• BIST 9079.97
  • Altın 2322.138
  • Dolar 32.3304
  • Euro 34.8834
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 18 °C

Obezite alarm veriyor!..

Obezite alarm veriyor!..
Obezite grip gibi yayılıyor, sayısız hastalığa davetiye çıkartıyor.

Türk halkı günden güne şişmanlıyor. Kalorisi yüksek hazır yiyecekler ve hareketsizlik, diyabetten kansere kadar birçok hastalığa davetiye çıkartıyor. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), özellikle çocuk ve gençlerdeki obezite konusunda alarmda.

Uzmanlar, 2010 sonunda obezitenin önlenebilir ölüm nedenleri arasında ilk sırayı alacağını tahmin ediyor.

Rakamlar ürkütücü!..

Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmalarına göre, her yıl 2.6 milyon kişi obeziteye bağlı sağlık sorunları sebebiyle yaşamını yitiriyor.

Dünyada fazla kiloluların sayısı 1.6 milyarı, obez sayısı ise 400 milyonu aştı.

Üstelik uzmanlar daha da büyük tehdide, yeni neslin durumuna dikkat çekiyor, "En zorlu savaş 'çocuklarda şişmanlık' alanında verilecek" diyor.

Dünyada 5 yaşın altındaki aşırı kilolu çocuk sayısının 2010 sonunda 42 milyonu aşması bekleniyor.

Türkiye'de de durum pek parlak değil. Dünya Sağlık Örgütü'nün araştırmasına göre, Türk halkının yüzde 57'si aşırı kilolu ya da obez.

Kadınlarda obezite yüzde 25 civarında. Yani Türkiye'de her 4 kadından 1'i obez. Erkeklerdeki durum ise kötünün iyisi. Her beş Türk erkeğinden 1'i obezite riskiyle karşı karşıya.

Obezite buzdağının görünen kısmı

Ümraniye Araştırma Hastanesi İç Hastalık Uzmanı Prof. Dr. Ziya Mocan, kilonun sadece dış kısmını gösterdiğini, içeride neler olduğunun bilinmesi gerektiğini söyledi.

Mocan, "O kadar değişik organlarda hasarlar oluyor ki bunu görmüyoruz" diye konuştu.

Kilonun hasarları yalnızca orta yaş ve üzeri için değil, çocuk ve gençler için de büyük bir tehdit oluşturuyor. Dengesiz beslenen ve spora genelde sadece seyirci kalan yeni nesil aslında yavaş yavaş kendi ömründen yiyiyor.
 

Sinem Yöndem / CNN TÜRK

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3825 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim