• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.9406
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Obezite ameliyatı kişiye özel olmalı

Obezite ameliyatı kişiye özel olmalı
Tüp mide ameliyatı olan Mustafa Koç'un ölümü, gözleri obezite sorununa çevirdi. Peki kime, hangi cerrahi uygulanmalı? Mide ameliyatı dünyada ömrü 12 yıl uzatırken, Türkiye'de neden öldürüyor?

Selim Efe Erdem

Türkiye'de 40 milyon 'kilolu', 8 milyon aşırı kilolu (obez) ve mide ameliyatı olmayı bekleyen 2 milyon ileri derecede kilolu kişi (morbid obez) bulunduğunu belirten Ataköy Hastanesi uzmanı Dr. Fakı Akın, yılda 3-5 bin arasında obezite cerrahisi yapıldığını söylüyor. Mustafa Koç, obezite ile mücadele için mide küçültme ameliyatlarından sleeve gastrektomi/ tüp mide ameliyatı yaptırmıştı. Yani Koç, midesinin onda dokuzunu vücudundan çıkarmış, mide hacmi küçüldüğü ve iştah hormonu devre dışı kaldığı için daha erken doyması ve iştahının azalması sağlanmış, bu şekilde 40 kilo vermişti.

VİCDAN VE DENETİM

Dr. Akın, Mustafa Koç'un ölüm nedeninin 'yandaş hastalıklardan' olduğunu düşünse de obezite ameliyatlarından kaynaklanan ölümlere dikkat çekiyor: "Obezite ameliyatlarındaki ölüm oranı dünya ortalamasında binde 3'ken, Türkiye'de yüzde 3. Çünkü daha önce hiç mide ameliyatı deneyimi olmayan cerrahlar, karlı obezite sektörüyle bu ameliyatlara başladı. Hem hekim vicdanı hem devlet denetimi yok. Peki kime, hangi obezite cerrahisi uygulanmalı?

Bir yılda 50 kilo verdi

Fatma Çınar, mide cerrahisi ile hayatının değiştiğini söyleyenlerden. Çınar, nasıl kilo verdiğini şöyle anlatıyor: "Vücut kitle endeksim 42'ydi ve son 4 yılda diyete rağmen 107 kiloydum. Ameliyattan sonra yaklaşık bir yıl geçti, şimdi 70 kiloyum. Ameliyattan 1.5 ay sonra her şeyi yemeye başladım. İştahım azaldı. Eskiden yemeğe bakıp gözüm doymazken şimdi anladım ki bu duygu mideden beyne gönderilen bir sinyalmiş. Kilolarım nedeniyle sesim kısılır, beşinci dakikadan sonra konuşamazdım. Merdiven inip çıkamazdım. Mide ameliyatına, ölümler nedeniyle soğuk bakıyordum."

Ölüm nedeni 'Yandaş hastalık' olabilir

Amerikan Hastanesi Genel Müdürü Erhan Bulutçu, işadamı Mustafa Koç'un vefat ettiğini açıklarken gazetecilerin iki sorusuna yanıt vermekten çekinmişti: Koç'un kalp krizi geçirmesinde geçirdiği mide küçültme ameliyatının etkisi var mıydı ve kronik rahatsızlıkları bulunuyor muydu? Merhum Mustafa Koç'un obezitenin yanı sıra kalp ve kolesterol rahatsızlıkları olduğunu vurgulayan Dr. Fakı Akın, zamanında ve uygun tedavi edilmemesi durumunda 'yandaş obez hastalıklarına' bağlı kalp, kolesterol, şeker ve uyku apnesi gibi nedenlerden kaynaklanan ölümlere dikkat çekti. Dr. Akın "Obezite sigaradan sonra önlenebilir en önemli ölüm nedeni. Başta şeker hastalığı olmak üzere, hipertansiyon, kalp rahatsızlıkları gibi yandaş hastalıkların artmasına neden oluyor. Araştırmalara göre obezite cerrahisi geçiren insanların yaşam süresi ortalama 12 yıl uzuyor. Koç'un ölümünde, geçirdiği obezite ameliyatının değil başta kalp rahatsızlığı gibi yüksek riskli hastalıklarının, yandaş rahatsızlıklarının etki olduğu düşünülebilir" dedi.

1: Mide Bypass'ı

Çok yiyen ve şekerli gıda seven hastalar için en uygunu. Toplam kilo kaybı, verilen kiloların korunması ve yaşam kalitesi açısından dünyada en çok tercih edilen yöntem. Bu yöntem bir öğünde yenen miktarı azaltırken, hormonal olarak açlık hissi de yerini tokluğa bırakıyor. Yağ emilim seviyesi düşüyor ve hasta doğal yeme alışkanlığı ediniyor. Mide, vücuttaki bütünlüğünü koruyor ve geri dönüşümü mümkün oluyor.

2: Tüp Mide

Midenin yüzde 60-85'lık kısmı vücuttan çıkarılarak hastanın az yemesi sağlanıyor. İştah hormonu ghrelin hormonunun olduğu bölümde alınıyor ve geri dönüşümü olmuyor.

3: Mide Bandı/ Kelepçesi

Çok yiyen ve yandaş hastalığı olmayan kişilerde uygulanıyor. Parça alınmadan midenin üst kısmında yerleştirilir ve çeşitli periyotlarda kelepçe sıkıştırılıp gevşetilebilir. Şekerli yiyecekleri sevenlere bu ameliyat tavsiye edilmez. Cerrahi süresi yaklaşık 30-45 dakika. Gerek duyulduğu takdirde kelepçenin çıkartılması mümkündür.

4: Revizyonel Cerrahi

Daha önce obezite ameliyatı geçirmiş ve başarısız olmuşlar için uygulanan cerrahi yöntemdir. Cerrahi süresi daha önce yapılmış ameliyata bağlı olup, genelde 1-2 saat sürer. Mide bandı, mide bypass'ına çevrilir. 10 vakadan 8'inde bu aynı ameliyat içerisinde gerçekleşir. Ayrıca tüp mide ameliyatını mide bypass yöntemine çevrilme, mide bandı ameliyatını tüp mide ameliyatına çevirme, tüp mide ve mide bypass ameliyatı üzerine kelepçe yerleştirme gerçekleştirilebiliyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3875 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim