• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Obezite cerrahisi sonrası ilk bir yıla dikkat

Obezite cerrahisi sonrası ilk bir yıla dikkat
Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Berna Ertuğ, tüp mide ameliyatı sonrasında önerilen beslenme programına uyulmadığı takdirde beslenme yetersizliği ile karşılaşma riskinin olabileceği konusunda uyardı.

Diyetisyen Berna Ertuğ, mide küçültme ameliyatı sonrası dikkat edilmesi gereken noktalar ve hasta takibi hakkında bilgi verdi. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt. Berna Ertuğ, vücut kitle indeksinin 35'in üzerinde olan ve obezite kaynaklı hastalıkları bulunanlar için çok önemli bir tedavi seçeneği olan mide küçültme ameliyatları ile kalıcı kilo kontrolü sağlanabildiğini söyledi. "Ancak bunun için şartların çok iyi oluşturulması ve ameliyatın uzman bir ekip tarafından donanımlı bir merkezde gerçekleştirilmesi büyük önem taşıyor" diyen Dyt. Ertuğ, "Ameliyat sonrası ilk bir yıl ise çok önemli. Hastanın bu süreçte beslenme ve diyet uzmanının rehberliğinde bir yaşam şekli belirlemesi gerekiyor" diye konuştu.

"AMELİYAT SONRASI UYGUN BESLENME PROGRAMI UYGULANMALI"

Tüp mide ameliyatı sonrasında önerilen beslenme programına uyulmadığı takdirde beslenme yetersizliği ile karşılaşılabileceği uyarısında buluna Dyt. Ertuğ, "Vitamin-mineral katkısı ve besin değeri yüksek gıdaların tüketilmesi, ameliyat sonrası hem kişinin sağlığı açısından hem de başarılı kilo kaybı için oldukça önemlidir. Sleeve gastrektomi ile oluşturulan tüp mide, katı yiyeceklere bir kısıtlama getirmektedir. Ameliyat sonrasındaki 1 yıl boyunca hastaya beslenme ve diyet uzmanı rehberliğinde 3 veya 4 aşamadan oluşan düşük karbonhidrat-yüksek proteinli bir diyet uygulanmaktadır" dedi.

"HER SIVI GIDA MASUM DEĞİL"

Diyetisyen Berna Ertuğ, tüp mide ameliyatı ile hastaların tüketeceği katı gıdaların hacminin kısıtlanabileceğini söyledi. Beslenme programlarının sıvı besinler ile başladığını açıklayan Dyt. Ertuğ, "Ancak bu hastanın her sıvıyı tüketebileceği anlamına gelmez. Hastalar tüp mide ameliyatı geçirmiş olsalar da, besinlerin vücut tarafından emilimi değişmemektedir. Bu yüzden kalorisi yüksek, yağlı ve kremalı içecekler gibi sıvı gıdaların tüketilmesi, hastanın kilo vermesini engeller. Sıvı alımında kalori aşımı yapılırsa, hastanın kilo vermesi durarak kilo alma riski doğabilir. Beslenme ve diyet uzmanının uyguladığı, hastanın kalori ve protein ihtiyacına göre az az ve sık sık beslenebileceği bir devam programı hazırlanarak, hastada kalıcı kilo kontrolü sağlanır" diye konuştu.

TÜP MİDE AMELİYATI SONRASINDA UYULMASI GEREKENLER

Tüp mide ameliyatı sonrasında uyulması gerekenler hakkında da bilgiler veren Dyt. Ertuğ, önerilerini şöyle sıraladı: "Küçük porsiyonlarla daha fazla sayıda öğünler düzenlenmelidir. Yemekler iyi bir şekilde çiğnenerek yenmelidir. Düzenli spor yapılmalıdır. Yemeklerden 10-15 dakika önce ve 20-30 dakika sonra su ve diğer sıvı içecekler tüketilmemelidir. Öğünlerde katı ve sıvı yiyecek ve içecekler bir arada tüketilmemelidir. Bir günde yudum yudum gerekirse pipet kullanarak 1 litre su içilmeli, su miktarı 1,5-2 litreye zamanla çıkarılmalıdır."

RUTİN TETKİKLER AKSATILMADAN YAPTIRILMALIDIR

Son olarak tüp mide ameliyatı olmuş hastalara, ameliyattan sonraki süreçte protein açısından zengin diyet uygulanması gerektiğini kaydeden Dyt. Ertuğ, "Endokrinoloji, diyabet ve metabolizma hastalıkları ve beslenme uzmanlarının önerdiği vitamin ve mineral destekleri alınmalıdır. Hasta rutin tetkiklerini yaptırarak aşırı su kaybı, mide bulantısı, kusma, anoreksiya, açlık duygusunun geri gelmesi, reaktif hipoglisemi, kabızlık, ishal, laktoz intoleransı ve saç kaybı gibi beslenmeden kaynaklanabilecek şikayetleri en aza indirmiş olacaktır" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2831 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim