• BIST 9089.86
  • Altın 2324.204
  • Dolar 32.3601
  • Euro 34.9277
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Obezler şeker hastalığına daha yatkın

Obezler şeker hastalığına daha yatkın
Yapılan araştırmaya göre, obezlerin şeker hastalığına yakalanma riski, sağlıklı insanlara göre daha fazla.

Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, obezlerin şeker hastalığına yakalanma riskinin, sağlıklı insanlara göre daha fazla olduğunu söyledi.

Doç. Dr. Atabek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, obezitenin, fiziksel ve ruhsal sorunlara neden olan, vücutta aşırı yağ depolanmasıyla ortaya çıkan enerji metabolizması bozukluğu olduğunu söyledi.

Çocukluk çağı obezitesinin oluşmasında değişik faktörlerin rol oynadığını, çocukluk çağı obezitesi olanların yüzde 80'ninin erişkin dönemde de obez kaldığını belirten Doç. Dr. Atabek, şöyle dedi:
''Obezitenin, ortaya çıkmadan veya başlangıç döneminde önlenmesi gerekiyor. Çocukluk çağında obezite, özellikle ruhsal ve fiziksel problemlere yol açan bir enerji metabolizması bozukluğudur. Çocukluk çağındaki obezitenin en büyük nedenleri ise beslenme bozukluğu ve hareketsiz yaşam tarzıdır.''

ŞEKER HASTALIĞINA YAKALANMA RİSKİ YÜKSEK

Obezitenin kısa ve uzun vadede birçok hastalığa neden olduğunu, çok ciddi sorunlara yol açan bu durumun yaşam kalitesini ve süresini de olumsuz etkilediğini bildiren Doç. Dr. Mehmet Emre Atabek, şunları kaydetti:

''Obezlerin sağlıklı insanlara göre şeker hastalığına yakalanma riski daha fazladır. Bazı obez çocuklarda ergenlik dönemi öncesinde bile şeker metabolizması bozuklukları, yüksek kan basıncı, şeker hastalığı hatta damar sertliği belirtileri ortaya çıkabiliyor. Yapılan çalışmalarda, 3-8 yaş arası obez çocuklarda bile erken damar bozukluklarının ortaya çıktığı ve damar sertliğinin başladığı görülmüştür. Yaptığımız bir araştırmada atardamarların duvar kalınlıklarının obez çocuklarda, normal çocuklara göre daha büyük olduğunu tespit ettik.''

PSİKOLOJİSİ BOZUK ÇOCUK KİLO VERMEKTE ZORLANIYOR

Doç. Dr. Atabek, obeziteyle gelen en önemli sorunlardan birinin de psikolojik problemler olduğunu vurgulayarak, ''Özellikle okulda arkadaşları tarafından kendilerine değişik tavırlar takınılması, obez çocukların psikolojilerini bozmaktadır. Oysa kilo vermede çocuğun psikolojisi çok önemlidir. Eğer obez olan çocuğun psikolojisi bozuksa, kilo vermekte gerçekten zorlanır'' diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2128 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim