• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Nijer'e yeni göz hastanesi

Nijer'e yeni göz hastanesi
İHH, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliğiyle Nijer'de yapımı tamamlanan göz hastanesi hizmete başlayacak

İHH İnsani Yardım Vakfı, İslam Kalkınma Bankası, TİKA ve Nijer Sağlık Bakanlığı işbirliği ile Nijer'de inşa edilen göz hastanesi, yarın düzenlenecek törenle hizmete açılacak.

İHH İnsani Yardım Vakfı'ndan yapılan açıklamaya göre, gerekli cihazları da Türkiye'den gönderilen ve iç teçhizatının kurulumu tamamlanan hastane, yaklaşık 350 bin dolara mal oldu.

Katarakt hastalığının yaygın olduğu ancak 600 bin kişiye bir göz doktorunun düştüğü Nijer'de kurulan göz hastanesi, Niamey'de Abdou Moumouni Üniversitesi'nin içinde yer alan Lamorde Hastanesi'nin göz ünitesi olarak hizmet verecek.

İlk ameliyatların yapıldığı hastanenin resmi açılışı, yarın Türkiyeli ve Nijerli yetkililerin katılımıyla düzenlenecek törenle yapılacak.

Geçen yıl haziran ayında inşaatına başlanan proje bir hastane binası, şehir dışından gelen hastaların konaklaması için 14 yataklı bir yatakhane, tuvaletler ve mescitten oluşuyor. İki kısımdan oluşan hastane binasının bir kısmı İHH'nın ücretsiz katarakt ameliyatları için ayrılacak, diğer kısmı ise Lamorde Hastanesi tarafından göz polikliniği olarak kullanılacak.

- Hedef, 5 yıl boyunca 6 bin katarakt ameliyatı

Beş yıl boyunca ücretsiz katarakt ameliyatları yapılacak olan hastanede Nijerli doktorlara eğitim olanağı da sağlanacak. Yılda 6 bin katarakt ameliyatı yapılması hedeflenen hastane, 5 yıl sonra Nijerli yetkililere devredilerek ihtiyaç sahibi halka hizmet sağlamaya devam edecek.

Proje kapsamında Nijer'de gerçekleştirilecek katarakt ameliyatları için Türkiyeli doktor ve sağlık personeli görevlendirilecek. Gönüllü sağlık görevlilerinden oluşacak ekiplerin organizasyonu ise Uluslararası Doktorlar Birliği (AID) tarafından yapılacak.

Destek vermek isteyenler, İHH hesaplarından maddi katkıda bulunabilecek. Gönüllü sağlık görevlisi olmak isteyenler de "[email protected]" adresinden başvuru yapabilecek.

-"Afrika Katarakt Kampanyası"

İHH, 2007 yılında başladığı "Afrika Katarakt Kampanyası" kapsamında Sudan ve Nijer'de Göz Hastalıkları Merkezi kurdu. Türkiye'den götürülen gönüllü ve bölgedeki yerel doktorlarla 7 yılda 11 Afrika ülkesinde 700 bine yakın kişi sağlık taramasından geçirildi, 300 bin kişi muayene edildi ve karanlığa mahkum olan 80 bin kişi ameliyat edildi.

Afrika'da 10 milyon görme engellinin en az yarısı katarakt hastası. Tedavi olabilenlerin oranı ise 1 milyonda 500 kişi. Özellikle sahra kuşağı üzerinde yer alan Nijer, Çad, Mali, Burkina Faso, Etiyopya gibi ülkelerde ortalama 40 bin insana bir doktor düşerken, milyonlarca insan hayatlarında hiç doktor görmeden yaşıyor.

Bu haber toplam 3691 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim