• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Obezite dizden vuruyor

Obezite dizden vuruyor
BAUN Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin, günümüzde diz kireçlenmelerinde şiddetli bir artış görüldüğünü, 2011'de uluslararası alanda yapılan çalışmalarda diz ağrılarının 20 yıl içerisinde kadınlarda 2, erkeklerde 3 kat artacağı söyledi.

BALIKESİR

Balıkesir Üniversitesi (BAUN) Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nilay Şahin, diz kireçlenmesi ve ağrısı bulunanların oranının 2-3 kat artmasının beklendiğini, bunun en önemli nedeninin ise obezite olduğunu bildirdi.

Doç. Dr. Şahin, AA muhabirine, diz kireçlenmeleri konusunda kendisinin de aralarında yer aldığı 10 ülkeden 21 bilim insanının, "Diz Kireçlenmelerinde Alt Gruplar ve Hedef Egzersiz Tedavileri" çalışma grubu adı altında İngiltere'nin Keele Üniversitesinde araştırma yaptığını söyledi.

Obezitenin yaygınlaştığını, bunun en başta kas iskelet sistemini etkilediğini vurgulayan Şahin, diz kireçlenmesini engelleyen en önemli etmenin egzersiz, tetikleyenin ise obezite olduğunu belirtti. 

"İleri yaşlarda olur algısı, son yıllarda yıkılır hale geldi"

"Günümüzde diz kireçlenmelerinde oldukça şiddetli bir artış görülüyor." diyen Şahin, şöyle devam etti:

"2011'de uluslararası alanda yapılan çalışmalarda 20 yıl içerisinde kadınlarda 2, erkeklerde ise 3 kat diz ağrılarının artacağı belirtildi. Şu anda zaten kas iskelet yapısında diz ağrısı çekenlerin oranı yüzde 20-30. Gelecekte bu oranın yüzde 50-60'a çıkacağı görülüyor. Son 20 yılda da bu oranın artmasındaki en önemli neden obezite, yani şişmanlık. İnsanlar gittikçe kilo alıyor, dünya obez hale gelmeye başladı. Bu, şu an bütün ülkelerin sorunu." 

Eskiden diz, boyun, bel ve kemik ağrılarının ileri yaşlarda olduğu algısının bulunduğuna değinen Şahin, "Bu, son yıllarda yıkılır hale geldi, en önemli nedeni obezite, kilo. Bizim klasik kitaplarımızı açıp baktığınız zaman diz ağrılarında kilo vermenin çok önemli olduğu vurgulanır. Kilo vermenin ağrıları yüzde 50 azalttığı görülüyor." ifadelerini kullandı.

"Sürekli arabalardayız, yürümüyoruz"

Günde 45 dakikalık tempolu yürüyüşün bile kas iskelet sistemine oldukça faydalı olduğunu dile getiren Şahin, şunları kaydetti: 

"Obeziteye gidişin bir diğer nedeni hareketsizlik. Hastalarımdan genelde şu şikayeti duyuyorum, 'Spora başladım ama 2-3 ay dayanabildim. Ondan sonra bıraktım.' Kimse maalesef düzenli spor, egzersiz yapmıyor. Yoğun iş temposunun olması, spora yeterli zaman ayıramamak, sporu benimsememek bizim sıkıntılarımız. Sporu sevmeliyiz ve bu diz ağrılarının önüne geçmeliyiz. Sürekli arabalardayız, yürümüyoruz. Sağlıklı beslenme ve egzersiz alışkanlığını hayatımıza soktuğumuz zaman ciddi anlamda diz problemlerinden, kireçlenmelerden kurtulacağız." 

Muhabir: Seyhan Kırıcı

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1883 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim