• BIST 9079.97
  • Altın 2301.089
  • Dolar 32.3484
  • Euro 35.109
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Obeziteye karşı ulusal mücadele başlıyor

Obeziteye karşı ulusal mücadele başlıyor
Hükümet, tüm dünyada ve Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan sağlıksız beslenmenin bir sonucu olan obeziteye (aşırı kilo) savaş açıyor. Bütün hastalıkların da temel nedeni olarak görülen obezite, hazırlanan Ulusal Eylem Planı ile son bulacak.

Hükümet, tüm dünyada ve Türkiye’de gittikçe yaygınlaşan sağlıksız beslenmenin bir sonucu olan obeziteye (aşırı kilo) savaş açıyor. Bütün hastalıkların da temel nedeni olarak görülen obezite, hazırlanan Ulusal Eylem Planı ile son bulacak.

Ulusal Obezite ile Mücadele Stratejisi’ni 2008 yılı içinde uygulamaya koyacak olan Sağlık Bakanlığı, projeyi Başbakanlık Genelgesi ya da Eylem Planı şeklinde yayımlayacak. 160 kurumdan, özel sektörden, akademisyenlerden, derneklerden görüş alışverişi yapılan çalışma tamamlandı.

24 SAAT BİLGİ HATTI

 Çalışma arasında vatandaşların konuyla ilgili bilgi almasını sağlayacak “Obezite ile Mücadele Bilgi Hattı’nın kurulacak olması yer alıyor. Bilgi hattında, vatandaşlara 24 saat boyunca obezitenin nasıl meydana geldiği, nelere yol açtığı, obeziteye yakalanmamak için nasıl davranmak gerektiği aktarılacak. Hazırlanan Ulusal Eylem Planı’nda, kitlesel kampanyalar ve etkinlikler de yer alıyor. Bunlar arasında halk eğitimleri ve camilerde obezite ile ilgili verilecek olan vaazlar ve hutbeler bulunuyor. Silahlı kuvvetler, acemi er eğitim merkezlerinde eğitimler verilecek.

FİZİKSEL AKTİVİTE ARTIYOR

 Tüm kamu kurum ve kuruluşlarında hizmet içi eğitim programlarında beslenme, obezite ve fiziksel aktivite dersleri konulacak. Türkiye'nin 30 ilinde obezite ile ilgili tüm verileri toplayacak bir 'Obezite Kurulu' kuruldu. Bu kurullar, illerdeki vatandaşların beslenmelerini, fiziksel aktivitelerini takip edecek ve sağlık araştırmalarını yapacak. Öğretmen yetiştiren lisans programı ders programına beslenme, obezite, fiziksel aktivite dersleri konacak. Spor salonu ve rekreasyon alanlarında bilgilendirme yapılacak ve egzersizlerin uzman kontrolünde olması sağlanacak. Medyada doğru bilgilerin verilmesine yönelik girişimlerde bulunulacak.

 OKULLAR DENETLENECEK

 Okul öncesi, ilköğretim, ortaöğretim ve üniversitelerde zayıf, fazla kilolu ya da obez olan risk altındaki öğrencilerin tespiti yapılacak ve sağlık kuruluşuna yönlendirilecek. Yılda 2 kez boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri yapılacak. Okullardaki beden eğitimi derslerinin süreleri uzatılacak. Okul beslenme hizmetleri periyodik olarak denetlenecek. Soysa-ekonomik düzeyi düşük bölgelerde okullarda, ücretsiz süt, meyve ve sebze dağıtımı yapılacak. Okullarda Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen öneriler doğrultusunda menüler uygulanacak.

KLiNiK REHBER

 Sağlık kuruluşuna başvuran bireylerin fazla kiloluk ve obezite açısından tespiti ve gerekli tedavi sağlanmasının yolu açılacak. Birinci basamak ve aile hekimliği sisteminde obezite ünitesi kurulacak. Hastanelere obezite okulları kurulacak. Zayıflama bantları, bitkisel ürünler gibi internette, eczanelerde ve aktarlarda satılan ürünlere yönelik düzenlemeler yapılacak. Obezitenin tanısı ve tedavisi için klinik rehber yayımlanacak.

‘FAST FOOD’ÇULARA SAĞLIKLI MÖNÜ ŞARTI

Mücadele kapsamında gıda sanayi ile de işbirliği sağlanacak. Gıdaların, yağ, şeker ve tuz oranlarının azaltılmasının teşvik edilmesi sağlanacak. “Tüketici Etiket Algı Araştırması” yapılacak. Gıdaların üzerinde bulunan etiketler yeniden düzenlenecek. Fast food restoranlarında sağlıklı beslenme mönüleri oluşturulacak. Alışveriş merkezleri gibi toplu yaşam alanlarında egzersiz yapma olanakları artırılacak. Çocuklara yönelik gıda reklamları ve tanıtım faaliyetleri ile ilgili yasal düzenlemeler yeniden yapılacak, özel medya izleme grubu oluşturulacak.

OBEZiTE OKULU AÇILDI

Türk Diyabet Cemiyeti Konya Şubesi tarafından düzenlenen Diyabet ve Obezite Okulu eğitim vermeye başladı. İki ay sürecek okulda obezite ve diyabetle ilgili uzman doktorlar tarafından bilgiler verilecek. Doç. Dr. Sait Gönen başkanlığında yürütülen eğitimde katılımcılar sağlıklı beslenmeyle tanışacak. Gönen şöyle konuştu: "Obezite artık ileri yaşlarda değil çocukluk çağına kadar inen bir sorun haline geldi. Bu hastalığın yüzde 50'si genetiksel ise yüzde 50'si çevresel faktörlerden kaynaklanıyor ve doğru bir eğitimle bu riskin önüne geçilebilir. İki ayın sonunda okula katılanlara sertifika vereceğiz."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3217 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim