• BIST 9790.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 24 °C

Obez kadınlarda böbrek kanseri riski daha fazla

Obez kadınlarda böbrek kanseri riski daha fazla
Normal kilolu insanlara göre obezlerde daha sık görülme olasılığı olan böbrek kanseri; kadınları daha çok tehdit ediyor. Bu kanser türünü tetikleyen en önemli nedenler arasında; ...

METASTAZ YOKSA AMELİYAT YAPILIR
Böbrekteki tümörün büyüklüğü, hastalığın kötü gelişimini gösterir. Beş yıllık yaşam şansı erken evrelerde yüzde 85 oranındadır. Tedavi edilmeyen vakalarda ise bu oran yüzde 2'nin altındadır.
Lokalize hastalıkta ilk yapılan tedavi cerrahidir. Diğer böbrek tam işlev yapıyorsa; hastalıklı böbreğin çıkarılması en yararlı tedavi şeklidir. Çıkartılabilen metastazlar da çıkartılmalıdır.

KÖK HÜCRE NAKLİ
Ameliyat yapılamayan metastatik olgularda, gerektiğinde palyatif (hastanın yaşam kalitesinin artırılmasına yönelik bir yaklaşım) amaçlı radyoterapi uygulanabilir. Metastatik vakalarda; 5-FU ve vinblastin gibi kemoterapi ilaçları, yüzde 5'in üzerinde olumlu yanıt alınan ilaçlardır. Kök hücre nakli de denenmekte ve bazı vakalarda olumlu sonuçlar vermektedir.

TEŞHİS AŞAMASINDA BT VE MR İŞE YARAR
Hastalığın teşhisi için kullanılacak görüntüleme yöntemlerinde; intravenöz ürografi ilk tercih olmalıdır. Bu uygulama; tümörler ve tıkanmalar gibi anormalliklerin yanında; böbrek hastalığı belirtilerini de ortaya çıkarabilir.
Ultrasonografi ise kitlelerin kistik veya solid (içi farklı bir doku ile dolu) olduğunun ayrımında faydalıdır.
BT (bilgisayarlı tomografi); böbrek kanserleri tanısında en güvenilir yöntemdir.
Manyetik rezonans (MR) da teşhis aşamasında yararlı olur.

GÜÇLÜ BAĞIŞIKLIĞA BROKOLİ VE HAVUÇ
Böbrek tümörlerinin tedavisi sürecinde; bağışıklık sistemini güçlendirmek, hastanın gidişatı bakımından büyük önem taşımaktadır. Ümmin sistemi güçlendirecek gıdalar olarak; beta karotenden zengin gıdalar önerilir.

YEŞİL ÇAY ŞİFA VERİR
Karadut, havuç, böğürtlen, ahududu, nar suyu ve Omega 3 içeren gıdalar bu hastalara iyi gelir. Domates suyu, zerdeçal, zencefil, brokoli, lahana ve karnabahar da beslenme programlarına mutlaka dahil edilmelidir.
Pek çok kanser türü üzerinde faydalı etkisi olan yeşil çay; böbrek tümörlü hastalar için de şifa kaynağıdır. Yeşil çayın, bazı hayvan deneylerinde de yararlı olduğu görüldü. Son zamanlarda acai berry'nin de yararları tartışma konusu oldu.

PROF. DR. ERKAN TOPUZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5003 defa okunmuştur
Haberin Devamı 1 2  
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim