• BIST 9524.59
  • Altın 2495.13
  • Dolar 32.5957
  • Euro 34.7784
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 18 °C

'Obezite, hastalık riskini arttırıyor'

'Obezite, hastalık riskini arttırıyor'
TÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sağıroğlu: - "Obez olan kişilerde diyabet, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalık daha sık görülüyor"

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Transplantasyon Ünitesi Böbrek Nakil Uzmanı Doç. Dr. Tamer Sağıroğlu, obezlerde diyabet, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalığın daha sık görüldüğünü belirtti.

Doç. Dr. Sağıroğlu, TÜ Türkan Sabancı Konferans Salonu'nda düzenlenen Obezite Cerrahisi Konferansı'nda yaptığı konuşmada, obezitenin vücudun aşırı yağlanması sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Bireyin obez olup olmadığının vücut kitle endeksi ölçümüyle anlaşıldığını aktaran Sağıroğlu, "Eğer endeksi yüzde 25 ve altındaysa kişi normal kilolu oluyor, bu oran 25-30 arası fazla kilolu, 30-40 arası obez, 40-50 arası morbit obez, 50'nin üstü ise süper obez olarak adlandırılıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün rakamlarına göre 20'li yaşların altında 1,5 milyardan fazla, vücut kitle endeksi 25-30 arasında olan kişi var. Bu çok ürkütücü bir durum. Gittikçe şişmanlayan bir dünya ile karşı karşıyayız" dedi.

Obezitenin gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde daha çok görüldüğüne dikkat çeken Sağıroğlu, şöyle devam etti:

"Biyolojik, psikolojik, çevresel ve genetik olmak üzere 4 faktör obeziteyi tetikleyen nedenler. Obez olan kişilerde diyabet, tansiyon, karaciğer yağlanması gibi birçok hastalık daha sık görülüyor. Obez olan kişilerin hasta olma riski, diğer insanlara göre daha yüksek. Vücut kitle endeksi yüzde 45 ve üzerinde olan erkeklerin ömrünün 13 yıl azaldığı da bilimsel bir gerçek. Obezite bireyin yaşam kalitesini ve süresi olumsuz yönde etkiliyor."

- "Obezlerde hastalık varsa ameliyat ediyoruz"

Sağıroğlu, obeziteye yönelik cerrahi operasyonların gün geçtikçe arttığına işaret ederek, "Bundan kurtulmak için ne yapmalı, obez hastaları ameliyat sonunda kilolarının yüzde 3'ünü dahi verse, hastalıklardan kurtulduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Vücut kitle endeksi yüzde 40'ın üzerinde olan hastaları ameliyat ediyoruz. yüzde 35-40 arası olan hastalar içinse ekstra patolojik olayların oluşması gerekli. Örneğin, tansiyon, eklem hastalıklar, diyabet gibi rahatsızlıkları varsa ameliyat ediyoruz. Aksi takdirde ameliyat yapmıyoruz" ifadelerini kullandı.

Obezite cerrahisinde iki tür ameliyat bulunduğuna dikkati çeken Sağıroğlu, "Bunlar, 'hacim azaltıcı' ve 'sindirim ve emilim azaltıcı' ameliyatlar. Bu ameliyatlar yapılırken neye göre yapılıyor. Bu kişinin obezlik derecesine ve problemlerine göre değişir. Kişinin yediği kaloriyle de alakalı eğer bir kişi çok kalorili ürünler tüketiyorsa ve vücut kitle endeksi çok yüksekse ona hacim küçültücü ameliyat yapmak bir işe yaramaz ona ancak emilim bozan ameliyat yapmakta fayda var" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4710 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim