• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

Obeziteyle savaş için işyerinde spor salonu

Obeziteyle savaş için işyerinde spor salonu
2011'i obeziteyle mücadeleye adayan hükümet, Japonya'da olduğu gibi, işyerlerinde spor saati uygulaması için kolları sıvadı. 500'den fazla çalışanı olan işyerine spor salonu açılacak, yemekleri ...

2011'i obeziteyle mücadeleye adayan hükümet, Japonya'da olduğu gibi, işyerlerinde spor saati uygulaması için kolları sıvadı. 500'den fazla çalışanı olan işyerine spor salonu açılacak, yemekleri diyetisyen kontrol edecek.

Hükümet, 2011 yılında "Obeziteyi Ulusal Önleme Kampanyası" kapsamında, işyerlerinde zorunlu spor saati uygulamasına geçilmesi için düğmeye bastı. "Japon modeli"ni esas alan bu düzenlemeye göre, işyerlerinde günün belli saatleri spora ayrılacak. Bunun için de işveren, çalışanların egzersiz yapabileceği ekipmanların da yer aldığı spor odaları kuracak. Çocukluk çağı ve erişkin obezitesi tüm dünya gibi Türkiye'de de hızla yayılan bir sağlık sorunu olmaya başladı. Hükümet de bununla mücadele için 2011 yılını "Şişmanlık ve Hareketsizlikle Mücadele Yılı" ilan etti. Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu tehlikenin önüne geçebilmek amacıyla başta sağlık eğitimi olmak üzere işyerlerinde ve evlerde bilinçli beslenmenin yaygınlaşması, sporun teşvik edilmesi için kolları sıvadı. Geliştirilen projeyle, okullarda sağlık eğitiminin niteliği değişecek. Sağlık kitaplarında, yüksek kalorili yiyeceklere karşı tedbirler ele alınacak, obezitenin zararlarına daha sık vurgu yapılacak. Okullarda seminerler düzenlenerek gençler sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilecek. İşyerlerinde ve okullarda Japonya'da olduğu gibi spor saatleri uygulamasına geçilecek.

ANTRENÖR DE OLACAK
Televizyon programları ile spor yapılması teşvik edilecek. Şirketler, sağlık ve spor projelerine de yatırım yapacak. Program kapsamında, 500'den fazla çalışanı olan şirketlerde spor salonu olması ve mönülerin de diyetisyen kontrolünden geçmesi öngörülüyor. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü'nün görevlerine ilişkin yasada da memur ve işçi sayısı 500'den fazla olan işyerlerinde spor tesisi yapılması mecburiyeti yer alıyor. Buna göre, işyerlerinin personelin beden eğitimi ve spor yapacağı tesisler kurması, antrenör ile diyetisyen çalıştırması gerekiyor. Ancak İş Kanunu'nda böyle bir hüküm bulunmuyor. Bu nedenle İş Kanunu'nda da "spor düzenlemesi" yapılacak.

Obez sayısı 2015 yılında 700 milyona kadar çıkacak
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), obezitenin salgın boyutlarına ulaştığını belirterek, üye ülkelere bu konuda mücadele politikaları geliştirmeleri çağrısı yaptı. WHO verilerine göre, dünyada fazla kilosu bulunanların sayısı 1.6 milyarı, obez sayısı 400 milyonu geçerken, dünya genelinde her yıl 2.6 milyon insan obeziteye bağlı sağlık sorunları nedeniyle ölüyor. Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, 2015'te 15 yaş ve üzeri obez sayısının 700 milyona ulaşmasından korkuluyor. 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3643 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim