasıyla büyük oranda düzelme sağlanır.

Ağrı kesici kullanımı: Ağrı kesiciler, baş ağrısını gideriyor ancak ağrının nedenini ortadan kaldırmıyor. En iyi etkiyi ağrı ilk ortaya çıktığında alındıklarında gösteriyorlar. Ağrı kesiciler söz konusu olduğunda daha çok ilaç içmenin daha çok rahatlama sağlamayacağı bilinmeli; aksine bu durumlarda yan etki olasılığı artıyor. Ayrıca bu durum, ilacın gereğinden fazla kullanımına bağlı baş ağrılarına da neden olabiliyor.

Hangi durumlarda doktora müracaat etmeli?
*Ağrı aniden ve çok şiddetli olarak ortaya çıkıyorsa
* Yeni ortaya çıkmış ve giderek daha fazla rahatsız eden ağrı varsa
* Çift görme, konuşma bozukluğu oluyorsa
* Ağrı öksürük, ıkınmak gibi aktivitelerle artıyorsa
* İlaçlara yanıt vermiyorsa
* Kusma ve ateş olmuşsa
* Geceleri ağrıyla uyanılıyorsa
* İlk kez 50 yaşından sonra ortaya çıkmışsa
* Ağrı baş bölgesine alınmış bir darbe veya kaza sonrası ortaya çıkmışsa
* Şu ana kadar başınızın hiç böyle ağrımadığını düşünüyorsanız.

Migren ataklarını tetikleyici faktörler
*Beslenme (konserve yiyecekler, alkol, yapay tatlandırıcılar, çikolata, eski peynir, öğün atlama)
* Hormonal değişiklikler (adet dönemi, menopoz)
* Doğum kontrol hapları ya da diğer hormon ilaçları
* Stres, üzüntü, depresyon l Aşırı fiziksel yorgunluk
* Aşırı parlak ortamlar
* Uykusuzluk veya aşırı uyku
* Aile öyküsü.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim