• BIST 9055.34
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Novartis: Sizinle büyüdük, araştırma merkezi yaparız

Novartis: Sizinle büyüdük, araştırma merkezi yaparız
Türkiye, İsviçreli ilaç şirketi Novartis’in 2007’deki büyümesine katkı yapan en önemli ülkelerden biri oldu. Novartis Medikal Klinik Araştırmalar Başkanı James Shannon, birkaç yıl içinde en önemli pazarlarından biri haline gelen Türkiye’de Ar-Ge’ye odakla

Türkiye, İsviçreli ilaç şirketi Novartis’in 2007’deki büyümesine katkı yapan en önemli ülkelerden biri oldu. Novartis Medikal Klinik Araştırmalar Başkanı James Shannon, birkaç yıl içinde en önemli pazarlarından biri haline gelen Türkiye’de Ar-Ge’ye odaklandıklarını belirterek, "Türkiye klinik araştırmalarımıza küresel katkı sağlamada; Almanya, Fransa kadar önemli bir ülke" dedi.

İSVİÇRE merkezli ilaç şirketi Novartis’in 2007 yılında yüzde 8 büyüyerek elde ettiği 39.8 milyar dolarlık cirosunda, gelişmekte olan ülkeler arasında en çok katkıyı yapan dört ülkeden biri Türkiye oldu. Novartis, 2008 hedeflerinde daha fazla odaklanmayı düşündüğü gelişmekte ülkeler arasında Brezilya, Çin ve Güney Kore yanında Türkiye’ye de yer verdi. Öte yandan Novartis, Türkiye’yi klinik araştırmalarda merkez haline getirmeyi planlıyor.

TÜRKİYE’DE AR-GE’YE ODAKLANIYORUZ: Novartis’in yıllık finansal sonuçlarının açıklandığı İsviçre’nin Basel şehrinde düzenlenen toplantıda sorularımızı yanıtlayan Novartis Medikal Klinik Araştırmalar Başkanı James Shannon, birkaç yıl içinde en önemli pazarlarından biri haline gelen Türkiye’de Ar-Ge’ye odaklandıklarını belirtti. Shannon, "Türkiye’ye her zaman yeni projeler getiriyoruz. Türkiye klinik araştırmalarımıza küresel katkı sağlamada, Almanya, Fransa kadar önemli bir ülke. Tek sorun araştırmacı sayısının eksikliği. Ancak Türkiye’de Ar-Ge yapma konusunda destekleniyoruz" dedi.

2500 HASTA DENEMELERE KATILIYOR: Novartis’in, Türkiye’deki klinik araştırma alanında çalışan sayısı 15’e yükselirken, 75 klinik araştırması da devam ediyor. Türkiye’de 2 bin 500 hastanın klinik denemelerine katıldığını söyleyen Shannon, "Türkiye’de araştırmaların kalitesi çok iyi fakat yeterince araştırmacı yok. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’yla araştırmacı yetiştirmek için oluşturduğumuz programımız sürüyor. Türkiye, bizim için klinik araştırma yapmada çok iyi bir ülke" diye konuştu.

ARAŞTIRMACILARINIZ ENERJİK: James Shannon, Türkiye’deki araştırmacıların çok enerjik, coşkulu ve araştırmaların fikir liderlerinin de çok iyi olduğunu kaydetti. Araştırma ve klinik denemeleri akademik merkezlerde yaptıklarını da anlatan Shannon, Türkiye’de temel araştırmalara baktıklarını, bunları geliştirmenin ve laboratuvar düzeyine taşımanın da akademik yetenek ve uzmanlıklara bağlı olduğunu ifade etti. Novartis’in dünyadaki klinik deneylerdeki 150 bin hastasının, 2 bin 500’ü Türkiye’de bulunuyor.

ONKOLOJİDE İLK 10’DA: Novartis’in güçlü olduğu alanlardan biri olan onkolojide de Türkiye, geçen yıl şirketin ilk 10 pazarı arasında yer aldı. Novartis Onkoloji Bölüm Müdürü David Epstein, Türkiye’de hálá modern onkoloji ilaçlarına ulaşamayan pek çok insanın bulunduğunun altını çizdi. Türkiye’nin Novartis’in çok fazla yatırım yaptığı ülkelerden biri olduğuna değinen Epstein, şöyle konuştu: "Türkiye’de klinik denemeler de yapıyoruz. Dünyada bu anlamda bize yardım edecek 13 pazar belirledik. Türkiye de, bu pazarlardan biri. Ama Türkiye’de hastalara doğru ilacı vermek gerekiyor. Yeni ilaçların Türk hastaların erişimi çok yavaş. Türkiye’nin güçlü ekonomi haline gelerek, modern ilaçları hastalarına sağlamada hızlı olması gerekir."

Hastalar yeni ilaca ulaşamıyor

DÜNYADA
200’den fazla hastalığın kansere neden olduğunu söyleyen David Epstein, şöyle konuştu: "Bunların her biriyle tek tek mücadele ediyoruz. Beş yıl önce göğüs kanseri ölümcüldü. Hastalar 3-5 yıl yaşayabiliyordu. Şu anda hastaların yüzde 88 hayatta kalıyor. Bunu kanserin her alanında yapmalıyız. Bugün; ciğer, böbrek kanserleriyle mücadele etmek için yeni terapiler üzerinde çalışıyoruz. Fakat hükümet kendine düşeni yapmıyor. Yeni ilaçları hastalar için ulaşılabilir hale getirmiyor. Hastalar modern kanser ilaçlarından yararlanamıyor."

Türkiye’de çok sigara içiliyor bu yüzden akciğer kanseri yaygın

DAVID
Epstein, çok sigara içilen bir ülke olması nedeniyle Türkiye’de en çok akciğer kanserinin yaygın olduğuna işaret ederek, "Türk hükümetinden modern ilaçların geri ödemesini yapmasını istedik. Türkiye’ye verdiğimiz fiyatlar Avrupa seviyesinin altında. Türk hastalara en iyi fiyatı vermeye çalışıyoruz. Ama hastalar beklemek zorunda kalıyor" dedi.

2007’de 39 milyar dolar ciro yaptı

İSVİÇRELİ
ilaç şirketi Novartis’in geçen yılki toplam cirosu 39 milyar 800 milyon dolar, net geliri 11 milyar 968 milyon dolar olarak açıklandı. Satışları yüzde 8 artan şirket, 2007’de rekor sonuçlar elde etti. Novartis Group Başkanı ve CEO’su Daniel Vasella,
ABD dışında bütün bölgelerde çift rakamlı büyüme sağladıklarını belirterek, Türkiye’nin de içinde bulunduğu Avrupa Bölgesi’nin yüzde 10 büyüyerek 15.6 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştığını kaydetti.

Bu haber toplam 2132 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim