• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Nüfus yaşlanıyor, sağlıkta yeni trend internet üzerinden evde tedavi hizmeti

Nüfus yaşlanıyor, sağlıkta yeni trend internet üzerinden evde tedavi hizmeti
Gelişen teknolojiyle artık hasta ya da yaşlıların, evden sağlık süreçlerini izlemek ve hatta tedavi etmek bile mümkün.

Dünyada yeni trend haline gelen bu alanın Türkiye'deki ilk uygulayıcılarından biri de Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri. Şirketin Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay, mobil tedavi hizmetinin hastanelerdeki yoğunluğu azaltarak, daha ciddi vakalar için boş yatak bulunmasını kolaylaştırdığını belirtiyor.

Teknolojide çok hızlı bir devrim yaşandı. Bizler teknolojinin sunduklarını günlük hayatımızda pek çok alanda bazen farkındalıkla bazen de hiç fark etmeden yaşıyor, kullanıyoruz. Bugün sağlık hizmetlerinde gelinen nokta teknolojinin kullanımını tüm boyutlarıyla mümkün kılarken, geleneksel hasta-hekim yaklaşımından farklı bir iş alanı da oluşturuyor. Geleneksel tedavide hastayı önce doktorun görmesi, gerekirse hastaneye yatırarak tedavi etmesi, gerekmiyorsa tüm destek hizmetlerinin hastaneden alınmasını zorunlu kılarken, şimdilerde zaten hasta ya da yaşlı insanları zahmete sokmadan evden sağlık süreçlerini izlemek ve hatta tedavi etmek bile mümkün. Yani artık sağlık hizmetinin 'mobil' halinden söz ediyoruz. Ancak geleneksel sağlık hizmetleri söz konusu olduğunda 'mobil' deyince insanın aklına tek hareket eden nesne, ambulans geliyorsa da yeni dönemde 'mobil' kavramı ambulanstan çok öteye geçmiş.

İlk mobil sağlık hizmetini veren şirketler pek çok alanda olduğu gibi ilk kez Amerika'da faaliyet göstermeye başlamış. Sonrasında da Avrupa bu çok akıllı iş alanını keşfetmiş. Bizde ise henüz birkaç yıl önce 'mobil hizmet' tanımının içini dolduran girişimler ortaya çıkmaya başlamış.

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri de bu alandaki ilklerden biri. Şirket 2008 yılında kurulmuş. Hastane dışında sağlık hizmetleri sunan kurum, hem koruyucu hem de iyileştirici sağlık hizmetlerini hastanın evine kadar götürüyor. Acıbadem Hastaneleri bir yandan geleneksel yöntemlerle hizmet sunmaya devam ederken diğer yandan da işin mobil tarafında neredeyse rakipsiz durumda. Çünkü sektörde bu yöntemle hizmet veren başka bir sağlık şirketi bulunmuyor. Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Özgür Turgay, "Sektörde bizim gibi hizmet sunan şirketlerin sayısının artması yaptığımız işin daha iyi anlaşılmasını ve pazarın büyümesini sağlıyor." diyor.

BİR SENARYO ÜZERİNDEN MOBİL SAĞLIK

Yaşlı çift, uzun yılların bedenlerinden alıp götürdüklerini geri getiremeyeceklerini biliyorlardı, ama kimseye muhtaç olmadan hayatlarını sürdürmeye gayret ediyorlardı. Çocuklar çoktan yuvadan uzaklara uçmuştu. Kendileriyle ilgilenecek pek kimse de kalmamıştı etraflarında. Ne yapacaklarını düşündüler ve acil bir durumda çağırabilecekleri, evde bakım alabilecekleri, gerekirse hastaneye yatabilecekleri bir hizmetin varlığını araştırdılar. Araştırmaları onu mobil sağlık hizmeti alabilecekleri bir merkeze kadar götürdü. Ancak beklediklerinden de fazlasını buldular. Diyabetliler için kan şekerini ölçen bir cihazla günlük şekerlerini her an ölçebilen, tansiyonu anbean takip eden bir başka cihazla doktorunun her an gözetiminde olan ve hatta akciğer hastaları için soluma kapasitesini uzaktan ölçen, izleyen bir sağlık kuruluşuyla karşılaştılar.

İyi peki de bütün bu bilimkurgu misali işler nasıl gerçekleşiyordu? Tamamı sadece bir internet bağlantısıyla elbette. İster sabit, ister mobil olsun bir tek bağlantı yetiyordu. İşte burada tek sorun, şu internet bağlantısı ve cihazlar sağlık şirketi tarafından kurulduktan sonra yaşlı insanların bu düzeneği nasıl yönetecekleriydi! Mobil sağlık hizmeti veren şirketlere yazılım ve cihaz üreten firmalar elbette bunu da düşünmüş. En basit haliyle yaşlı insanların da kullanabileceği cihazlar üretmişler. Genel Müdür Turgay, "Tek tuşla bize ulaşabilecek ve diğer yandan da cep telefonu olarak kullanılabilecek bir cihaz üzerinde çalışılıyor. Son aşamaya gelindi." diyor.

Öncelikle sağlık hizmetlerinin mobilleştirilmesinde üç sebep var; hayat süremiz uzadı, artık daha fazla yaşıyoruz, yaşlanırken sağlık problemleri de artıyor. Sayısı giderek çoğalan yaşlı nüfusa daha ucuza sağlık hizmeti vermek önem kazanıyor. Mobil sağlık hizmeti almak isteyenler için evde bakım, belli sayıda hekim gözetimi ve ambulans gibi pahalı gözüken bölümler için küçük denebilecek yıllık bir aidat var. Eğer çok daha farklı bir hizmet alınması gerekiyorsa, evde hizmet veriliyor olmasına rağmen hastaneden alınan hizmetten daha pahalı olmayan bir bedel tahsil ediliyor. Diyelim ki fizik tedavi gerektiren bir rahatsızlığınız var. Fizyoterapist üyelik koşullarında belirtilen çerçeve içinde eve geliyor ve gerekeni yapıyor.

Geleneksel sağlık hizmetleri diye tanımlanan bu ilk bölümün yanı sıra 'future health' adı verilen 'geleceğin sağlık hizmeti' diye Türkçeleştirebileceğim bir başka hizmet daha var. Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri'nin 'geleceğin sağlık hizmetini' verdiği ekranlarla dolu bir yönetim odası bulunuyor. Hasta üyelerden gelen verileri onların hekimlerine ulaştırıyor ve cevaplarını da yine hastalara döndürüyor. Bu ekranların başında medikal eğitim almış hekimler de görev yapıyor. İnsanın aklına filmlerdeki gibi ne çok ilginç vaka yaşadıkları geliyor. Gelmiş de! 3 yaşındaki çocuğunun nefes borusuna bilye kaçan anne telaşla merkezi arayarak bu durumda ne yapması gerektiğini sormuş. Telefonun başındaki hekim, çocuğun boğazındaki bilyenin nasıl çıkarılacağı konusunda anneyi yönlendirirken diğer yandan da eve bir ambulans göndermiş. Anne ambulans gelmeden bilyenin soluk borusundan çıkmasını sağlayarak çocuğunun hayatını kurtarmış.

İşte ben hem bu anekdotu dinler hem de ekranlara bakarken üye hastalardan birisinin kan şekerinin seviyesi ekrana düştü. Hemen doktoruna ulaştırılan bu değere yanıt olarak gelen, 'perhizine dikkat et' uyarısı da anında hastaya çevrildi. Demek ki yaşam süremiz epey uzayacak ve bu fani dünyadan pek çabuk gitmeyeceğiz diyorum içimden.

EVDE SAĞLIK HİZMETİ UCUZ VE EFEKTİF

Grip olan birisinin hastaneye gittiğini düşünelim. Hekimin kendisine vereceği ilaçları alıp evine dönecek ve yatıp dinlenecektir. Oysaki bu işlem hasta hastaneye gelmeden evde de yapılabilir. Bir kere hasta evden çıkmadığı için daha da kötüleşmeyecek, hastanedeki hekim daha ciddi vakalara konsantre olabilecek ve evde tedavi edilebilecek hastalar gereksiz yere hastane yataklarını işgal etmeyecek. Ayrıca çekilen röntgenleri ses kaydediciye yorumlayarak bunu hastanın bulunduğu hastaneye gönderen radyologlar da var. Bu da bir radyoloğun çok sayıda hastaneye hizmet veriyor olması anlamına geliyor ki, bu diğer anlamıyla tasarruf da demek. Örneğin mobil sağlık hizmetinden medikal koçluk alan bir diyabet hastasının yıllık sağlık harcaması kendisi için 13 bin Euro iken mobil sağlık hizmetiyle 3 bin 900 Euro'ya düşebiliyor.

Peki, hastaneler sizin evde tedavi yönteminizden hoşlanmıyor olabilirler mi soruma Özgür Turgay, "Tam tersine hastaneler daha ciddi vakalarla uğraşarak daha çok para kazanabilir. Yatak kapasitesinin yeterli olmadığı bir ülkede ağır hastalara yatak bulmak kolaylaşacak. Ayrıca özellikle Amerika'da bazı hastalıkların sigortaları devlet tarafından kabul edilmiyor. Evde hizmet almaları daha efektif bulunuyor. Giderek artan yaşlı nüfus da daha çok sağlık hizmetine gereksinim duyuyor ve mobil sağlık hizmetlerini destekliyor." diye cevap veriyor.

SAĞLIĞIN HER AŞAMASINDA VARLAR

Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri, yine aynı adı taşıyan Acıbadem Sağlık Grubu'nun bir ortaklığı. Grup, 1991 yılından bu yana, 1.350'si hekim olmak üzere 7 binden fazla çalışanıyla toplam 24 şubede hizmet veriyor. Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri'nin faaliyetleri arasında pek çok konu var; medikal koçluk, acil sağlık hizmetleri (kara ve hava ambulansları), evde bakım hizmetleri, yerleşik revir kurguları, mobil sağlık taramaları, organizasyonlarla etkinliklerde mobil sağlık hizmetleri (FİBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın oyuncuları, seyircileri dahil herkes ve U2 konseri), telemedicine (uzaktan erişimli online sağlık hizmeti) ve affinity (grup) programları.

ANNESİ, OĞLUM TELEFONA BAKIYOR DİYE AYLARCA KONUŞMAMIŞ

Gaziantepli öğretmen bir anne ve babanın 4 oğlundan biri Özgür Turgay. Tüm kardeşleri gibi kendisi de tıp fakültesinden mezun. Özgür Turgay, İstanbul Tıp Fakültesi mezunu ve şimdilerde Bahçeşehir Üniversitesi İşletme Yüksek Lisans programına devam ediyor. İş hayatına hekim olarak devam etmek istemeyen Turgay, teknolojiye olan tutkusuyla önce Medline Sağlık Hizmetleri'nde değişik görevlerde bulunmuş. 7 yıl boyunca operasyonlardan sorumlu genel müdür yardımcısı ve '6 sigma şampiyonu' olarak görev yapmış. 2008 yılı başında yabancı sermayeli bir grubun Türkiye yatırımına kurucu genel müdür olarak geçmiş ve şirketin idari, resmi ve operasyonel kuruluşunu tamamlamış. 2008 itibarıyla da Acıbadem Mobil Sağlık Hizmetleri AŞ'ye genel müdür olarak atanmış. Özgür Turgay sağlık hizmetlerinde mutlaka çağrı merkezlerinden faydalanılması gerektiğini düşünmüş. Medline'da yaptığı çalışmalar esnasında da tüm süreçleri doğrudan deneyimlemiş. Annesi ise oğlunun telefon başında çalıştığını düşünerek epey sitem etmiş. İşin aslını ise sonra öğrenmiş. Şimdilerde kendisinin de yararlandığı bu hizmetin nimetleri için oğluna teşekkür ediyormuş. Turgay mükemmeliyetçi bir kişilik. 'Kızmamaya çalışırım' diyor ama her mükemmeliyetçi gibi kızdığını da hemen itiraf ediyor. Kızdığı insanlardan hemen vazgeçemediğini belirten Turgay, "Her gün bir hayat kurtarıyor olmak beni çok mutlu ediyor." değerlendirmesini yapıyor.

AVEA, TURKCELL VE TT İLE İŞİ BÜYÜTTÜ

Avea ile 3G teknolojisi kullanılarak görüntülü 7/24 Doktor Hizmeti: 'AloDoktorum' projesini hayata geçiren şirkete, bu proje sonrasında 23 binden fazla başvuru gelmiş. Bir başka proje de Turkcell ile yapılmış. Acıbadem Sağlık Grubu diyetisyenlerinin hazırladığı Turkcell Diyet Paketi ile doğru beslenme bilincini cep telefonlarına taşımışlar. Kişiye özel diyet planı, beslenme önerileri, videolar, motivasyon mesajları ve hedef kilo takipleri yapmışlar. Bu projeyle yaklaşık 200 bin üyeye ulaşmışlar. 

Türk Telekom'un görüntülü iletişim teknolojisi Videofon ile müşterilerine görüntülü medikal koçluk servisi de sunan şirket daha pek çok mobil projeyi hayata geçirmek için hazırlık yapıyor. Teknolojinin yeni çağın gereklerini öngörerek insan hayatına değer katan işlerden biri olarak mobil sağlık hizmetlerini girişimcilerin dikkatine sunarım.

Eldeki dövme yeşil ise iyi, kırmızıya dönerse hastaneye git

Genel Müdür Turgay, hayal etmesi bile çok zor olan bir İrlanda deneyinden söz ediyor ve "İrlandalı diyabet hastalarının ellerinin üstüne istediği görselde bir dövme yapılıyor. Dövme yeşil renkte ise şeker durumu iyi, sarıda yükseliyor ve kırmızda da hasta tehlikede demek. Hasta bunu görünce ya doktorunu arıyor ya da biyosensormatik cihazlar bir merkeze mesaj gönderiyor ve şekeri kırmızıya gelen diyabet hastasına bir ambulans çıkarılıyor. Bir başka örnek de biyosensörmatik cihazlarla kalp krizi geçirme ihtimali bulunan hastaya durum ilerlemeden müdahale edilmesi. Bütün bu hizmetler yabancı ülkelerde devlet tarafından finanse ediliyorken bizde özel girişimlerle pazar oluşturulmaya çalışılıyor." diyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2531 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim