• BIST 9524.59
  • Altın 2491.091
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.7097
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Neşter tutan hemşireler daha çok "güneş" istiyor

Neşter tutan hemşireler daha çok "güneş" istiyor
Kendilerini "güneşi görmeyenler" olarak nitelendiren ameliyathane hemşireleri, gün ışığından yeterince yararlanamamaktan kaynaklanan sorunlarının çözümü için düzenleme yapılmasını istedi.

Kendilerini "güneşi görmeyenler" olarak nitelendiren ameliyathane hemşireleri, gün ışığından yeterince yararlanamamaktan kaynaklanan sorunlarının çözümü için düzenleme yapılmasını istedi. Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ameliyathane Koordinatörü hemşire Türkan Gülşen, izolasyondan kaynaklanan bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunları bulunduğunu, gün ışığından daha fazla yararlanmaları, ameliyathanelerde güneş ışığına yakın aydınlatma yapılması, çalışma sürelerinin kısaltılması gibi önlemlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

Gülşen, "Ameliyathane Hemşireliği Sempozyumu" kapsamında, bu birimlerde görev yapan hemşirelerinin karşı karşıya kaldığı riskler konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Gün boyu penceresi bile olmayan, kapalı ve izole bir ortamda çalışan ameliyathane hemşirelerinin, gün ışığından yeterince yararlanamadıkları için çeşitli sorunlar yaşadığını kaydeden Gülşen, "Ameliyathane hemşireliği, izolasyondan kaynaklanan bedensel, davranışsal ve psikolojik sorunlara neden oluyor. Bu hemşirelerde ayrıca tükenmişlik sendromuna da rastlanıyor" dedi. Bu sorunların, ameliyathane hemşirelerinde diğer birimlerde çalışanlara göre daha fazla ortaya çıktığını anlatan Gülşen, "Ameliyathanede çalışan hemşirelerin gün ışığından daha fazla yararlanması, ameliyathanelerde güneş ışığına yakın aydınlatma yapılması, gece çalışanların çalışma sürelerinin kısaltılmasına yönelik önlemler alınmalıdır" önerisini dile getirdi.

Ameliyathane hemşirelerinin ayrıca, radyasyon, bulaşıcı hastalıklar gibi mesleki risklerle de karşı karşıya olduğunu ifade eden Gülşen, "gergin cerrahlar", kapı önünde bekleyen "gergin" hasta yakınlarının da kendilerinde strese neden olduğunu söyledi.

Her hasta pozitif kabul edilmeli

Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Prof. Dr. Doğan Ünal ise kendisi de cerrah olduğu için ameliyathane hemşirelerinin sorunlarını yakından bildiğini dile getirdi.

Bu birimlerde görevli sağlıkçıların risklerinin en aza indirilmesi için ne kadar düzenleme yapılırsa yapılsın anlayış değişikliği oluşmasının gerekli olduğunu vurgulayan Ünal, "Bazen radyasyon etki etmiyor gibi düşünülüyor ancak bunların sonuçları daha sonra ortaya çıkıyor. Alınması gereken önlemler konusunda ameliyathane koordinatörlüklerine çok iş düşüyor. Ameliyathanede iğne batması gibi acil durumlarda ne yapılacağının zihinlerde yer etmesi lazım" dedi.

Her hastanın HIV veya hepatit taşıyıcılığı bakımından pozitif kabul edilerek hareket edilmesi ve buna göre önlem alınması gerektiğini vurgulayan Ünal, "Test sonucunda negatif sonuç çıkmış olabilir ancak belki hastalık pencere dönemindedir. Bu nedenle ameliyat aletleri ve organlar elden ele değil kap içinde verilmelidir" ifadesini kullandı. Öte yandan, sempozyumda dile getirilen bir araştırmada, 5 yıl ve üzerinde ameliyathanede çalışan sağlıkçılarda D vitamini düzeyinin normalin çok altında olduğu bildirildi.

Bu haber toplam 4561 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim