• BIST 9667.71
  • Altın 2497.402
  • Dolar 32.5841
  • Euro 34.8312
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Nöbetçi eczaneleri "akıllı telefon"la buluyorlar

Nöbetçi eczaneleri "akıllı telefon"la buluyorlar
Bilecik ve Eskişehir'de, Türk Eczacıları Birliği 9'uncu Bölge Eczacı Odasınca başlatılan akıllı telefon uygulaması, kullanıcıların nöbetçi eczaneleri kısa sürede bulabilmesine imkan sağlıyor.

TARIK ŞAKAR - ZEHRA AYDIN

Bilecik ve Eskişehir'de Türk Eczacıları Birliği 9'uncu Bölge Eskişehir Eczacı Odası tarafından uygulanmaya konulan sistemde, akıllı telefonlara yüklenen QR kodu, kullanıcılara bir navigasyon cihazı gibi nöbetçi eczanelerin yerini göstererek kolayca bulunmasını sağlıyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, "Nöbet bilgi ekranı" uygulamasıyla bu iki kentte nöbetçi eczanelere ilişkin bilgilere vatandaşların rahatça ulaşabilmesi için yeni bir uygulama başlattı.

Uygulama, akıllı telefon kullanıcıların, cihazlarına eczanelerin dış bölümlerine konulan QR kodunu yüklemesiyle çalışıyor. Bu sistemde hem nöbetçi eczanelerin yeri gösteriliyor hem de hava durumu, ilaçların kullanımı, güncel olaylar gibi konularda bilgiler veriliyor.

Oda Başkanı Yücel Yenilmez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vatandaşlar nöbetçi eczaneleri görebilsin ve değişen nöbetçi eczane olursa güncellemeyi sağlayabilmek için nöbetçi eczanelere ekran taktıklarını dile getirdi.

Ekranların gece belli bir saatten sonra uygulamaya başladığını belirten Yenilmez, "O ekranda nöbetçi eczaneye nasıl gideceğinizin de bilgisi var. Bunun yanında bir de akıllı telefon uygulaması yaptırdık. QR kodu okuyucu sistemi indirdiğiniz zaman bulunduğunuz bölgeden en yakın nöbetçi eczaneye yürüyerek yada araçla nasıl gideceğinizi güzergahını veriyor" dedi.

Yenilmez, nöbetçi eczane listeleriyle ilgili çok ciddi şikayetler aldıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Karanlık okunmuyor, güncellenmiyor' diye şikayet alırdık. Bu uygulamayı başlattığımızdan beri hiçbir vatandaş şikayeti almıyorum. Vatandaşlar uygulamamızdan memnun. Bu uygulama uygulamaya koyduğumuzdan beri hiç şikayet almadık. Bu uygulama ilk olarak bizim bölgemizde başladı ama daha sonra Kütahya ve Tekirdağ'da kullanılmaya başladı. Bu uygulamanın Türkiye'ye yayılacağını düşünüyoruz."

Bilecik'te faaliyet gösteren eczacı Erkan Beler, yeni sistem sayesinde vatandaşların nöbetçi eczanelerin adreslerini bulmakta zorluk çekmediğini söyledi.

Nöbet bilgi ekranının, otomasyon ile internete bağlı bir sistem olduğunu belirten Beler, şöyle konuştu:

"Bu uygulama Bilecik'te 18 eczane için geçerli. Sistem iki bölümden oluşuyor. Biri eczanenin içinde, diğeri de dışında. Dışarıdaki ekran sayesinde akıllı telefonlar, nöbetçi eczane için yer ve yön tarifi yapıyor. İkinci sistemde, ekranda kullanılan ilaçlarla ilgili bilgi veriliyor ve aynı zamanda hava durumundan güncel olaylara kadar hastalarımıza sağlıklı bir uygulama sunuyor. Nöbet bilgi ekranı, nöbetçi eczaneye ulaşabilmeleri için hem adres hem telefon bilgileri hem de cep telefonuyla QR kodu ile Küresel Konumlama Sistemi (GPS) uygulaması ile nöbetçi eczanenin yer ve yönünü bildiriyor. Yabancı bir kişi nöbetçi eczaneyi bilmiyorsa cep telefonuna QR uygulamasını indirerek yer ve yönünü bulabilecek."

Beler, uygulamanın günün 24 saati kullanılabildiğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 3147 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim