• BIST 8779.01
  • Altın 2237.934
  • Dolar 32.3378
  • Euro 35.0669
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Obezite çağımızın hastalığı

Obezite çağımızın hastalığı
Dünya Sağlık Örgütü’ne göre önlenebilir ölüm sebepleri arasında sigaradan sonra ikinci sırada.

Yani obezite, insan sağlığını her alanda etkileyen bir hastalık sorunudur. Bu sağlık sorununun şuanda bilimsel olarak kanıtlanmış tek kalıcı ve kesin tedavisi bariatrik cerrahi. Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olan kişilerin aşırı kilolarından kurtulabilmek için başvurduğu, son yılların popüler ameliyat türü; “Obezite Cerrahisi” uygulanıyor. Çağımızın hastalığı olan obezite hastalığı, kilo vermek isteyen ama her türlü yollarla kilo veremeyen, obezite tedavisi gören aksine daha da çok kilo alan morbid obezite hastaların umut ışığı şişmanlık ameliyatları olmuştur. 

Obezite Cerrahisinde dünya genelinde yapılan ameliyatlarda % 90 oranında uygulanan iki farklı yöntem var. Bir tanesi ‘sleeve gastrectomy’ dediğimiz bir ameliyat yöntemi. Tüp mide ameliyatı yönteminde midenin yaklaşık % 75-80’lik kısmı dikey bir şekilde çıkartılarak mide bir tüp haline getirilir. Buradaki sistemde, kısıtlı mide hacmi oluşuyor ve hasta çabuk doyuyor. İkincisi, midedeki iştah merkezini çıkarıyoruz ve hastalar eskisi gibi yemek yemeyi istemiyor, yeseler bile mide hacimleri daralıyor. Tüp mide ameliyatı ile hastalarımızın 1,5 yıllık sürede fazla kilolarının yaklaşık % 60’ından kurtulmasını hedefliyoruz. Tüp mide ameliyatı riskleri.

Tüp Mide Ameliyatı

Diğer bir yöntem de ‘gastrik bypass’ olarak adlandırılan bir yöntem. Bu yöntemle de yine midede yaklaşık 100cc’lik küçük bir tüp oluşturuyoruz ve ince bağırsağın 200’üncü santimini getirip oraya bağlıyoruz. Bu sistemde de birincisi hastanın midesi tüp şeklinde küçülüyor, ikincisi hastanın yediği gıdalar 200’üncü santimden ince bağırsaklara geçtiği için ince bağırsağın ilk 200 cm’si emilime katılmıyor. Emilim bozulduğu için hastada kilo kaybı başlıyor ve yine aynı zamanda fundus kısmı tüpten devre dışı kalmış oluyor. Bu 2 mide küçültme ameliyatı yöntemleri laparoskopik yöntem ile yapılmaktadır. Mide küçültme ameliyatı izle.

Mide Balonu ise bir cerrahi işlem değildir. Aksine ameliyatsız ve aynı gün taburcu olunan bir yöntemdir. Hastanın midesine endoskopi aleti ile balon yerleştirilip şişirilmesi ile olur. Böylelikle hasta sürekli tokluk hissine kapılar fazla yemek yiyemez bu da zayıflamasına yardımcı olur. Yalnız mideye yerleştirilen balonun 6 ay içerisinde çıkartılması gerekir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3623 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim