• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Negatif Meme Kanserinde Tedavi Şansı Düşük

Negatif Meme Kanserinde Tedavi Şansı Düşük
Bir kadının yaşayabileceği en kötü şeylerden biri meme kanseri olduğunu öğrenmek. Kadınlar arasında en yaygın kanser çeşidi olan meme kanserinin tedavisi için erken teşhis şart.

Bir kadının yaşayabileceği en kötü şeylerden biri meme kanseri olduğunu öğrenmek. Kadınlar arasında en yaygın kanser çeşidi olan meme kanserinin tedavisi için erken teşhis şart.

Uzmanlar istatistiklere bakarak erken teşhis sayesinde uzun yıllar yaşayan kadınların oranının arttığına dikkat çekiyor.

Ancak meme kanserinin ender rastlanan bir türü var ki ne kadar erken teşhis edilirse edilsin çok fazla bir ilerleme sağlanamıyor. Bu kanser türüne “Negatif Göğüs Kanseri” deniyor. Boston eyaletindeki Massachusetts Hastanesi’nden Onkolog Leif Ellisen hastalığın bu çeşidini şöyle açıklıyor: “Normalde, mikroskopla hücrelere bakarak gördükleriniz sizi hastanın tedavisinde yönlendirebilir. Negatif göğüs kanserindeyse tümörler negatif karakterde. Bunun nedeni bize hastanın nasıl daha etkili tedavi edilebileceğini gösteren cihazların bu tümörleri negatif olarak göstermesinden kaynaklanıyor”. Negatif göğüs kanseri diğer göğüs kanserlerinde bulunan 3 kilit faktörü içermiyor. Bunlar: estrojen reseptörleri, projesteron, ve HER-2 olarak bilinen üst derinin gelişmesi faktörü. Doktor Leif Ellisen, hormonlara bağlı kanser türleri için, örneğin HER- 2 pozitif kanser türü için, Herceptin adlı ilacın kullanabildiğini, ancak negatif göğüs kanseri hakkında hala bilinmeyen pekçok şey olduğunu söylüyor. Dr. Ellisen, “Negatif göğüs kanseri adeta bir kara kutu gibi. Tümöre bakıp ‘işte böyle tedavi edebiliriz’ diyebileceğimiz belli bir tedavi yöntemi yok,” diye konuşuyor.

Heidi Spiller de bir negatif göğüs kanseri hastası. Doktoru ona hasta olduğunu söylediğinde şok olmuş. Spiller “Bir otoparkta oturup ağladım. Eşimi aradım çünkü çok korkmuştum” diyor. Heidi Spiller negatif göğüs kanseri teşhisi konulmuş tipik bir hasta tanımına uymuyor. Araştırmalara göre, bu tanıma uyanlar, genelde Afrikalı, Afrika kökenli Amerikalı ve Latin Amerika kökenli. Ayrıca bu kişiler yaşça diğer göğüs kanseri hastalarından daha genç ve ekonomik gelirleri de daha düşük. Irk ya da sosyal faktörlerin neden hastalık için risk faktörü oluşturduğu bilinmiyor. Göğüs kanseri hastalarının en az yüzde 10’u negatif göğüs kanseri. Negatif göğüs kanserinde tümörler diğer göğüs kanseri tümörlerine göre daha hızlı büyüyor ve tedavisi daha zor. Kanada’da yapılan bir araştırmaya göre, bu kanser türünün nüksetme olasılığı da daha yüksek. Ancak araştırmaya göre, negatif göğüs kanseri olan bir kişinin hastalığı 8 yıl içinde nüksetmediği takdirde geri gelme olasılığı çok düşük. Standart kemoterapide kullanılan birçok ilaç negatif göğüs kanseri tedavisinde etkisiz. Ancak CISplatin adlı bir ilaç, tümör hücrelerini yokediyor. Hastalığın tedavisindeki etkisini ölçmek için BSI-201 adlı bir diğer ilaç, bir grup Amerikalı kadın üzerinde denendi. Ancak ilaç, hala Amerikan hükümetinin onayını almış değil.

 

Bu haber toplam 1455 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim