• BIST 9524.59
  • Altın 2497.323
  • Dolar 32.5847
  • Euro 34.7276
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Obez öğrenciye parmak izi takibi!

Obez öğrenciye parmak izi takibi!
Kantinlerde öğrencilerin neler yiyip içtiğini velilere aktaran "parmak izi" takibi, tartışma yarattı!

Milli Eğitim Bakanlığı'nın çocuklarda obeziteye karşı açtığı savaşa, teknolojik destek de geldi. Bazı kantinlerde parmak izi takibi başlatıldı. Bu sistemde, öğrenci kantinden alışveriş yaparken parmak izini okutuyor ve para vermiyor. Velisi de, yaptığı alışverişi şifreli web sitesinden izleyebiliyor. Böylece çocuğunun aşırı kalorili ve zararlı yiyecekler tüketip tüketmediğini kontrol edebiliyor. Ancak, uzmanlar sistemin obeziteyle mücadele ederken, çocuğu iradesizleştirdiğine dikkat çekiyor.

Çocuğa akıllı tip kart veriliyor veya parmak izi tanıma sistemi kuruluyor. Para taşımaktan kurtulan çocuk, sadece parmak izini ya da kartını okutarak, okul kantininden veya yemekhanesinden alışveriş yapabiliyor. Veli de, çocuğunun hafta boyunca okul kantininden yediklerini özel web şifresiyle girdiği internet sitesinden takip edebiliyor.

VELİYE E-MAIL GİDİYOR
Sabah'tan Gül Kireklo'nun haberine göre, obez ya da özel yiyecekler tüketmesi gereken çocuklar için, velinin koyduğunu sınırlamalar da sisteme uyarlanabiliyor. Çocuk kantinden hamburger alıp yediyse, bir tane daha almak istediğinde sistem devreye giriyor. Kantinci "Alamazsın" deyip çocuğu diğer öğrencilerin önünde rencide etmiyor ama anında velinin e-mail adresine bilgi aktarılıyor. Böylece veliler, çocuklarının yeme alışkanlığını denetleyebiliyor.

'YERİNDE KULLANILIRSA YARARLI'
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Yelda Tan konuyla ilgili, "Çocuk diyabet hastasıysa, diyetine uymuyorsa bu sistem yararlı olabilir. Güveninizi istismar ediyorsa izlenebilir. Ama çocuk izlenildiğini bilmemeli. Çünkü gözetmek ters tepebilir. Çocuğu yemeyeceği gıdalara daha çok yöneltebilirsiniz. Çok kısıtlama getirirseniz, hassasiyeti artırabilirsiniz. Yerinde kullanırsa yararlı olabilir. Ancak, çok fazla baskı unsuru haline getirmeden uygulanmalı" dedi.

'ÇOCUĞU OKULDAN SOĞUTUR'
Sosyal Psikolog Erhan Yaşar, şunları söylüyor: "Akıllı sistem ile çocuk robotlaştırılıyor. Çocuk desteklendiğini, korunduğunu bilmeli. Ama baskıcı bir sistem olursa yani onu isyan ettirecek denetim sistemiyle özgürlüğünü elinden alırsanız, çocuk çevreye karşı merakını kaybeder. Böyle kısıtlamalar eğitim hayatını da etkiler. Çocukların okuldan soğumasına yol açar. Çocuğu parmak iziyle takip ederseniz, iradesizleştirirsiniz. Sevgisiz bir sistem."
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3775 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim